Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Ψυχική υγεία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Ψυχική υγεία: Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ιατρικές, ψυχιατρικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές, πολύπλοκες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ψυχικές ασθένειες. Χαρακτηρίζονται από διαταραχές στις συμπεριφορές, τις σκέψεις και τη στάση απέναντι στο φαγητό, το φαγητό και το σωματικό βάρος ή το σχήμα. Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ιατρικές, ψυχιατρικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες. Οι διατροφικές διαταραχές είναι συχνές και αυξάνονται σε επιπολασμό. Υπάρχει εκτιμώμενος επιπολασμός κατά τη διάρκεια της ζωής του 8,4% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες. Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, βάρους, μεγέθους, σχήματος, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικότητας, πολιτισμικού υπόβαθρου ή κοινωνικοοικονομικής ομάδας.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με σοβαρές ιατρικές και ψυχολογικές επιπλοκές. Ένα άτομο με διατροφική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσει μακροχρόνια βλάβη στους κοινωνικούς και λειτουργικούς ρόλους και ο αντίκτυπος μπορεί να περιλαμβάνει ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, ιατρικές επιπλοκές, κοινωνική απομόνωση, αναπηρία και αυξημένο κίνδυνο θανάτου ως αποτέλεσμα ιατρικών επιπλοκών ή αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι μια κύρια αιτία θνησιμότητας για άτομα με διατροφικές διαταραχές. Η αυτοκτονία είναι έως και 31 φορές πιο πιθανό να συμβεί για κάποιον με νευρική ανορεξία και 7,5 φορές υψηλότερη για κάποιον με νευρική βουλιμία από τον γενικό πληθυσμό.

Ο αντίκτυπος μιας διατροφικής διαταραχής δεν γίνεται αισθητός μόνο από το άτομο, αλλά συχνά από ολόκληρη την οικογένεια ή τον κύκλο υποστήριξης αυτού του ατόμου. Ο αντίκτυπος μπορεί να οδηγήσει σε άγχος του φροντιστή, απώλεια οικογενειακού εισοδήματος, διαταραχή των οικογενειακών σχέσεων και υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Θνησιμότητα

Το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι έως και έξι φορές υψηλότερο από αυτό για άτομα χωρίς διατροφικές διαταραχές. Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου υπάρχει για όλους τους τύπους διατροφικών διαταραχών, ωστόσο τα άτομα που ζουν με νευρική ανορεξία έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχιατρικές καταστάσεις λόγω ψυχολογικών και φυσιολογικών επιπλοκών.

Ταξινόμηση των διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους, σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition. Οι ταξινομήσεις γίνονται με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και πόσο συχνά εμφανίζονται και περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή υπερφαγίας (BED)
  • Άλλες καθορισμένες διαταραχές σίτισης ή πρόσληψης τροφής (OSFED)
  • Νευρική βουλιμία
  • Νευρική ανορεξία
  • Διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID)
  • Μη καθορισμένη διαταραχή σίτισης ή πρόσληψης τροφής (UFED)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ύπνος κλειδί για καλή ψυχική υγεία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Μοναξιά: Η κρυφή κρίση ψυχικής υγείας που κοστίζει 2,7 δισ. δολάρια ετησίως

Πώς επηρεάζει η αγοραφοβία τη ζωή μας;

Η κηπουρική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου & ενισχύει την ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.