Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τι είναι τελικά;

Ψυχική υγεία: Τι είναι τελικά;

Ψυχική υγεία: Ψυχική υγεία είναι μια έννοια η οποία επειδή είναι πολυδιάστατη δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Ψυχική υγεία είναι μια έννοια η οποία επειδή είναι πολυδιάστατη δεν μπορεί να εξηγηθεί. Βλέπετε δεν αναφέρεται μόνο στην έλλειψη ψυχικής ιατρικής, αλλά σε κάτι περισσότερο, όπως είναι η ικανότητα αυτοπροσδιορισμού, η αίσθησή αισιοδοξίας, αυτοελέγχου και ικανοποίησης.
Γι αυτό και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κατάσταση που επιτρέπει στα άτομα είτε να λυπούνται, είτε να χαίρονται.
Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο.
Δηλαδή:
 1. Όταν έχουμε καλή ψυχική υγεία μπορεί να ενισχύετε η καλή ψυχική μας διάθεση απέναντι σε καταστάσεις και πράγματα.
 2. Όταν η ψυχική υγεία μας δεν είναι καλή υπάρχει λόγος εμφάνισης προβλημάτων στην υγεία μας. Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, αφορούν τον καθένα, αφού μπορεί να τα εμφανίσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του.
 3. Όταν ένα άτομα βρίσκεται σε κατάθλιψη ,τότε και αυτομάτως είναι ψυχικά διαταραγμένο.
 4. Οι γυναίκες είναι ικανές να πάθουν κατάθλιψη πολύ περισσότερο σε ποσοστό από τους άνδρες.
 5. Οι έφηβοι σε ποσοστό 17% ,μπορούν να εμφανίσουν μορφή κατάθλιψης σε αυτή την ηλικιακή περίοδο.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν εκδηλώσεις όπου θα προάγουν την ψυχική υγεία.
 • Τα άτομα που έχουν ισχυρές ψυχικές διαταραχές είναι έρχονται αντιμέτωπα με κοινωνικές διακρίσεις και αυτό τα εκθέτει περισσότερο.
 • Το στίγμα έχει κακή πρόγνωση στην ψυχική υγεία, αφού οι πάσχοντες κατακλύζονται από πολύ αρνητικά ένστικτα όπως: οργή, θυμός, άγχος, θλίψη Κ.τ.λ.
Οι παρεμβάσεις που μπορούν να σχεδιαστούν για την προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι οι ακόλουθες:
 1.  καταρχάς την ενδυνάμωση των ψυχικών πόρων των πασχόντων ώστε να καταφέρουν να μην παίρνουν το στίγμα από την κοινωνία.
 2. Ενδυναμώνω και αντιμετωπίζω σωστά τις καθημερινές και γενικότερες προκλήσεις της ζωής. Γιατί όταν εγώ είμαι θετική απέναντι στην ζωή, αυτόματα είμαι καλά και ψυχικά.
 3. Σε συλλογικό επίπεδο η ψυχική υγεία των ατόμων ανταποκρίνεται καλύτερα ,όταν η κοινωνία οργανώνει συλλογικές δράσεις και έτσι χαρίζει χαρά στους πολίτες της.
Συμπεράσματα
Γενικά για να λειτουργεί σωστά μια κοινωνική ομάδα θα πρέπει να μην παρεμποδίζεται από τον στιγματισμό από κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μερίδα πληθυσμού από καταστάσεις και πράγματα της κοινωνίας.
Ακολουθεί βίντεο με συμβουλές για ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα: Εξάσκησε την στην καραντίνα

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Πως την βιώνουν οι γυναίκες;

Συμπτώματα που μπορεί να δεικνύουν νευρική ανορεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.