Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Μοναξιά: Η κρυφή κρίση ψυχικής υγείας που κοστίζει 2,7 δισ. δολάρια ετησίως

Μοναξιά: Η κρυφή κρίση ψυχικής υγείας που κοστίζει 2,7 δισ. δολάρια ετησίως

Μοναξιά: Οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, με τις επιπτώσεις που λέγεται ότι ισοδυναμούν με το κάπνισμα 15 τσιγάρων ή την κατανάλωση 6 αλκοολούχων ποτών την ημέρα.

Η περίοδος των διακοπών μπορεί να επιβαρύνει όσους βιώνουν τη μοναξιά. Μια έκθεση που διεξήχθη από την KPMG σε συνεργασία με το Ίδρυμα Groundswell έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αυστραλών βιώνουν συχνή μοναξιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από το ένα τρίτο των νεαρών ενηλίκων. Δεν πρόκειται μόνο για μια συναισθηματική επιβάρυνση. Αυτό το αυξανόμενο ζήτημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και εκτιμάται ότι κοστίζει στην αυστραλιανή οικονομία περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άμεση υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ κάνει διάκριση από την «κοινωνική απομόνωση» (την αντικειμενική έλλειψη αλληλεπίδρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε αρνητικά συναισθήματα), η έκθεση «Συνδέσεις έχουν σημασία» σκιαγραφεί δύο μορφές υποκειμενικής μοναξιάς – κοινωνική και συναισθηματική – με την πρώτη να περιγράφεται ως αντιληπτή απουσία ενός ευρύτερου κοινωνικού δικτύου και ποιοτικών φιλιών ή αίσθησης του ανήκειν, και το τελευταίο η ανεκπλήρωτη επιθυμία για μια φιγούρα στενής προσκόλλησης όπως ένας ρομαντικός σύντροφος. Συνολικά, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αυστραλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται την αίσθηση της μοναξιάς σε τακτική βάση.

Παρουσιάζεται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό για πολλές κοινότητες σε κίνδυνο,  συμπεριλαμβανομένων των νεαρών ενηλίκων, των μονογονέων, των ανθρώπων των Πρώτων Εθνών, εκείνων που αναγνωρίζονται ως LGBT+ και των μεταναστών. Είναι επίσης ένα ζήτημα που συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και ακόμη και μετά το lockdown. Τα ποσοστά όσων ανέφεραν μοναξιά είχαν παραμείνει σχετικά σταθερά γύρω στο 17% μεταξύ 2010 και 2016, αλλά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10 μονάδες μέχρι το 2019, προτού στη συνέχεια επιδεινωθούν από τον Covid-19 και τους πανεθνικούς περιορισμούς.

Οι πρόσθετοι κίνδυνοι της μοναξιάς

Ανησυχητικό είναι ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, με τις επιπτώσεις που λέγεται ότι ισοδυναμούν με το κάπνισμα 15 τσιγάρων ή την κατανάλωση έξι αλκοολούχων ποτών την ημέρα. Όσοι επηρεάζονται έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για κακή διατροφή, σωματική αδράνεια, προβληματικό τζόγο, ακόμη και επιθετική συμπεριφορά και εκφοβισμό. Η έκθεση της KPMG υπολογίζει το ετήσιο οικονομικό κόστος και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης της μοναξιάς σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερα από 1.550 δολάρια ανά άτομο ετησίως.

Το ευρύτερο κόστος, ωστόσο, όταν συνυπολογίζονται άλλα θέματα υγείας που συχνά συνδέονται με τη μοναξιά, όπως η κατάθλιψη, θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μια άλλη πρόσφατη έκθεση που διεξήχθη από την KPMG σε συνεργασία με το Rethink Addiction καθόρισε το οικονομικό κόστος του 2021 των σχετικών εθισμών όπως το αλκοόλ, ο καπνός, ο τζόγος και τα παράνομα και συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο αντίκτυπός τους στην παραγωγικότητα και άλλες συναφείς απώλειες στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σε έναν κόσμο με πάντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακής σύνδεσης, φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι η μοναξιά θα μπορούσε να γίνει κρίση υγείας που επηρεάζει έως και έναν στους τέσσερις Αυστραλούς», αναφέρει η έκθεση. «Είναι μια προτεραιότητα για την υγεία που έχει σχεδόν αγνοηθεί πλήρως από τις ρυθμιστικές αρχές και τους παρόχους υγείας στην Αυστραλία. Η μοναξιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή σωματική υγεία, προβλήματα ψυχικής υγείας και μειωμένη ποιότητα ζωής».

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η KPMG συνιστά τρεις κρίσιμες ενέργειες. συνεργασία για τη θέσπιση σαφών κατευθύνσεων πολιτικής για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μοναξιά ως προτεραιότητα· επικοινωνία για τη συμμετοχή του δημόσιου, του ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην ενσωμάτωση της καταπολέμησης της μοναξιάς σε νέες και υπάρχουσες πρωτοβουλίες υγείας και ευημερίας· και την παρακολούθηση της προόδου στις παρεμβάσεις μέσω συλλογής δεδομένων, έρευνας και αξιολόγησης για την καλύτερη οικοδόμηση της βάσης στοιχείων.

«Η μοναξιά είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας με το οποίο ταυτίζονται πολλοί Αυστραλοί», καταλήγει ο επικεφαλής της KPMG για την ψυχική υγεία Andrew Dempster. «Ωστόσο, κινδυνεύει να υποτιμηθεί επειδή παραμένει ευρέως μη αναγνωρισμένο. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μοναξιά είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική υγεία και μπορεί να έχει βαθιές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αναβλητικοί καθυστερούν μέχρι και σε θέματα που αφορούν την υγεία τους

7 Τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα

Έξι τρόποι για να μειώσετε τη μοναξιά αυτά τα Χριστούγεννα - από έναν ψυχολόγο

Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon