Αυτοφροντίδα

Κηπουρική: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου & ενισχύει την ψυχική υγεία

Κηπουρική: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου & ενισχύει την ψυχική υγεία

Κηπουρική: Όσοι ξεκίνησαν την κηπουρική έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα - δύο γνωστοί τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.

Ενώ η περισσότερη άσκηση, η σωστή διατροφή και η δημιουργία νέων φίλων είναι καλές συνήθειες, η νέα έρευνα του CU Boulder δείχνει ότι η προσθήκη της κηπουρικής μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Με χρηματοδότηση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πρώτη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή κοινοτικής κηπουρικής διαπίστωσε ότι όσοι ξεκίνησαν την κηπουρική έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα – δύο γνωστοί τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.

Είδαν επίσης τα επίπεδα του στρες και του άγχους τους να μειώνονται σημαντικά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Planetary Health. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η κοινοτική κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων ασθενειών και των διαταραχών ψυχικής υγείας», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Jill Litt, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών στο CU Boulder.

Η Litt έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της αναζητώντας προσιτές, επεκτάσιμες και βιώσιμες μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών, ειδικά μεταξύ των κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος. Η κηπουρική φαινόταν ένα ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε. «Όπου κι αν πάτε, οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει κάτι στην κηπουρική που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα», είπε η Litt, που είναι επίσης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Όμως, η σταθερή επιστήμη σχετικά με τα οφέλη του είναι δύσκολο να βρεθεί. Χωρίς στοιχεία, είναι δύσκολο να λάβουμε υποστήριξη για νέα προγράμματα, είπε. Μερικές μικρές μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κήπο τείνουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να έχουν πιο υγιές βάρος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι υγιέστεροι άνθρωποι απλώς τείνουν να ασχολούνται με τον κήπο ή εάν η κηπουρική επηρεάζει την υγεία.

Μόνο τρεις μελέτες έχουν εφαρμόσει το χρυσό πρότυπο της επιστημονικής έρευνας, την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, στο χόμπι. Κανείς δεν έχει εξετάσει συγκεκριμένα την κοινοτική κηπουρική. Για να καλύψει το κενό, ο Litt στρατολόγησε 291 ενήλικες που δεν ασχολούνται με την κηπουρική, κατά μέσο όρο ηλικίας 41 ετών, από την περιοχή του Ντένβερ. Περισσότερο από το ένα τρίτο ήταν Ισπανόφωνοι και περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Μετά τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό, οι μισοί ανατέθηκαν στην κοινοτική ομάδα κηπουρικής και οι μισοί σε μια ομάδα ελέγχου που κλήθηκε να περιμένει ένα χρόνο για να ξεκινήσει την κηπουρική. Η ομάδα κηπουρικής έλαβε ένα δωρεάν κοινοτικό οικόπεδο κήπου, μερικούς σπόρους και σπορόφυτα και ένα εισαγωγικό μάθημα κηπουρικής μέσω του μη κερδοσκοπικού προγράμματος Denver Urban Gardens και ενός συνεργάτη μελέτης. Και οι δύο ομάδες έκαναν περιοδικές έρευνες σχετικά με τη διατροφική τους πρόσληψη και την ψυχική τους υγεία, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις σώματος και φορούσαν μόνιτορ δραστηριότητας.

Μέχρι το φθινόπωρο, όσοι στην ομάδα κηπουρικής έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 1,4 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα από την ομάδα ελέγχου – μια αύξηση περίπου 7%. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες ασκούν βαθιά επίδραση στις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις, επηρεάζοντας τα πάντα, από το πώς μεταβολίζουμε τα τρόφιμα μέχρι το πόσο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου μας και το πόσο ευαίσθητοι είμαστε στον διαβήτη και σε ορισμένους καρκίνους.

Ενώ οι γιατροί συνιστούν περίπου 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει λιγότερα από 16 γραμμάρια. «Μια αύξηση κατά ένα γραμμάριο φυτικών ινών μπορεί να έχει μεγάλες, θετικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας James Hebert, διευθυντής του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Η ομάδα κηπουρικής αύξησε επίσης τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά περίπου 42 λεπτά την εβδομάδα. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, μια σύσταση που πληροί μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ. Με μόλις δύο έως τρεις επισκέψεις στον κοινοτικό κήπο την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες πληρούσαν το 28 τοις εκατό αυτής της απαίτησης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είδαν επίσης τα επίπεδα του στρες και του άγχους τους να μειώνονται, με εκείνους που συμμετείχαν στη μελέτη πιο αγχωμένοι και ανήσυχοι να βλέπουν τη μεγαλύτερη μείωση σε θέματα ψυχικής υγείας. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι ακόμη και οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία από το χόμπι στην πρώτη τους σεζόν. Καθώς έχουν περισσότερη εμπειρία και απολαμβάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις, ο Litt υποπτεύεται ότι τέτοια οφέλη θα αυξηθούν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χρόνος στη φύση αυξάνει την ψυχική ευημερία μας

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Καθώς οι ημέρες μικραίνουν, το ρίσκο εκτοξεύεται

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Η κηπουρική μπορεί να καλλιεργήσει καλύτερη ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.

Πώς η αρωματοθεραπεία θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας;

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία προσφέρει μια φυσική και ευέλικτη προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, αξιοποιώντας τη δύναμη των αιθέριων ελαίων φυτικής προέλευσης για την προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε 5 μικρά διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα;

Μόνο τρεισήμισι λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με το να μην κάνει κάποιος έντονη δραστηριότητα.

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η σιωπή

Οι ήρεμες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη πνευματική εστίαση, μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερο ύπνο, συναισθηματική θεραπεία και ενισχυμένη σύνδεση με τη διαίσθηση κάποιου.