Ψυχική Υγεία

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Η μνήμη των μαρτύρων είναι το σύνολο των γνώσεων και των ερευνών με τις οποίες επιδιώκεται να εξακριβωθεί η ποιότητα των μαρτυριών που παρέχονται από αυτόπτες μάρτυρες. Υπήρξαν πολλοί συγγραφείς που έχουν συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα, τόσο λίγο γνωστοί καθώς σχετίζονται με τον δικαστικό και εγκληματολογικό τομέα. Η Elisabeth Loftus , μαθηματικός και ψυχολόγος που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, διαβεβαιώνει ότι η μνήμη μπορεί να χειραγωγηθεί και, ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να “εισαγάγουμε” ψευδείς αναμνήσεις μέσω προτάσεων.

Όταν κάποιος παρακολουθεί ένα συμβάν, αποθηκεύει δύο τύπους πληροφοριών. Από τη μία πλευρά, αυτή που έχει επιτευχθεί ενώ παρακολουθείτε αυτό το γεγονός και, από την άλλη, αυτή που έχει παρασχεθεί μετά. Και τα δύο είναι ενσωματωμένα, δημιουργώντας το φαινόμενο της ανοικοδόμησης. Το άτομο μπορεί να θυμηθεί λεπτομέρειες του γεγονότος που δεν έχει δει πραγματικά, και αντίθετα, μπορεί να έχει ξεχάσει άλλους που αντιλήφθηκε. Όταν ένα άτομο παρακολουθεί ένα έγκλημα ή ένα έγκλημα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες. Εξαρτάται από τη μεταβλητότητά του κατά πόσον μια μνήμη θεωρείται περισσότερο ή λιγότερο ακριβής και, ως εκ τούτου, περισσότερο ή λιγότερο έγκυρη.

Κανονικά, ένα άτομο καταφέρνει να εγγράψει μόνο το 20% αυτού που βλέπει. Και, στην περίπτωση μαρτύρων σε ένα συμβάν, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο. Επειδή δεν περιμένουν να συμβεί αυτό το γεγονός και λόγω της συντομίας του. Οι μάρτυρες μπορούν να αλλάξουν τη φύση των αναμνήσεών τους λόγω του τι συμβαίνει αφού έχουν παρατηρήσει το έγκλημα. Στην πραγματικότητα, οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους μάρτυρες επηρεάζουν – και σε μεγάλο βαθμό – αυτό που θυμούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τέσσερα προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Οσφρητική μνήμη και αρώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.