Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν περιόδου για εσάς

Έμμηνος ρύση: Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν περιόδου για εσάς

Έμμηνος ρύση: Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για τις γυναίκες σήμερα, έτσι ώστε να απολαύσουν τη βέλτιστη εμπειρία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι αγορές προϊόντων περιόδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Είτε ετοιμάζεστε για τον πρώτο σας εμμηνορροϊκό κύκλο είτε ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, η σημερινή καταναλωτική αγορά είναι πλημμυρισμένη από επιλογές για όλα τα σχήματα σώματος, τα μεγέθη, τον τρόπο ζωής, τις ροές, τους προϋπολογισμούς και τις προτιμήσεις βιωσιμότητας. Η Amy Kelley, M.D. στη Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Sanford στο Sioux Falls, στη Νότια Ντακότα, έχει μοναδική, εξειδικευμένη εμπειρία στην παιδιατρική και εφηβική γυναικολογία.

«Ο καθένας είναι λίγο διαφορετικός ως προς το τι νιώθει άνετα και αυτό το επίπεδο άνεσης ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας», εξήγησε ο Δρ Kelley. «Συχνά λέω στις νεαρές γυναίκες ότι αξίζει να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά πράγματα για να δείτε αυτό που πιστεύετε ότι λειτουργεί καλύτερα». Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την επιλογή σας, από δραστηριότητα σε κόστος σε ευκολία.

Ταμπόν

Τα ταμπόν είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα για τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αλλά δεν είναι για όλους. Το μείγμα προϊόντος από βαμβάκι εισάγεται στον κόλπο χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για να απορροφήσει μια σειρά από ροές από ελαφριά έως βαριά. «Τα ταμπόν μπορεί να είναι λίγο εμπόδιο», είπε ο Δρ Kelley. “Έχω παρατηρήσει ότι οι αθλητές τείνουν να το παίρνουν γρήγορα, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στους αγώνες τους χωρίς να ανησυχούν για διαρροή.” 

Ενθαρρύνει τη φροντίδα κατά την τοποθέτηση ταμπόν, την αλλαγή ταμπόν κάθε 4 έως 6 ώρες και την επιλογή της σωστής απορροφητικότητας που ταιριάζει με τη ροή σας. Ενώ η διάγνωση του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS) είναι σπάνια, οι βακτηριακές λοιμώξεις που σχετίζονται με απορροφητικά υλικά που εισάγονται όπως τα ταμπόν μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Ο Δρ Kelley υπενθυμίζει στους ασθενείς να προσέχουν τις ετικέτες των προϊόντων και πόσο συχνά αλλάζετε προϊόντα. Εάν έχετε πιο ελαφριά ροή μια δεδομένη ημέρα, σκεφτείτε ένα επίθεμα ή εσώρουχα περιόδου και παραλείψτε το ταμπόν.

Σερβιέτες

Οι σερβιέτες είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν τα ταμπόν δεν είναι για εσάς. Το απορροφητικό υλικό, γνωστό και ως σερβιέτα ή σερβιέτα, είναι ο πιο δημοφιλής τύπος εμμηνορροϊκού προϊόντος που φοριέται εξωτερικά. Από άποψη προϋπολογισμού, αυτά τα προϊόντα μιας χρήσης μπορούν να αθροιστούν. Για παράδειγμα, ένα κουτί ταμπόν ή ταμπόν μπορεί να κυμαίνεται από $5 έως $15 ανάλογα με τη μάρκα και τη ροή.

Εσώρουχα περιόδου

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να δημιουργήσετε λιγότερα απόβλητα για να βοηθήσετε το περιβάλλον, ανατρέξτε στις επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές, όπως κύπελλα ή δίσκοι εμμήνου ρύσεως και εσώρουχα περιόδου. Ο Δρ Kelley έχει δει μια αύξηση στη δημοτικότητα γύρω από τα εσώρουχα περιόδου, ειδικά σε νεαρές γυναίκες. “Υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες εκεί έξω σε διαφορετικά σημεία τιμών που πιθανότατα θα σας κρατήσουν μερικά χρόνια”, είπε ο Δρ. Kelley. «Τα περισσότερα από αυτά πλένονται εξίσου εύκολα με τα κανονικά εσώρουχα».

Είπε ότι τα εσώρουχα περιόδου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν ελαφρύτερες περιόδους, γενικά, ή για ημέρες με αναμενόμενη πιο ελαφριά ροή. «Όταν οι έφηβοι μπορεί να μην ξέρουν πότε να περιμένουν την περίοδό τους, ίσως δεν είναι καλοί στο να θυμούνται να αλλάζουν μαξιλαράκι ή τα ταμπόν τους είναι δύσκολο, τα εσώρουχα είναι άνετα και πολύ καλά με προστασία», εξήγησε ο Δρ. Kelley. Μόλις τα τελευταία 10 χρόνια, βρήκε περισσότερα προϊόντα εσωρούχων που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, επωνυμιών και ακόμη και μαγιό που είναι ασφαλή για την περίοδο από ποτέ.

Επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες

Οι ειδικοί της γυναικολογίας λένε ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες είναι εξίσου υγιεινές και ασφαλείς με αυτές που πετάτε, αλλά μια άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που εξοικονομεί κόστος. Συνήθως, αυτά είναι κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι ή απορροφητικό υλικό από μπαμπού, όπως τα εσώρουχα εποχής, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν μέσα και να αφαιρεθούν από τα εσώρουχα της επιλογής σας. Ανάλογα με τη ροή, όπως και τα επιθέματα μιας χρήσης, είναι καλό να αλλάζουν κάθε 3-4 ώρες για καλή υγιεινή και αποφυγή ανεπιθύμητων οσμών. Όπως και τα εσώρουχα εποχής, αυτά τα επαναχρησιμοποιήσιμα μαξιλαράκια θα διαφέρουν σε μάρκα και τιμή.

Κύπελλα εμμήνου ρύσεως

Εάν τα εσώρουχα περιόδου ή οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες δεν είναι για εσάς, ο Δρ Kelley είπε ότι τα κύπελλα περιόδου είναι μια ανερχόμενη επιλογή που κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα. Τα κύπελλα σε σχήμα χωνιού με βάση το πυρίτιο, το καουτσούκ ή το λατέξ τοποθετούνται σαν ταμπόν, αλλά η μάρκα και το στυλ ποικίλλουν σε τιμή, μέγεθος και χρώμα. Η επιλογή του σωστού μεγέθους κυπέλλου μπορεί να εξαρτάται από την ηλικία, το αν έχετε γεννήσει ή δεν έχετε γεννήσει, το μέγεθος του τραχήλου της μήτρας ή το μήκος του κολπικού σωλήνα.

Οι περισσότερες μάρκες περιλαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες με τη συσκευασία ή στο διαδίκτυο για να βρείτε τη σωστή άνεση και εφαρμογή. Το πλεονέκτημα για τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως – μόλις καταφέρετε να τα τοποθετήσετε και να τα αφαιρέσετε – είναι ότι απορροφούν περισσότερα υγρά από ένα ταμπόν ή ένα επίθεμα, επομένως δεν χρειάζεται να τα αλλάζετε τόσο συχνά. Όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα επαναχρησιμοποιώντας το ίδιο προϊόν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι ασφαλές να παραμείνουν τοποθετημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφαιρώντας κατά μέσο όρο μόνο 1-2 φορές την ημέρα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ροφήματα που μπορούν να απαλύνουν τους πόνους της περιόδου

Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συνδέεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Βοηθά το σεξ με τις κράμπες περιόδου;

Πώς αλλάζει η περίοδος μιας γυναίκας ανάλογα με την ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει. 

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων υγείας για τους νέους LGB επιζώντες καρκίνου

LGB καρκίνος: Επισημαίνεται η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα και προσοχή για τους νέους LGB κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου χρόνιων προβλημάτων υγείας