Σεξουαλική Υγεία

Περίοδος: Γιατί αισθάνεστε άρρωστες πριν την περίοδό σας

Περίοδος: Γιατί αισθάνεστε άρρωστες πριν την περίοδό σας

Περίοδος: Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν λόγοι που μερικοί μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι σε ορισμένες περιόδους του.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποδείξουν ότι είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε άρρωστες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, υπάρχουν ορισμένες υποδείξεις ότι αυτό είναι πιθανό. Αναδυόμενη έρευνα υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενίοτε επιδεινώνοντας υποκείμενα συμπτώματα χρόνιας νόσου ή δημιουργώντας νέα που ορισμένες γυναίκες μπορεί να εκλάβουν ως σημάδια νέας ασθένειας.

Λίγο πριν από την περίοδο, για παράδειγμα, μερικές γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται συνήθως με τη γρίπη, όπως πόνους στο σώμα, κακουχία και ακόμη και πυρετό. Αυτή η λεγόμενη γρίπη περιόδου δεν προκαλείται από ένα πραγματικό παθογόνο, είπε η Δρ Taraneh Shirazian, γυναικολόγος στο N.Y.U. Langone Health. Αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης ενός ατόμου στη φυσική φλεγμονή καθώς η μήτρα αποβάλλει κύτταρα. «Έτσι αντιλαμβάνεται το σώμα σου τη φλεγμονή», εξήγησε.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα, σημείωσε η Δρ Shirazian. Η ωχρινοτρόπος ορμόνη, ή L.H., αυξάνεται λίγο πριν την ωορρηξία και στη συνέχεια πέφτει απότομα όταν ξεκινά η περίοδος. Καθώς τα επίπεδα L.H μεταβάλλονται, μπορεί να αισθάνεστε κόπωση, φούσκωμα, πονοκεφάλους και ναυτία. «Ορισμένες γυναίκες το περνούν με πραγματικά επιθετικά συμπτώματα κάθε κύκλο, κάθε μήνα», ανέφερε η Δρ Shirazian.

Σε μια ανασκόπηση του 2018 σε συνεργασία με την εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου Clue, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι σε γυναίκες με ορισμένες υποκείμενες ασθένειες – όπως φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, επιληψία και αυτοάνοσες διαταραχές – τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ασθένειες μερικές φορές επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, βελτιώθηκαν περίπου μια εβδομάδα αργότερα και επιδεινώθηκαν ξανά κατά την έμμηνο ρύση. Αυτό, είπε η Sabra Klein, μικροβιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των ορμονών και των αλλαγών του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.

Άλλη έρευνα έχει βρει ότι μεταξύ 19 και 40 τοις εκατό των γυναικών με άσθμα έχουν αναφέρει πιο έντονες και συχνές εξάρσεις ή κρίσεις άσθματος ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Το περιεμμηνορροϊκό άσθμα, όπως αποκαλείται, έχει συνδεθεί με την αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά που σχετίζονται με το άσθμα και των νοσηλειών, συμπεριλαμβανομένων των διασωληνώσεων.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Και οι ασθενείς με λύκο έχουν αναφέρει περισσότερο πόνο και κόπωση γύρω από τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ στην περίοδο! Επιτρέπεται; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;

Μπορώ να αθληθώ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου

Τα οφέλη του σεξ, όταν έχετε περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τι είναι η πολυγαμία και πόσο συχνή είναι;

Πολυγαμία: Η πολυγαμία είναι μια πολύπλοκη και πολιτισμικά διαφοροποιημένη πρακτική που αντανακλά την ποικιλομορφία των ανθρώπινων σχέσεων και των συζυγικών ρυθμίσεων.

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Τι γίνεται αν δεν έχετε όρεξη για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη σεξ: Αγάπη, φροντίδα, στοργή που πλημμυρίζουν οι σύντροφοι ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο κρίσιμης όσο η σωστή διατροφή και οι προγεννητικές βιταμίνες που συνιστάται να παίρνει η μητέρα.