Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση. Οι πεταλούδες στην αρχή μιας νέας σχέσης είναι φυσιολογικές. Το να ελπίζεις ότι η έλξη είναι αμοιβαία μπορεί να είναι το ίδιο συναρπαστικό και ενοχλητικό.

Ωστόσο, μετά την αρχική φάση φλερτ, εάν ένα άτομο συνεχίζει να αισθάνεται άγχος με έναν σύντροφο, μπορεί να είναι ένα σημάδι. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους, αποδίδοντας την εμπειρία του άγχους σε προσωπικές ανασφάλειες ή σε ένα στυλ προσκόλλησης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Από την άλλη πλευρά, ένας σύντροφος που χρησιμοποιεί ανασφάλειες για να δικαιολογήσει μία άδικη συμπεριφορά σε μια σχέση μπορεί να είναι προβληματικός. Η χρησιμοποίηση μιας προηγούμενης δυσκολίας για να δικαιολογήσουμε την τρέχουσα κακομεταχείριση ενός συντρόφου είναι μια κόκκινη σημαία. Το να παίζεις το θύμα για να αποφύγεις τη λογοδοσία σε μια σχέση είναι εντελώς διαφορετικό από το να έχεις μια ανεπάρκεια και να αναλαμβάνεις ευθύνη. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αναρωτιέται αν το “στυλ προσκόλλησης” του είναι στη ρίζα του άγχους σχετικά με μια νέα σχέση. Ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί έναν αξιόπιστο σύντροφο και που αντιδρά συχνά υπερασπιστικά, μπορεί να έχει ένα ανασφαλές είδος προσκόλλησης.

Η τάση προσκόλλησης μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά εάν ένα άτομο αντανακλά σε πολλές από τις διαπροσωπικές του σχέσεις και βιώνει τακτικά τα περίπλοκα και άβολα συναισθήματα όπως τύψεις, συνείδηση, ενσυναίσθηση, διορατικότητα, ευπάθεια και αυτογνωσία, μπορεί να είναι συναισθηματικά έξυπνος. Η αναγνώριση της βλάβης, η αυθεντική μετάνοια και η λήψη σοβαρών βημάτων για την επιδιόρθωση μιας σχέσης, μπορεί περαιτέρω να υποδηλώνει ότι ένα άτομο λειτουργεί από μια ανθεκτική συναισθηματική βάση. Αυτό το συναισθηματικό σθένος πηγάζει συνήθως από ένα ασφαλές είδος προσκόλλησης.

 

Επιπλέον, εάν ένας/μία σύντροφος τείνει να δικαιολογεί τις μη ευαίσθητες χειρονομίες του, γυρίζει το σενάριο γύρω από το άλλο άτομο κατηγορώντας το ότι είναι «πολύ ευαίσθητο» ή «ανασφαλές», τότε ο/η αποδέκτης αυτών των σχολίων μπορεί να αντιμετωπίσει έντονο άγχος. Νιώθοντας ντροπή για μια έντονη αντίδραση στην εγωιστική παράβαση ενός συντρόφου, δελεάζει ένα άτομο να συγχωρήσει αμέσως τον σύντροφο και να αναλάβει την ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική υπαρξιακή ψυχολογία... τι ακριβώς πραγματεύεται

Ανδρική αυτοφροντίδα. Μήπως είναι λίγο παραμελημένη

Σεξουαλικός εθισμός. Πώς να τον αναγνωρίσεις

Επιπτώσεις της κατάθλιψης της εγκύου στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.