Επιστημονικά Νέα

Μοναξιά: Η προσωπικότητα και η παιδική ηλικία συνδέονται με τη μοναξιά στους ενήλικες

Μοναξιά: Η προσωπικότητα και η παιδική ηλικία συνδέονται με τη μοναξιά στους ενήλικες

Μοναξιά: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της υποστήριξης σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και τον ρόλο των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των παιδικών συνθηκών.

Οι περιστάσεις της ζωής κατά την παιδική ηλικία – όπως το να έχεις λιγότερους φίλους και αδέλφια, τις σχέσεις χαμηλής ποιότητας με τους γονείς, την κακή υγεία και το μεγάλωμα σε φτωχότερο νοικοκυριό – όλα συσχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό μοναξιάς σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE της Sophie Guthmuller του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βιέννης, Αυστρία. Η μοναξιά είναι ένα αυξανόμενο θέμα ενδιαφέροντος την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με κακή υγεία και αυξάνεται με την ηλικία. Η μοναξιά συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών καταστάσεων, επιδείνωση της σωματικής υγείας και συνδέεται με τη θνησιμότητα και την υψηλότερη χρήση υγειονομικής περίθαλψης.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη νέα μελέτη, ο Guthmuller χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μεγάλη διακρατική έρευνα για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE), η οποία συλλέγει πληροφορίες από άτομα σε όλη την Ευρώπη ηλικίας 50 ετών και άνω για την υγεία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα κοινωνικά και οικογενειακά δίκτυα. Η μοναξιά μετρήθηκε με την κλίμακα μοναξιάς R-UCLA. Ο Guthmuller διαπίστωσε ότι ενώ η κακή υγεία είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με τη μοναξιά σε μεγαλύτερη ηλικία, εξηγώντας το 43,32% της διακύμανσης στη μοναξιά, η κοινωνική υποστήριξη σε μεγαλύτερη ηλικία αντιπροσωπεύει επίσης το 27,05% της διακύμανσης, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντιστοιχούν στο 10,42% και οι συνθήκες ζωής κατά τη διάρκεια η παιδική ηλικία αντιπροσωπεύει το 7,50%.

Οι πιθανότητες μοναξιάς ηλικίας 50 ετών και άνω ήταν 1,24 φορές υψηλότερες για τους ανθρώπους που σπάνια ή ποτέ δεν είχαν άνετους φίλους στην παιδική ηλικία σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιο συχνά φίλους, 1,34 φορές υψηλότερες σε εκείνους που είχαν δίκαιη ή κακή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδί. σε σύγκριση με εκείνους με άριστη μητρική σχέση και 1,21 φορές υψηλότερο όταν κάποιος μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό με φτωχό πλούτο σε σύγκριση με εκείνους σε ένα πλούσιο νοικοκυριό. Η μοναξιά ήταν πιο συχνή σε άτομα με νευρωτική προσωπικότητα (OR 1,20) και λιγότερο συχνή σε εκείνα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία για ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και διαφάνεια.

Ο Guthmuller επισημαίνει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της υποστήριξης σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και τον ρόλο των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των παιδικών συνθηκών. Συμπεραίνει ότι οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι το κλειδί για τη στόχευση της μετέπειτα μοναξιάς και ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης στη μετέπειτα ζωή πρέπει να προσαρμοστούν σε όλους τους τύπους προσωπικότητας.

Ο συγγραφέας προσθέτει, “Η μελέτη διαπιστώνει, όπως αναμενόταν, ότι η κατάσταση υγείας και η κοινωνική υποστήριξη σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με τη μοναξιά στην ηλικία των 50+. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι συνθήκες ζωής κατά την παιδική ηλικία συνδέονται σημαντικά με τη μοναξιά αργότερα στη ζωή, μετά από έλεγχο για ένα μεγάλο σύνολο συνθηκών μετέπειτα ζωής. Υπό το πρίσμα της τάσης αύξησης της παιδικής μοναξιάς και του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη ζωή των παιδιών, τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία της πρώιμης παρεμβάσεις στη ζωή για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης επίδρασης στη μοναξιά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εβδομάδα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία στην Βρετανία.

Η κατάθλιψη & το άγχος πλήττουν περισσότερο τις μειονότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς επηρεάζει η απομόνωση την ψυχική υγεία;

Η ζωή μας είναι πιο ήρεμη όταν έχουμε φίλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.