Ψυχική Υγεία

Σώμα Δυσαρέσκεια: Μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

Σώμα Δυσαρέσκεια: Μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

Συγκεκριμένα, ο φόβος της αύξησης του βάρους και ο φόβος της απώλειας του ελέγχου των διατροφικών συνηθειών αποτελούν κεντρικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών στην περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση πιο στοχευμένων στρατηγικών θεραπείας στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία", αναφέρει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Σώμα Δυσαρέσκεια: Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στερεοτυπικά με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Όλο και περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι καταστάσεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ηλικίας. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η δυσαρέσκεια για το σώμα αποτελεί πρωταρχική αιτία διατροφικών διαταραχών, ιδίως κατά την περιεμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σήμερα online στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς και της εικόνας του σώματος και εμφανίζονται σε περίπου 13,1% των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο επιπολασμός οποιασδήποτε διατροφικής διαταραχής ειδικά για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών είναι περίπου 3,5%, ενώ συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως η δυσαρέσκεια με τις διατροφικές συνήθειες, καταγράφονται σε ποσοστό 29,3%. Σοβαρές επιπλοκές όπως η υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. Αυτά τα δυσμενή συμβάντα υγείας είναι πιθανό να μεγεθύνονται όταν υπάρχουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, λίγες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές έχουν συμπεριλάβει συμμετέχοντες στη μέση ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της προεμμηνόπαυσης, της περιεμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση έχουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσρυθμισμένων διατροφικών συμπεριφορών (π.χ. συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, όπως η τακτική καταμέτρηση θερμίδων ή η κατανάλωση διαιτητικών τροφών) από οποιοδήποτε αναπαραγωγικό στάδιο στη μέση ηλικία και διαφέρουν σημαντικά από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όσον αφορά τη δυσαρέσκεια για το σώμα και το αίσθημα παχυσαρκίας. Αν και ευρήματα όπως αυτά παραμένουν ελάχιστα- η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών διαταραχών και συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης (π.χ. αρνητική διάθεση, κατάθλιψη και κόπωση) επιβεβαιώνει ότι η περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για διατροφική παθολογία.

 

Σε αυτή τη νέα μικρή μελέτη, η οποία επιδίωξε να διερευνήσει τη δομή των συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών ειδικά κατά την περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα ανάλυσης δικτύου για να συγκρίνουν τη δομή και τη σημασία συγκεκριμένων συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών σε όλα τα αναπαραγωγικά στάδια. Αν και παραδέχονται ότι είναι απαραίτητες μεγαλύτερες μελέτες με αυτόν τον υποεκπροσωπούμενο γυναικείο πληθυσμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διατροφικές διαταραχές σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδίως στη μέση ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο ‘Ανάλυση δικτύου των συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών σε γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση και στις αρχές της μετεμμηνόπαυσης’ “Network analysis of eating disorder symptoms in women in perimenopause and early postmenopause”. “Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, παρόμοια με τις μελέτες σε νεαρούς ενήλικες, η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της παθολογίας των διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες στη μέση ηλικία. Συγκεκριμένα, ο φόβος της αύξησης του βάρους και ο φόβος της απώλειας του ελέγχου των διατροφικών συνηθειών αποτελούν κεντρικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών στην περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση πιο στοχευμένων στρατηγικών θεραπείας στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία”, αναφέρει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Από τι προκαλούνται οι διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Πώς να ξεπεράσετε το σύμπλεγμα ανωτερότητας και γιατί;

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Το σύμπλεγμα ανωτερότητας αναφέρεται στην τάση ενός ατόμου να αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους γύρω του και να έχει μια υπερβολικά υπερβολική ή διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του.