Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Ψυχική υγεία: Διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή

Ψυχική υγεία: Μελέτες επισημαίνουν τρεις κύριους λόγους για τους οποίους μια διατροφική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή και όχι στην εφηβεία.

Η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία είναι τα προβλήματα των εφήβων. Ή τουλάχιστον μπορεί να φαίνεται έτσι. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι ο καθένας μπορεί να εμφανίσει διατροφική διαταραχή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σήμερα θα εξετάσουμε τι μπορούν να μας πουν οι ερευνητές και οι ειδικοί στον τομέα των διατροφικών διαταραχών για τις διατροφικές διαταραχές στους ενήλικες, ιδιαίτερα στους ενήλικες στα μέσα ή μεταγενέστερα χρόνια της ζωής.

Διατροφικές διαταραχές σε ενήλικες

Η ελπίδα μας είναι να διαλύσουμε την υπόθεση ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές μόλις φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία. Αυτό έχει σημασία γιατί το να μπορούμε να προσδιορίσουμε σωστά το πρόβλημα μας βοηθά να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Και αν πάσχετε από ανορεξία, βουλιμία ή υπερφαγία, θα επωφεληθείτε από την επαγγελματική βοήθεια ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε.

Για να διαλύσουμε τον μύθο ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι για εφήβους, ας δούμε τι έχει βρει η έρευνα. Λάβετε υπόψη ότι η έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές που επικεντρώνεται στους ενήλικες είναι νέα, λιγότερο συχνή και συχνά αφήνει έξω τους ενήλικες άνδρες που, φυσικά, υποφέρουν επίσης από διαταραγμένη διατροφή.

  • Σχεδόν το 4% των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών θα παρουσιάσουν μια διατροφική διαταραχή φέτος.
  • Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 13% των γυναικών άνω των 50 ζουν με μια διατροφική διαταραχή.
  • Η πιο κοινή διατροφική διαταραχή για μεσήλικες γυναίκες δεν ταιριάζει στο καλούπι των τυπικών διατροφικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, ονομάζεται «άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης και διατροφής» ή OSFED, ακολουθούμενη από υπερφαγία, βουλιμία και στη συνέχεια ανορεξία.
  • Τα κέντρα θεραπείας διατροφικών διαταραχών αναφέρουν αύξηση 42% στις γυναίκες άνω των 35 ετών που αναζητούν βοήθεια με μια διατροφική διαταραχή σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια.

Πώς αναπτύσσεται μια διατροφική διαταραχή στην ενήλικη ζωή;

Μελέτες επισημαίνουν τρεις κύριους λόγους για τους οποίους μια διατροφική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή και όχι στην εφηβεία:

  • Ως αποτέλεσμα μιας επίμονης διατροφικής διαταραχής για την οποία δεν έχουν λάβει βοήθεια μέχρι τώρα.
  • Όταν ένα άτομο που ανέρρωσε από μια διατροφική διαταραχή ως έφηβος υποτροπιάζει ως ενήλικας.
  • Όταν ένα άτομο εμφανίζει διατροφική διαταραχή για πρώτη φορά στη μέση ηλικία.
  • Μερικές στιγμές στην ενήλικη ζωή μπορεί να πυροδοτήσουν την υποτροπή μιας παλιάς διατροφικής διαταραχής ή την έναρξη μιας νέας. Αυτά περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, το διαζύγιο, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, τη συνταξιοδότηση, το να γίνει κάποιος άδειος φωλιά, να γίνει παππούς και να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του.

Και, φυσικά, δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες που παίζουν είναι αυτοί που εντοπίζονται στους εφήβους αλλά με μια ανατροπή: οι ορμονικές αλλαγές και τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος.

Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση ή στην εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές που υφίστανται μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικής διαταραχής. Και τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος, αν και επικρατούν στα εφηβικά χρόνια, μπορεί να επανεμφανιστούν στην ενήλικη ζωή καθώς ένα άτομο παλεύει με τις επιπτώσεις της γήρανσης στο σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Το στρες μπορεί να μειωθεί με τη σωστή διατροφή

Απλοί τρόποι για να ζήσετε ακόμα πιο πολύ

Από τι προκαλούνται οι διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.