Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση

Ψυχική Υγεία: Άγχος σχέσης, ανασφάλεια και προσκόλληση. Οι πεταλούδες στην αρχή μιας νέας σχέσης είναι φυσιολογικές. Το να ελπίζεις ότι η έλξη είναι αμοιβαία μπορεί να είναι το ίδιο συναρπαστικό και ενοχλητικό.

Ωστόσο, μετά την αρχική φάση φλερτ, εάν ένα άτομο συνεχίζει να αισθάνεται άγχος με έναν σύντροφο, μπορεί να είναι ένα σημάδι. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους, αποδίδοντας την εμπειρία του άγχους σε προσωπικές ανασφάλειες ή σε ένα στυλ προσκόλλησης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Από την άλλη πλευρά, ένας σύντροφος που χρησιμοποιεί ανασφάλειες για να δικαιολογήσει μία άδικη συμπεριφορά σε μια σχέση μπορεί να είναι προβληματικός. Η χρησιμοποίηση μιας προηγούμενης δυσκολίας για να δικαιολογήσουμε την τρέχουσα κακομεταχείριση ενός συντρόφου είναι μια κόκκινη σημαία. Το να παίζεις το θύμα για να αποφύγεις τη λογοδοσία σε μια σχέση είναι εντελώς διαφορετικό από το να έχεις μια ανεπάρκεια και να αναλαμβάνεις ευθύνη. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αναρωτιέται αν το “στυλ προσκόλλησης” του είναι στη ρίζα του άγχους σχετικά με μια νέα σχέση. Ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί έναν αξιόπιστο σύντροφο και που αντιδρά συχνά υπερασπιστικά, μπορεί να έχει ένα ανασφαλές είδος προσκόλλησης.

Η τάση προσκόλλησης μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά εάν ένα άτομο αντανακλά σε πολλές από τις διαπροσωπικές του σχέσεις και βιώνει τακτικά τα περίπλοκα και άβολα συναισθήματα όπως τύψεις, συνείδηση, ενσυναίσθηση, διορατικότητα, ευπάθεια και αυτογνωσία, μπορεί να είναι συναισθηματικά έξυπνος. Η αναγνώριση της βλάβης, η αυθεντική μετάνοια και η λήψη σοβαρών βημάτων για την επιδιόρθωση μιας σχέσης, μπορεί περαιτέρω να υποδηλώνει ότι ένα άτομο λειτουργεί από μια ανθεκτική συναισθηματική βάση. Αυτό το συναισθηματικό σθένος πηγάζει συνήθως από ένα ασφαλές είδος προσκόλλησης.

 

Επιπλέον, εάν ένας/μία σύντροφος τείνει να δικαιολογεί τις μη ευαίσθητες χειρονομίες του, γυρίζει το σενάριο γύρω από το άλλο άτομο κατηγορώντας το ότι είναι «πολύ ευαίσθητο» ή «ανασφαλές», τότε ο/η αποδέκτης αυτών των σχολίων μπορεί να αντιμετωπίσει έντονο άγχος. Νιώθοντας ντροπή για μια έντονη αντίδραση στην εγωιστική παράβαση ενός συντρόφου, δελεάζει ένα άτομο να συγχωρήσει αμέσως τον σύντροφο και να αναλάβει την ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική υπαρξιακή ψυχολογία... τι ακριβώς πραγματεύεται

Ανδρική αυτοφροντίδα. Μήπως είναι λίγο παραμελημένη

Σεξουαλικός εθισμός. Πώς να τον αναγνωρίσεις

Επιπτώσεις της κατάθλιψης της εγκύου στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.