Top News

Επιτυχία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πώς;

Επιτυχία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πώς;

Ερευνητές ζητούν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για να ερευνήσουν τον πιθανό ρόλο της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D για τη βελτίωση των ποσοστών ζωντανών γεννήσεων μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Αυτό αποτελεί τη λογική συνέχεια μιας ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction, η οποία δείχνει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στις χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D στις γυναίκες και τα χαμηλότερα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων μετά την ART σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα τους. Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ. Justin Chu, Λέκτορα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Ο Δρ Chu, από το Ινστιτούτο Μεταβολισμού και Έρευνας Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D βελτιώνει αναγκαστικά τις πιθανότητες των γυναικών να αποκτήσουν μωρό μετά την ART, καθώς η έρευνα μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση αλλά όχι και αιτιολογική σχέση. Ο Δρ Chu δήλωσε: “Αν και έχει αναγνωριστεί μια σχέση, η ευεργετική επίδραση της διόρθωσης της ανεπάρκειας ή της ένδειας της βιταμίνης D πρέπει να εξεταστεί με τη διεξαγωγή κλινικών μελετών”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 11 δημοσιευμένες μελέτες που περιελάμβαναν 2.700 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ART (εξωσωματική Γονιμοποίηση –IVF, ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος – ICSI ή / και εμβρυομεταφορά) και των οποίων ελέγχθηκε το επίπεδο της βιταμίνης D αίματος. Διαπίστωσαν ότι ζώντες τοκετοί ήταν κατά ένα τρίτο πιο πιθανό να εμφανιστούν σε γυναίκες που είχαν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν. Συγκεντρώσεις βιταμίνης D άνω των 75 nanomoles ανά λίτρο αίματος (nmol / L) θεωρήθηκαν επαρκείς, συγκεντρώσεις μικρότερες από 75 nmol / L θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και χαμηλότερες από 50 nmol / L θεωρήθηκαν ανεπαρκείς.

Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των τεστ κύησης και της κλινικής εγκυμοσύνης (όπου μπορεί να εντοπιστεί εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός). Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν χαμηλές ή ανεπαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D, οι γυναίκες που είχαν επαρκή βιταμίνη D ήταν 34% πιθανότερο να έχουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης και 46% περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν κλινική εγκυμοσύνη. Δεν διαπιστώθηκαν συσχετίσεις μεταξύ των αποβολών και των συγκεντρώσεων βιταμίνης D. Ο Δρ Ιωάννης Γάλλος, Ακαδημαϊκός Κλινικός Λέκτορας δήλωσε: «Ένα εκπληκτικό εύρημα ήταν ο υψηλός βαθμός ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Ανάμεσα στις γυναίκες αυτές διαπιστώσαμε ότι μόνο το 26% στις μελέτες είχαν επαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D • 35% είχαν ανεπαρκείς συγκεντρώσεις και 45% είχαν ένδεια βιταμίνης D».

Η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι το ηλιακό φως. Τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς αρκετή ποσότητα βιταμίνης D και, επιπλέον, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, για παράδειγμα εκείνοι που φορούν ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός τους όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά σύλληψης το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν οι γυναίκες αναμένεται να έχουν περισσότερη βιταμίνη D λόγω έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο. Τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι και οι κρόκοι αυγών παρέχουν επίσης βιταμίνη D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]