Ψυχική Υγεία

Συναισθήματα Διαχείριση: Η σημασία της για την ψυχική υγεία

Συναισθήματα Διαχείριση: Η σημασία της για την ψυχική υγεία

Συναισθήματα Διαχείριση: Αν θέλεις να κατακτήσεις ψυχική ισορροπία είναι σημαντικό να είσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να μπορείς να τα αναγνωρίσεις αλλά και να τα καταλάβεις τι τα προκαλεί και γιατί. Αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους.

Τα συναισθήματα συνδέονται με σκέψεις. Τα συναισθήματα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των σκέψεων που με τη σειρά τους προκαλούνται από την επαφή μας πρόσωπα και καταστάσεις. Τα εκτός ελέγχου, μεγάλης έντασης και τρόμου συναισθήματα είναι σπουδαίο να θυμάσαι πως εσύ τα δημιούργησες.Τα καλά νέα είναι ότι ελέγχεις το μυαλό σου και μπορείς να εκμηδενίσεις τις αρνητικές σκέψεις αντικαθιστώντας τες με πιο ρεαλιστικές.

Τα συναισθήματα είναι η προσωπική σου αντίδραση. Το συναίσθημα δηλαδή είναι η αντίδραση σε ένα γεγονός. Κι όχι το ίδιο το γεγονός. Σκέψου πόσο αυτόματα αντιδρά το σώμα σου στο αίσθημα της πείνας. Δεν υπάρχουν λοιπόν συναισθήματα σωστά ή λάθος. Μπορείς να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. Επίσης να θυμάσαι ότι τα συναισθήματά σου είναι δικά σου και κάποιος άλλος στην ίδια κατάσταση με σένα μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά. Θυμήσου πως ο θυμός, η ζήλεια, η χαρά, ο φόβος και οι ενοχές δεν είναι απαραίτητα βάσιμα ή αβάσιμα. Ωστόσο,η αντίληψή σου για μια κατάσταση και τα συναισθήματα που σου προκαλούνται μπορεί να είναι διαστρεβλωμένη, λανθασμένη ή αβάσιμη.

Τα συναισθήματα μπορεί να είναι σύνθετα και ανάμεικτα. Τα συναισθήματα είναι απλά ή πολύπλοκα. Ή μπορεί να είναι ένα μείγμα και των δυο. Σκέψου μερικά βασικά ή απλά συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη,η πίκρα, ο φόβος, η αγάπη ή ο ενθουσιασμός.Τα βασικά συναισθήματα είναι βραχύβια, αντιδραστικά και είναι δεμένα με τις φυσικές αλλαγές του σώματος. Τα πιο σύνθετα συναισθήματα περιλαμβάνουν απογοήτευση, κόπωση, ανυπομονησία και αναποφασιστικότητα. Τα σύνθετα συναισθήματα είναι ένας συνδυασμός περισσοτέρων του ενός απλού συναισθήματος, συνήθως διαρκούν περισσότερο και εμπλέκονται στη σκέψη και στο στοχασμό.

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Το ξέρεις ότι αν βρεθείς σε μια παρέα όπου ένας κλαίει ή παραπονιέται για τα προβλήματά του, είναι σίγουρο πως θα αισθανθείς και εσύ στενοχώρια, λύπη και θλίψη. Αντίθετα αν βρεθείς σε μια παρέα με χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους θα ανέβει η ψυχολογία σου.

Όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται είναι επιζήμια. Αν νιώθεις κάποιο συναίσθημα, βρες λέξεις και μίλα για αυτό. Έχεις το δικαίωμα να εκφραστείς. Η τάση σου να μείνεις στη σιωπή προκειμένου να διατηρήσεις την ηρεμία γύρω σου για να μην αναστατωθούν κάποιοι δεν είναι ό,τι καλύτερο για να ανακουφιστείς. Αν δεν μιλήσεις για το συναίσθημά σου θα το νιώσεις απλα να σε βαραίνει μέσα σου. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου επομένως. Προτίμησε να μιλήσεις τίμια και ειλικρινά για αυτό που αισθάνεσαι.

Δείτε ένα βίντεο για τη λειτουργία των συναισθημάτων:

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική υγεία Σεξ: Τα οφέλη του στον οργανισμό

Αυτοφροντίδα στρες: Έτσι θα απαλλαγείτε από αρνητικά συναισθήματα

Ο ρόλος της ψυχικής ενδυνάμωσης στην υγεία και πως να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.