Ψυχική Υγεία

Aγοραφοβία: Τι είναι και ποιοι παράγοντες εντείνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αγοραφοβίας

Aγοραφοβία: Τι είναι και ποιοι παράγοντες εντείνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αγοραφοβίας

Aγοραφοβία: Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.

Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους, όπου φοβάστε ή/και αποφεύγετε μέρη ή καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν πανικό και να σας κάνουν να νιώσετε παγιδευμένοι, αβοήθητοι ή αμήχανοι. Φοβάστε μια πραγματική ή αναμενόμενη κατάσταση, όπως τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, την παραμονή σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, την συμπαρουσία σε πλήθος.

Το άγχος συνήθως προκαλείται από το φόβο ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγετε ή να λάβετε βοήθεια εάν το βίωμα άγχους ενταθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αγοραφοβία την αναπτύσσουν μετά από μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενη νέα επίθεση και έτσι αποφεύγουν τα μέρη όπου μπορεί να ξανασυμβεί.

Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλή σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ειδικά ανάμεσα σε πλήθη. Μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε παρέα, όπως έναν συγγενή ή έναν φίλο, για να πάτε μαζί σε δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόβος μπορεί να είναι τόσο συντριπτικός που μπορεί να μην είστε σε θέση να βγείτε από το σπίτι σας.

Η θεραπεία της αγοραφοβίας μπορεί να είναι δύσκολη, διότι συνήθως σημαίνει αντιμετώπιση των φόβων σας. Αλλά με την ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να ζήσετε μια πιο ευχάριστη ζωή.

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της αγοραφοβίας περιλαμβάνουν φόβο για:

  • Να βγείτε από το σπίτι μόνοι/ες
  • Να είστε ανάμεσα σε πλήθη ή στην σειρά αναμονής
  • Κλειστούς χώρους, όπως κινηματογράφους, ανελκυστήρες ή μικρά καταστήματα
  • Ανοιχτούς χώρους, όπως χώρους στάθμευσης, γέφυρες ή εμπορικά κέντρα
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορείο, αεροπλάνο ή τρένο

 

Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν άγχος επειδή φοβάστε ότι δεν θα είστε σε θέση να ξεφύγετε ή να βρείτε βοήθεια εάν αρχίσετε να αισθάνεστε πανικοβλημένοι ή έχετε άλλα ανασταλτικά ή ενοχλητικά συμπτώματα.

Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.

Μην αφήσετε την αγοραφοβία να κάνει τον κόσμο σας μικρότερο. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Η αγοραφοβία μπορεί να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή στα πρώτα ενήλικα χρόνια – συνήθως πριν από την ηλικία των 35 ετών – αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν επίσης να την αναπτύξουν αγοραφοβία. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αγοραφοβία συχνότερα από ό, τι οι άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου για την αγοραφοβία περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή πανικού ή άλλες φοβίες
  • Ανταπόκριση σε κρίσεις πανικού με υπερβολικό φόβο και αποφυγή
  • Αγχωτικά γεγονότα ζωής, όπως κακοποίηση, θάνατος γονέα ή επίθεση
  • ‘Αγχος
  • Οικογενειακό ιστορικό αγοραφοβίας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού

Αγοραφοβία: Πώς την αναγνωρίζεις και ποια είναι η αντιμετώπιση της

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.