Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Έμμηνος ρύση: Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες ως μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

Έμμηνος ρύση: Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες ως μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

Έμμηνος ρύση: Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα που χρησιμοποιεί σερβιέτες καταναλώνει 60 κιλά απορριμμάτων σερβιέτας στη διάρκεια της ζωής της, παράγοντας 100.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες θα συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει πως οι εταιρείες κατασκευής σερβιετών χλευάζουν την πανάρχαια πρακτική της χρήσης υφασμάτων κατά τη διάρκεια του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι σερβιέτες βρήκαν μια καλή αγορά για εύκολη απόκτηση, υγιεινή και έχουν προωθηθεί ως κάτι που απελευθερώνει τις γυναίκες από κάποιου είδους δεσμά. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα που χρησιμοποιεί σερβιέτες καταναλώνει 60 κιλά απορριμμάτων σερβιέτας στη διάρκεια της ζωής της, παράγοντας 100.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Με περίπου 375 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην ομάδα αναπαραγωγικής ηλικίας και τα περισσότερα από αυτά έχουν έμμηνο ρύση, εκτιμάται ότι απορρίπτονται 1,021 δισεκατομμύρια σερβιέτες μηνιαίως και τα περισσότερα από αυτά είναι μη βιοδιασπώμενα στη φύση. Για να αποσυντεθούν θέλουν 800 χρόνια καθώς το πλαστικό που χρησιμοποιείται δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες αποτελούν μια εύκολη επιλογή;

Οι  επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες, ως εκ τούτου προωθούνται για να ωφελήσουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τους χρήστες. Έχουν βρεθεί ότι είναι οικονομικές και μπορούν να κατασκευαστούν στο σπίτι. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί μύθοι σχετικά με τις επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες , όπως το αν είναι υγιεινές ή απορροφητικές.

Για να ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες για τα οφέλη των επαναχρησιμοποιήσιμων σερβιετών, διάφοροι οργανισμοί όπως το Martha Farrel Foundation σε συνεργασία με το PRIYA, διοργάνωσαν πρόσφατα σεμινάρια με τίτλο “Εμμηνορροϊκή Υγεία και Υγιεινή και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα” σε όλη την Ινδία και εκπαίδευσαν γυναίκες στην κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών από βαμβακερά υφάσματα στο σπίτι. Το μάθημα σχεδιάστηκε και διεξήχθη από την Δρ Madhurima Bhadra, ανώτερη επαγγελματία Δημόσιας Υγείας και Φύλου, σκηνοθέτη και παραγωγό του The Vagina Monologues, 2010.

Η Δρ Bobby Luthra Sinha (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας και Ανεξάρτητος Ερευνητής), η οποία συμμετείχε σε ένα τέτοιο εργαστήριο και σχεδίασε η ίδια πρόγραμμα εμμηνορροϊκής υγείας για γυναίκες της υπαίθρου για το 2023, λέει: “Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών συνοδεύεται από ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται. Πρώτα πλένετε με κατάλληλο σαπούνι που δεν αποτελείται από πάρα πολλές χημικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα οικεία μέρη του σώματος του ατόμου που την χρησιμοποιεί. Δεύτερον, θα πρέπει να ξεπλένεται καλά με καθαρό νερό, καθώς το μολυσμένο νερό μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη. Τρίτον, βεβαιωθείτε ότι το επίθεμα έχει στεγνώσει στο άμεσο ηλιακό φως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένο από μικρόβια”. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων σερβιετών. Μετά το πλύσιμο, τα επιθέματα πρέπει να στεγνώσουν στον ήλιο για επόμενη χρήση. Επομένως, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί αρκετές επαναχρημοποιούμενες σερβιέτες για να νιώθετε καλυμμένη. Μπορεί να ντέπεστε να τις κρεμάσετε στην απλώστρα γιατί δεν θέλετε να τις δουν οι γείτονες. 

Ωστόσο, η πλειονότητα των γυναικών πιστεύει ότι οι γυναίκες θα είναι πάντα μέρος της αλλαγής και θέλουν να συμβάλουν στην υπόθεση του περιβάλλοντος, εφόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν επίσης τις γυναίκες σε βασικές ανάγκες, όπως πηγές καθαρού νερού σε αγροτικές περιοχές ή καθαρές τουαλέτες σε κοινόχρηστους χώρους, μόνο τότε θα σκεφτούν να στραφούν σε επαναχρησιμοποιήσιμες σερβιέτες που βοηθούν στην διασφάλιση της μείωσης των μη βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Aπό τη γέννηση στην εμμηνόπαυση: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη ζωή της

5 συμβουλές αυτοφροντίδας για γυναίκες με ενδομητρίωση

Γιατί συμβαίνει να έχω καθυστέρηση ενώ δεν είμαι έγκυος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία ενός ατόμου. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, γνωστική εξασθένηση και διαταραχές της διάθεσης.

Dry skin brushing:Τι είναι το στεγνό βούρτσισμα δέρματος και πώς το ωφελεί

Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να σας βοηθήσει να απολεπίσετε το δέρμα σας, να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να προωθήσετε μια υγιή λάμψη.

Τα καλύτερα συστατικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος για προστασία από την περιβαλλοντική βλάβη 

Θυμηθείτε να εφαρμόζετε επίσης άλλα μέτρα προστασίας του δέρματος, όπως η παραμονή ενυδατωμένη, η υγιεινή διατροφή και ο αρκετός ύπνος, για να υποστηρίξετε περαιτέρω την άμυνα του δέρματός σας έναντι των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων.

Τι είναι το υγρό κολλαγόνο; Οφέλη και πιθανές παρενέργειες 

Το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου υποστηρίζοντας τη βλεννογόνο επένδυση του πεπτικού σωλήνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της πέψης.

Close Icon