Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Από την ανασφάλεια στον φανατισμό

Ψυχική υγεία: Από την ανασφάλεια στον φανατισμό

Ψυχική υγεία: Από την ανασφάλεια στον φανατισμό. Ο αριθμός των σφαγών, των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και των αποτρόπαιων δολοφονιών που έχουν συμβεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας στο όνομα ενός Θεού, μιας πίστης ή μιας ιδέας, ενός ηγέτης είναι η τραγική απόρροια.

Σύμφωνα με την Alicia Escaño Hidalgo, oι φανατικοί άνθρωποι που φτάνουν σε αυτά τα άκρα, βαθιά, είναι αδύναμοι και έχουν βαθιά ανασφάλεια μέσα τους. Ακούγεται περίεργο και ακόμη αντιφατικό, αλλά ας το σκεφτούμε. Εάν ένα άτομο έχει αυτοπεποίθηση, κατ’ αρχήν, είναι σε θέση να ανέχεται με ευελιξία διαφορετικές απόψεις από τις δικές του και να διατηρεί μια ανοιχτή στάση απέναντι σε νέες ιδέες ή αποχρώσεις , κάτι που οι φανατικοί είναι ανίκανοι να κάνουν, καθώς αυτό θα σήμαινε κριτική σκέψη.

Υπάρχει μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτό που πιστεύουν και αυτό προκαλεί φόβο. Επομένως, όχι μόνο δεν ανέχονται ιδέες άλλες από τις δικές τους, αλλά διώκουν και καταδικάζουν όσους τις αντιτίθενται, καθώς αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αστάθεια και τη σταθερότητά τους. Από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια στις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους δεν θα τους οδηγούσε ποτέ να χρησιμοποιούν επιθετικότητα ή βία εναντίον άλλων που σκέφτονται διαφορετικά, επειδή η επιθετικότητα δεν γεννιέται από την ασφάλεια, αλλά από ανασφάλεια, φόβο, άγχος. Δηλαδή, ο φανατικός ακολουθεί τόσο πολύ τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά τους, επειδή χρειάζονται την πολύτιμη αίσθηση ασφάλειας που τους λείπει και με τον φανατισμό το άτομο καταφέρνει να εξαλείψει εντελώς την αβεβαιότητα. Είναι σαν έναν αμυντικό μηχανισμό , μια αντίδραση σε αυτό που πρέπει να πιστέψουμε σε κάτι που τους «σώζει».

Ο φανατισμός παρέχει στον φανατικό μια αίσθηση ενότητας, συνοχής, ότι «όλοι πιστεύουμε ότι είναι ο ίδιος γιατί αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα». Αυτό σημαίνει έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει, παρά τις συνέπειες που συνεπάγεται σε πολλές περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ήδη αυτές τις συνέπειες, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στην «απώλεια της ελευθερίας κάποιου», σε σημείο που κάποιος καταλήγει να  “δώσει” τη ζωή του στο όνομα των ιδανικών του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική υπαρξιακή ψυχολογία... τι ακριβώς πραγματεύεται

Ανδρική αυτοφροντίδα. Μήπως είναι λίγο παραμελημένη

Το πένθος και τα στάδια του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.