Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συνδέεται με αλλαγές στον κύκλο

Έμμηνος ρύση: Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συνδέεται με αλλαγές στον κύκλο

Έμμηνος ρύση: Οι γυναίκες με υψηλό στρες που σχετίζεται με την πανδημία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλό άγχος που σχετίζεται με την πανδημία.

Οι γυναίκες με υψηλό στρες που σχετίζεται με την πανδημία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλό άγχος που σχετίζεται με την πανδημία, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Obstetrics & Gynecology. Συνολικά, περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες στη μελέτη ανέφεραν αλλαγές στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, στη διάρκεια της περιόδου και στη ροή της εμμήνου ρύσεως, ανωμαλίες που θα μπορούσαν να έχουν οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για την υγεία για τις γυναίκες, λένε οι ερευνητές.

«Στις αρχές της πανδημίας, στις συζητήσεις με φίλες και άλλες γυναίκες θα έβγαινε ανέκδοτα ότι «τα πράγματα ήταν κάπως περίεργα με την περίοδό μου μετά την πανδημία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Martina Anto-Ocrah, Ph.D., M.P.H., Μ.Τ. (A.S.C.P.), επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής στο Pitt School of Medicine. «Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα των γυναικών ως αλλαγές στην εμμηνορροϊκή λειτουργία και γνωρίζουμε ότι η πανδημία ήταν μια απίστευτα στρεσογόνος περίοδος για πολλούς ανθρώπους». Η Anto-Ocrah και η ομάδα της ανέπτυξαν μια έρευνα δύο μερών που περιελάμβανε μια επικυρωμένη κλίμακα άγχους για τον COVID-19 και αυτοαναφερόμενες αλλαγές εμμηνορροϊκού κύκλου μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021.

Για να προσεγγίσουν έναν ποικίλο πληθυσμό που ήταν αντιπροσωπευτικός των Η.Π.Α., οι ερευνητές εργάστηκαν με μια εταιρεία έρευνας αγοράς για να προσλάβει μια γεωγραφικά και φυλετικά αντιπροσωπευτική ομάδα συμμετεχόντων για να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική έρευνα. Περιόρισαν το δείγμα σε άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών που ταυτίστηκαν ως γυναίκες και δεν έπαιρναν ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων. Από τις 354 γυναίκες που ολοκλήρωσαν και τα δύο μέρη της έρευνας, το 10,5% ανέφερε υψηλό άγχος. Αφού έλαβαν υπόψη:

  • την ηλικία,
  • την παχυσαρκία
  • και άλλα χαρακτηριστικά,

οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλό στρες COVID-19 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αλλαγές στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, στη διάρκεια της περιόδου και στην κηλίδωση από τις συνομήλικές τους με χαμηλό στρες. Υπήρχε επίσης μια τάση για βαρύτερη έμμηνο ρύση στην ομάδα υψηλού στρες, αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ρόλοι των γυναικών επαναπροσδιορίστηκαν και ως κοινωνία, κάναμε βήματα πίσω όσον αφορά την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Anto-Ocrah. «Οι γυναίκες επωμίζονταν συχνά το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών εργασιών και βρήκαν αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες και τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 πιο αγχωτικό από τους άνδρες».

Περίπου το 12% των συμμετεχουσών ανέφερε αλλαγές και στα τέσσερα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού κύκλου, ένα εύρημα που οι ερευνητές ονόμασαν ανησυχητικό. «Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένας δείκτης της συνολικής ευημερίας των γυναικών», είπε η Anto-Ocrah. «Η διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου και οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, την ψυχική υγεία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα αποτελέσματα. Τελικά, αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δυναμική των σχέσεων, επιβαρύνοντας ενδεχομένως τις σχέσεις.»

Μεγαλύτερες, συχνότερες ή βαρύτερες περιόδους μπορεί επίσης να χτυπήσουν τις γυναίκες στο πορτοφόλι λόγω του πρόσθετου κόστους για προϊόντα γυναικείας υγιεινής. «Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Anto-Ocrah. «Αν οι αλλαγές στη ροή σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής δυσπραγίας αυξάνουν τα κόστη που σχετίζονται με την περίοδο —ή τον «φόρο ταμπόν»—οικονομικά, είναι διπλό κακό». Ελπίζει ότι η μελέτη εμπνέει περισσότερη έρευνα για το στρες της COVID-19 και την υγεία των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη γονιμότητα, τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και την ψυχική υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση;

Βοηθά το σεξ με τις κράμπες περιόδου;

Πώς η διατροφή επηρεάζει τους πόνους της περιόδου;

Αυτό που τρώτε μπορεί να συμβάλλει στους πόνους της περιόδου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τραβήγματος;

Εγκυμοσύνη μέθοδος: Η μέθοδος τραβήγματος γνωστή και ως απόσυρση ή διακοπή συνουσίας, περιλαμβάνει τον άνδρα να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρά σας

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να εμβαθύνετε την οικειότητα και να εξασφαλίσετε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.