Ψυχική Υγεία

Κήπος οφέλη: Η κηπουρική μπορεί να καλλιεργήσει καλύτερη ψυχική υγεία

Κήπος οφέλη: Η κηπουρική μπορεί να καλλιεργήσει καλύτερη ψυχική υγεία

Κήπος οφέλη: Οι δραστηριότητες κηπουρικής μείωσαν το άγχος και την κατάθλιψη σε υγιείς γυναίκες που παρακολουθούσαν μαθήματα κηπουρικής δύο φορές την εβδομάδα, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε ασχοληθεί με τον κήπο πριν.

Πολλοί κηπουροί θα σας πουν ότι ο κήπος είναι το χαρούμενο μέρος τους. Νέα έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί πράγματι να αποκομίσουν οφέλη ψυχικής υγείας από την εργασία με φυτά – ακόμα κι αν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον κήπο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες κηπουρικής μείωσαν το άγχος, το άγχος και την κατάθλιψη σε υγιείς γυναίκες που παρακολουθούσαν μαθήματα κηπουρικής δύο φορές την εβδομάδα. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε ασχοληθεί με τον κήπο πριν. “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που έχουν υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις ή προκλήσεις. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να βιώσουν μια ώθηση στην ψυχική ευεξία μέσω της κηπουρικής, δήλωσε ο Charles Guy, κύριος ερευνητής στη μελέτη και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής κηπουρικής UF/IFAS.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη συντάχθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών με το τμήμα περιβαλλοντικής κηπουρικής, το UF College of Medicine, το UF Center for Arts in Medicine και το UF Wilmot Botanical Gardens, που φιλοξένησαν επίσης όλες τις συνεδρίες θεραπείας της μελέτης. Τριάντα δύο γυναίκες μεταξύ 26 και 49 ετών ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους, κάτι που για αυτό το πείραμα σήμαινε έλεγχο για παράγοντες όπως οι χρόνιες παθήσεις υγείας, η χρήση καπνού και η κατάχρηση ναρκωτικών και είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα για το άγχος ή την κατάθλιψη. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανατέθηκαν σε συνεδρίες κηπουρικής, ενώ οι άλλοι μισοί σε συνεδρίες δημιουργίας τέχνης. Και οι δύο ομάδες συναντιόντουσαν δύο φορές την εβδομάδα για συνολικά οκτώ φορές. Η ομάδα τέχνης χρησίμευσε ως σημείο σύγκρισης με την ομάδα κηπουρικής.

“Τόσο η κηπουρική όσο και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μάθηση, προγραμματισμό, δημιουργικότητα και σωματική κίνηση, και χρησιμοποιούνται και οι δύο θεραπευτικά σε ιατρικά περιβάλλοντα. Αυτό τα κάνει πιο συγκρίσιμα, επιστημονικά, από ό,τι, για παράδειγμα, η κηπουρική και το μπόουλινγκ ή η κηπουρική και το διάβασμα”, εξήγησε ο Γκάι. Στις συνεδρίες κηπουρικής, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να συγκρίνουν και να σπέρνουν σπόρους, να μεταμοσχεύουν διαφορετικά είδη φυτών και να συγκομίζουν και να δοκιμάζουν βρώσιμα φυτά. Όσοι ασχολούνταν με τις συνεδρίες κατασκευής τέχνης έμαθαν τεχνικές όπως χαρτοποιία, χαρακτική, σχέδιο και κολάζ. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια σειρά αξιολογήσεων που μετρούσαν το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και τη διάθεση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ομάδες κηπουρικής και τέχνης παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία με την πάροδο του χρόνου, με τους κηπουρούς να αναφέρουν ελαφρώς λιγότερο άγχος από τους δημιουργούς τέχνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα φυτά θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας;

Εξερευνήστε τα οφέλη της κηπουρικής για το σώμα & την ψυχή

Mειώστε φυσικά τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα

6 τρόποι για να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.