Ψυχική Υγεία

Αγοραφοβία: Πώς επηρεάζει η αγχώδης διαταραχή τη ζωή μας;

Αγοραφοβία: Πώς επηρεάζει η αγχώδης διαταραχή τη ζωή μας;

Αγοραφοβία: Υπολογίζεται ότι το 1,3% των ενηλίκων των ΗΠΑ βιώνουν αγοραφοβία κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. 

Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει έντονο φόβο και άγχος σε καταστάσεις όπου θα ήταν δύσκολο να ξεφύγεις, λέει η Jacqueline Bullis, Ph.D., κλινική ψυχολόγος στη Βοστώνη που θεραπεύει ενήλικες με άγχος και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στο Harvard Medical School. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ταξίδια με αεροπλάνο ή άλλες μορφές δημόσιας συγκοινωνίας, να στέκεσαι σε ουρά, να είσαι μέσα σε ένα πλήθος, να πηγαίνεις σε κινηματογράφο ή παντοπωλείο ή ακόμα και να κάθεσαι για κούρεμα – μέρη όπου κάποιος θα ένιωθε παγιδευμένος αν ένιωθε μια παρόρμηση να φύγει, σημειώνει η Bullis.

«Η αγοραφοβία θεωρούνταν περισσότερο από αυτόν τον φόβο για τους ανοιχτούς χώρους, αλλά τώρα την καταλαβαίνουμε πραγματικά περισσότερο ως φόβο του φόβου», λέει η Bullis. «Είναι περισσότερο ο φόβος ότι θα βιώσουν δυσάρεστα συμπτώματα ή συμπτώματα πανικού σε αυτήν την κατάσταση και τότε θα ήταν πολύ δύσκολο ή πολύ ενοχλητικό να ξεφύγουν από αυτό». Τα συμπτώματα που φοβούνται να αναπτύξουν μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • διάρροια,
  • έμετο,
  • ναυτία,
  • εφίδρωση,
  • πόνο στο στήθος,
  • ζάλη.

Όταν σκέφτεται να διαγνώσει κάποιον με αγοραφοβία, η Bullis προσπαθεί να ανακαλύψει εάν το άγχος οφείλεται στην προσδοκία να νιώσει αυτά τα συμπτώματα πανικού και πώς αυτό βλάπτει την ικανότητα ενός ατόμου να ζει και να εργάζεται.

Πώς επηρεάζει η αγοραφοβία τη ζωή ενός ατόμου;

Καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν περισσότερα μέρη, μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ περιοριστικό. Στο πολύ σοβαρό τέλος της αγοραφοβίας, οι άνθρωποι μπορούν να δεσμευτούν εντελώς στο σπίτι, λέει ο Bullis. «Ο κόσμος κάποιου γίνεται όλο και μικρότερος», σημειώνει. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να επιδιώκουν να διατηρούν τα πάντα πολύ ήρεμα και να αποφεύγουν δραστηριότητες – όπως άσκηση, σεξ, κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή παρακολούθηση ταινιών τρομακτικών ταινιών – που προκαλούν ταχυκαρδία ή άλλες σωματικές αισθήσεις που τους ενοχλούν ή τους προκαλούν έντονα συναισθήματα.

Πόσα άτομα επηρεάζονται;

Υπολογίζεται ότι το 1,3% των ενηλίκων των ΗΠΑ βιώνουν αγοραφοβία κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Αυτό το καθιστά μια από τις πιο σπάνιες αγχώδεις διαταραχές. Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή, για παράδειγμα, έχει βιώσει περίπου το 12% των ενηλίκων των ΗΠΑ, σημειώνει το NIH. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνει ένα άτομο πιο ευάλωτο να αναπτύξει μια αγχώδη διαταραχή από ένα άλλο. Πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός βιολογίας – το να είμαστε πιο ευαίσθητοι συναισθηματικά – μαζί με το πώς ερμηνεύουμε τα συναισθήματά μας, λέει η Bullis.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας, λέει η Bullis. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν επίσης β-αναστολείς – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού – που μπορεί να διευκολύνει τις σωματικές αισθήσεις. Αλλά αυτό μπορεί να αποτύχει μακροπρόθεσμα, επειδή διδάσκει στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους, λέει η Bullis.

Ο στόχος είναι κάποιος να νιώσει πιο άνετα με αυτές τις σωματικές αισθήσεις μέσω της θεραπείας. Όταν οι άνθρωποι λένε, «Δεν μου αρέσει που η καρδιά μου χτυπάει δυνατά αυτή τη στιγμή», η Bullis θέλει να συνειδητοποιήσουν γρήγορα, «Δεν πειράζει, ξέρω ότι δεν είναι επικίνδυνο. Ξέρω ότι μπορώ ακόμα να μιλήσω ή μπορώ ακόμα να πάω σε αυτήν την κατάσταση και ότι είμαι ασφαλής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί αγχώνεστε όταν βρίσκεστε με κόσμο;

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

Πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού

Αγοραφοβία: Πώς την αναγνωρίζεις και ποια είναι η αντιμετώπιση της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.