Σεξουαλική Υγεία

Διαταραχές περιόδου: Γιατί η περίοδός μου είναι μικρότερη από την κανονική

Διαταραχές περιόδου: Γιατί η περίοδός μου είναι μικρότερη από την κανονική

Διαταραχές περιόδου: Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον κύκλο σας και τον χρόνο της περιόδου σας, σημειώνοντας τυχόν διαταραχές ή αλλαγές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την διάρκεια της περιόδου σας ή του κύκλου. Αν και οι περισσότεροι λόγοι δεν προκαλούν ανησυχία, υπάρχει η πιθανότητα η αιτία να είναι σοβαρότερες παθήσεις υγείας, όπως η έκτοπη κύηση.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των περιόδων μιας γυναίκας. Οι ημέρες μετρώνται από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας για κάθε περίοδο μέχρι την επόμενη. Ανάλογα με το πότε έχετε ωορρηξία, οι περισσότεροι κύκλοι διαρκούν 21 έως 35 ημέρες. Οι χρόνοι αιμορραγίας κατά μέσο όρο είναι από τρεις έως επτά ημέρες και συχνά μειώνονται, καθώς μεγαλώνετε. Μιλάμε για σύντομο κύκλο περιόδου, όταν είναι μικρότερος από 21 ημέρες.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον κύκλο σας και τον χρόνο της περιόδου σας, σημειώνοντας τυχόν διαταραχές ή αλλαγές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την διάρκεια της περιόδου σας ή του κύκλου, όπως μέθοδοι αντισύλληψης, εγκυμοσύνη, φάρμακα, παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής και πολλά άλλα. Αν και οι περισσότεροι λόγοι δεν προκαλούν ανησυχία, υπάρχει η πιθανότητα η αιτία να είναι σοβαρότερες παθήσεις υγείας, όπως η έκτοπη κύηση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον κύκλο σας για να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας, όταν είναι απαραίτητο.

Ο τρόπος ζωής

Παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Για παράδειγμα:

  • Κάπνισμα
  • Στρες
  • Ανθυγιεινή διατροφή
  • Ακραία άσκηση
  • Το να είστε λιποβαρείς ή υπέρβαρες


Διαταραχές περιόδου: Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Αντισύλληψη
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου σας ή να προκαλέσει αμηνόρροια (απουσία περιόδου). Εάν αυτή είναι η αιτιά, η αλλαγή στην περίοδο συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγους μήνες μετά την έναρξη της αντισυλληπτικής μεθόδου. Η αλλαγή της εταιρείας ή του τύπου αντισυλληπτικού μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Εγκυμοσύνη
Εάν μια γυναίκα δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος, μπορεί να μπερδέψει την αιμορραγία εμφύτευσης με την περίοδό της. Η αιμορραγία εμφύτευσης είναι όταν το έμβρυο εισχωρεί για πρώτη φορά στη μήτρα, συνήθως περίπου 10-14 ημέρες μετά τη σύλληψη του. Συνήθως εμφανίζεται περίπου την ίδια στιγμή με την περίοδό σας, αλλά είναι πιο ελαφριά από την εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Έκτοπη κύηση
Μια έκτοπη εγκυμοσύνη είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Δυστυχώς, το μωρό δεν μπορεί να επιβιώσει αυτού του τύπου εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στη μητέρα. Οι εξωμήτριες κυήσεις αλλάζουν τις ορμόνες μιας γυναίκας που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο.

Αποβολή
Η αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου που συμβαίνει πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης. Συνήθως συμβαίνει μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μερικές φορές πριν το άτομο καταλάβει ότι είναι έγκυος. Σε μια αποβολή οι ορμόνες διαταράσσονται και μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στις περιόδους κατά τη διάρκεια και μετά τις αποβολές.

Θηλασμός
Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει παράλειψη περιόδου ή μικρότερους κύκλους. Ο θηλασμός ενός μωρού καταστέλλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες που συνήθως διεγείρουν την ωορρηξία. Η έλλειψη ωορρηξίας προκαλεί αμηνόρροια.

Περιεμμηνόπαυση
Για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στα 40 τους, μια μικρότερη περίοδος μπορεί να υποδηλώνει της έναρξη της περιεμμηνόπαυσης ή του χρόνου πριν από την εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες κυμαίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστους, βαρύτερους ή ελαφρύτερους κύκλους. Η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως έξι χρόνια.

Στρες
Το στρες αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επικοινωνεί με τις αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζοντας τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μπορώ να κολυμπήσω όταν έχω περίοδο

Γιατί συμβαίνει να έχω καθυστέρηση ενώ δεν είμαι έγκυος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Τι γίνεται αν δεν έχετε όρεξη για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη σεξ: Αγάπη, φροντίδα, στοργή που πλημμυρίζουν οι σύντροφοι ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο κρίσιμης όσο η σωστή διατροφή και οι προγεννητικές βιταμίνες που συνιστάται να παίρνει η μητέρα. 

Πώς μπορείτε να πείτε "σ' αγαπώ"στον σύντροφό σας;

Αγάπη: Το να λέτε «σ’ αγαπώ» είναι σημαντικό, αλλά το να δείχνετε την αγάπη σας μέσω των πράξεων και των συμπεριφορών σας είναι εξίσου απαραίτητο για τη διατήρηση μιας στοργικής και υγιούς σχέσης.

Η βιομηχανία σεξουαλικής ευημερίας απολαμβάνει τις διογκούμενες πωλήσεις

Ένα θετικό πράγμα που προέκυψε από την COVID ήταν ότι έβαλε την αυτοφροντίδα στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων μας". Τα αξεσουάρ σεξουαλικών παιχνιδιών αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τέταρτο των πωλήσεων της Coco de Mer. Από την αύξηση κατά πέντε τοις εκατό ετησίως πριν από το COVID, η παγκόσμια αγορά αυξήθηκε κατά 50 τοις εκατό μεταξύ 2019 και 2021, δήλωσε η PwC.