Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

Έμμηνος ρύση: Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

Έμμηνος ρύση: Μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η απώλεια της περιόδου σας είναι σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένα τακτικό μέρος της ζωής μιας γυναίκας που είναι συνήθως προβλέψιμο και αξιόπιστο. Όταν χάνεται μια περίοδος, μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας, αλλά δεν σημαίνει πάντα ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας περιόδου, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το μη ασφαλές σεξ. Μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η απώλεια της περιόδου σας είναι σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη: Οι διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων, το άγχος, οι αλλαγές στη διατροφή, ακόμη και η έντονη άσκηση θα μπορούσαν να είναι πιθανοί ένοχοι για μια χαμένη περίοδο.

  • Προσδιορισμός του στρες ως έναυσμα για χαμένες περιόδους: Το άγχος είναι ένα γνωστό έναυσμα για απώλεια περιόδου και άλλες ανωμαλίες στην εμμηνόρροια. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές σας ορμόνες, εμποδίζοντας έτσι το σώμα να απελευθερώσει το ωάριο από την ωοθήκη και έτσι να οδηγήσει σε απώλεια περιόδου.
  • Αντισύλληψη: Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, είναι σύνηθες να έχετε έναν απρόβλεπτο κύκλο στην αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εξακολουθεί να προσαρμόζεται στις ορμόνες και μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να βρει ο κύκλος σας το αυλάκι του. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να έχετε μια ασταθή περίοδο μετά από 6 μήνες λήψης αντισυλληπτικού, ίσως είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.
  • Ορμονική ανισορροπία: Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας, προκειμένου το σώμα μας να παράγει αρκετή προγεστερόνη για να δημιουργήσει την επένδυση της μήτρας και η έμμηνος ρύση εμφανίζεται όταν αυτή η επένδυση διασπαστεί, καθώς δεν υπάρχει ωάριο που να έχει γονιμοποιηθεί. Εάν υπάρχουν ελαττώματα σε αυτή τη διαδικασία, όπως η έλλειψη επαρκούς παραγωγής οιστρογόνων ή η έλλειψη αρκετής προγεστερόνης που παράγεται από τις ωοθήκες, τότε μπορεί να μην εμφανιστεί εμμηνορροϊκός κύκλος ή μπορεί να εμφανίσετε αιμορραγία Ομοίως, εάν υπάρχει διαταραχή στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απώλεια περιόδου.
  • Έντονη άσκηση: Η έντονη άσκηση ή η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να οδηγήσουν σε απώλεια περιόδου λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Για να προστατευτείτε από αυτού του είδους τις δυσκολίες, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας όταν κάνετε αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο και ποδηλασία σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την περίοδό σας για έως και 10 μήνες. Άλλα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν να κάνουν την περίοδό σας πιο ελαφριά ή ακόμα και να τη σταματήσουν εντελώς. Υπάρχουν πολλά άλλα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του διαβήτη, της επιληψίας και των καρδιακών παθήσεων. Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακόμη και ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια περιόδου.

  • Ινομυώματα της μήτρας: Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα που μπορεί να προκαλέσουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με ινομυώματα της μήτρας δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, αλλά για εκείνους που αντιμετωπίζουν, μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, πυελική πίεση ή πόνο, δυσκολία να μείνετε έγκυος, επώδυνο σεξ.
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): Εάν χάνετε την περίοδο σας και δεν έχετε εμπλακεί σε μη ασφαλές σεξ, μπορεί να είναι σημάδι PCOS. Το PCOS είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που προκαλείται από ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες με PCOS ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους. Αλλά εάν έχετε συμπτώματα, όπως απώλεια περιόδου ή ανωορρηξία (απουσία ωορρηξίας), το PCOS μπορεί να είναι η αιτία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το κίνημα free bleeding και τι πρεσβεύει;

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για υγιείς περιόδους

Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν περιόδου για εσάς

Ροφήματα που μπορούν να απαλύνουν τους πόνους της περιόδου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Εξερευνώντας τα οφέλη της γιόγκα στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας

Βελτιώνοντας τη σωματική ευελιξία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας το στρες, ενισχύοντας την αυτογνωσία και εξισορροπώντας τις ορμόνες, η γιόγκα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τον εμπλουτισμό της σεξουαλικής ζωής κάποιου.