Ψυχική Υγεία

Σώμα Δυσαρέσκεια: Μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

Σώμα Δυσαρέσκεια: Μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε ηλικία

Συγκεκριμένα, ο φόβος της αύξησης του βάρους και ο φόβος της απώλειας του ελέγχου των διατροφικών συνηθειών αποτελούν κεντρικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών στην περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση πιο στοχευμένων στρατηγικών θεραπείας στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία", αναφέρει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Σώμα Δυσαρέσκεια: Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στερεοτυπικά με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Όλο και περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι καταστάσεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ηλικίας. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η δυσαρέσκεια για το σώμα αποτελεί πρωταρχική αιτία διατροφικών διαταραχών, ιδίως κατά την περιεμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σήμερα online στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς και της εικόνας του σώματος και εμφανίζονται σε περίπου 13,1% των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο επιπολασμός οποιασδήποτε διατροφικής διαταραχής ειδικά για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών είναι περίπου 3,5%, ενώ συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως η δυσαρέσκεια με τις διατροφικές συνήθειες, καταγράφονται σε ποσοστό 29,3%. Σοβαρές επιπλοκές όπως η υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. Αυτά τα δυσμενή συμβάντα υγείας είναι πιθανό να μεγεθύνονται όταν υπάρχουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, λίγες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές έχουν συμπεριλάβει συμμετέχοντες στη μέση ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της προεμμηνόπαυσης, της περιεμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση έχουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσρυθμισμένων διατροφικών συμπεριφορών (π.χ. συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, όπως η τακτική καταμέτρηση θερμίδων ή η κατανάλωση διαιτητικών τροφών) από οποιοδήποτε αναπαραγωγικό στάδιο στη μέση ηλικία και διαφέρουν σημαντικά από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όσον αφορά τη δυσαρέσκεια για το σώμα και το αίσθημα παχυσαρκίας. Αν και ευρήματα όπως αυτά παραμένουν ελάχιστα- η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών διαταραχών και συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης (π.χ. αρνητική διάθεση, κατάθλιψη και κόπωση) επιβεβαιώνει ότι η περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για διατροφική παθολογία.

 

Σε αυτή τη νέα μικρή μελέτη, η οποία επιδίωξε να διερευνήσει τη δομή των συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών ειδικά κατά την περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα ανάλυσης δικτύου για να συγκρίνουν τη δομή και τη σημασία συγκεκριμένων συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών σε όλα τα αναπαραγωγικά στάδια. Αν και παραδέχονται ότι είναι απαραίτητες μεγαλύτερες μελέτες με αυτόν τον υποεκπροσωπούμενο γυναικείο πληθυσμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διατροφικές διαταραχές σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδίως στη μέση ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο ‘Ανάλυση δικτύου των συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών σε γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση και στις αρχές της μετεμμηνόπαυσης’ “Network analysis of eating disorder symptoms in women in perimenopause and early postmenopause”. “Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, παρόμοια με τις μελέτες σε νεαρούς ενήλικες, η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της παθολογίας των διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες στη μέση ηλικία. Συγκεκριμένα, ο φόβος της αύξησης του βάρους και ο φόβος της απώλειας του ελέγχου των διατροφικών συνηθειών αποτελούν κεντρικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών στην περιεμμηνόπαυση και την πρώιμη μετεμμηνόπαυση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση πιο στοχευμένων στρατηγικών θεραπείας στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία”, αναφέρει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Από τι προκαλούνται οι διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.