Ψυχική Υγεία

Ψηφιακή αμνησία: ‘Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: ‘Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στην εξέλιξή μας όπου έχουμε 2 τύπους μνήμης: έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό. Ο πρώτος  περιέχεται, όπως μπορούμε να φανταστούμε, στον υπέροχο εγκέφαλό μας. Το άλλο είναι εξωτερικό και το κουβαλάμε συνήθως στο χέρι μας, ως μοναδική επέκτασή του και σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνο για την ψηφιακή αμνησία. Μιλάμε φυσικά για το κινητό τηλέφωνο. Έτσι, και όσο υπερβάλλουμε αυτή η προσέγγιση μπορεί να μας φαίνεται, έχουμε εγκατασταθεί σε αυτήν την πραγματικότητα στην οποία το διαδίκτυο αποθηκεύει ήδη τόσες πολλές πληροφορίες για εμάς που ένα καλό μέρος αυτού που είμαστε και έχουμε ζήσει περιηγείται σε εικονικά σύννεφα ή κάρτες μνήμης.

Έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε πληροφορίες, επειδή υπάρχουν άλλοι πόροι που το κάνουν για εμάς. Σήμερα, οι ειδικοί μας λένε ότι ο εγκέφαλος χάνει μέρος του δυναμικού του ως αποτέλεσμα του ψηφιακού κόσμου. Η ψηφιακή αμνησία εμφανίζεται ως συνέπεια λιγότερης προσπάθειας κατά τη διατήρηση βασικών πληροφοριών, λόγω της χρήσης της τεχνολογίας ως καθημερινού συμμάχου. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τους αριθμούς τηλεφώνου των αγαπημένων μας προσώπων. Γιατί το κάνεις; Λέμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, θα αρκούσε μόνο να χάσουμε το κινητό μας και να χρειαστεί να καλέσω στο σπίτι για να ανακαλύψουμε ότι, κατά κάποιον τρόπο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τουλάχιστον μία επαφή.

Τώρα, δημιουργούμε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνο για να μας ειδοποιήσετε για σημαντικά ραντεβού. Διατηρούμε τις προσωπικές πληροφορίες με κωδικούς πρόσβασης (ή χωρίς αυτούς). Επιπλέον, αυτές τις μέρες, κάνουμε ακόμη λιγότερη προσπάθεια για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, επειδή ένα smartphone έχει σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ή να θυμόμαστε . Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό; Στην πραγματικότητα, πολλαπλάσιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΈΡΕΥΝΑ: Social Media και ανθρώπινη παράνοια

Tρεις ψηφιακές τάσεις υγείας που επηρεάζουν τους επενδυτές το 2021

Ψηφιακός μετασχηματισμός και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.