Επιστημονικά Νέα

Δυσμηνόρροια: Αυτό που τρώτε μπορεί να συμβάλλει στους πόνους της περιόδου σας

Δυσμηνόρροια: Αυτό που τρώτε μπορεί να συμβάλλει στους πόνους της περιόδου σας

Κάτι όπως η τροποποίηση της διατροφής θα μπορούσε να είναι μια σχετικά απλή λύση που θα μπορούσε να τους προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση", δήλωσε η Dr. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης NAMS.

Δυσμηνόρροια: Παρά το γεγονός ότι ο πόνος της περιόδου (δυσμηνόρροια) είναι η κύρια αιτία σχολικών απουσιών για τα κορίτσια στην εφηβεία, λίγα κορίτσια αναζητούν θεραπεία. Μια ανάλυση των σχετικών μελετών δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει, συγκεκριμένα η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, λάδι, ζάχαρη, αλάτι και καφέ, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS) στην Ατλάντα, 12-15 Οκτωβρίου 2022.

Περίπου το 90% των εφήβων κοριτσιών βιώνουν πόνο κατά την έμμηνο ρύση.

Τα περισσότερα χρησιμοποιούν φάρμακα χωρίς συνταγή για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, αλλά με περιορισμένα θετικά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία έχουν επισημάνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, λάδι και ζάχαρη μειώνουν τη φλεγμονή, έναν βασικό παράγοντα που συμβάλλει στον πόνο της εμμήνου ρύσεως.

Η παρούσα ανάλυση σχεδιάστηκε για να μελετηθεί η επίδραση της διατροφής στον πόνο της εμμήνου ρύσεως και να προσδιοριστεί ποια τρόφιμα συμβάλλουν σε αυτόν και ποια μπορούν να τον μειώσουν.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης που βρήκε πολλαπλές μελέτες που εξέταζαν διατροφικά πρότυπα που είχαν ως αποτέλεσμα τον πόνο στην έμμηνο ρύση.

Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες αυτές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα προάγουν τη φλεγμονή και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τη μειώνουν. Οι μύες της μήτρας συστέλλονται λόγω των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ενεργές στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Κατά τη μέτρηση του Διαιτητικού Δείκτη Φλεγμονής, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή (που απέκλειε τα ζωικά λίπη) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής.

“Η έρευνα για την επίδραση της διατροφής στον πόνο της εμμήνου ρύσεως ξεκίνησε ως μια αναζήτηση για να θεραπεύσω τον πόνο που βίωνα προσωπικά- ήθελα να κατανοήσω την επιστήμη πίσω από τη συσχέτιση. Μαθαίνοντας για τις διάφορες τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τη φλεγμονή, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνουν ή μειώνουν τον πόνο της εμμήνου ρύσεως, αποκάλυψα ότι η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στα αποτελέσματα της υγείας και συχνά παραβλέπονται.

Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει όσες έχουν έμμηνο ρύση να μειώσουν τον πόνο που βιώνουν και να ρίξει φως στη σημασία των ολιστικών θεραπευτικών επιλογών”, λέει η Serah Sannoh, επικεφαλής συγγραφέας της παρουσίασης της αφίσας από το Πανεπιστήμιο Rutgers.

“Δεδομένου ότι ο πόνος της εμμήνου ρύσεως αποτελεί κύρια αιτία σχολικής απουσίας για τα έφηβα κορίτσια, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε επιλογές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο.

Κάτι όπως η τροποποίηση της διατροφής θα μπορούσε να είναι μια σχετικά απλή λύση που θα μπορούσε να τους προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση”, δήλωσε η Dr. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 φυσικοί τρόποι να απαλλαγείτε από τις κράμπες περιόδου

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας

Μήπως έχετε σπαστική κολίτιδα;

Κράμπες περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: οι έφηβες και οι επικίνδυνοι πόνοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.