Ψυχική Υγεία

Όσφρηση: Η μυρωδιά του σώματος δοκιμάζεται ως θεραπεία άγχους

Όσφρηση: Η μυρωδιά του σώματος δοκιμάζεται ως θεραπεία άγχους

Όσφρηση: Φαίνεται πως η μυρωδιά ενεργοποιεί εγκεφαλικές οδούς που συνδέονται με τα συναισθήματα, προσφέροντας μια ηρεμιστική επίδραση.

Το να μυρίζει κανείς τη μυρωδιά του σώματος των άλλων μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του κοινωνικού άγχους, λένε Σουηδοί ερευνητές που έχουν ξεκινήσει δοκιμές με εθελοντές. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιδρώτα στις μασχάλες στα πειράματά τους. Η προαίσθησή τους είναι ότι η μυρωδιά ενεργοποιεί εγκεφαλικές οδούς που συνδέονται με τα συναισθήματα, προσφέροντας μια ηρεμιστική επίδραση – αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν έχουν δίκιο. Παρουσιάζουν μερικά από τα πρώτα ευρήματά τους σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

 

Γιατί και πώς μυρίζουμε;

Τα μωρά γεννιούνται με έντονη όσφρηση, με προτίμηση στη μητέρα τους και το μητρικό γάλα της. Η όσφρηση βοηθά εμάς τους ανθρώπους να αισθανόμαστε τον κίνδυνο – από το φαγητό ή μια καπνιστή φωτιά, για παράδειγμα – και να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, καθώς και μεταξύ μας. Κάνει επίσης τα γεύματα πιο νόστιμα και μπορεί επίσης να ξυπνήσει δυνατές αναμνήσεις. Τα αρώματα εντοπίζονται από υποδοχείς στο πάνω μέρος της μύτης. Τα σήματα από αυτά μεταδίδονται στη συνέχεια απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Οι Σουηδοί ερευνητές προτείνουν ότι η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επικοινωνήσει τη συναισθηματική μας κατάσταση – χαρούμενη ή ανήσυχη, για παράδειγμα – και ακόμη και να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις σε άλλους που τη μυρίζουν. Ζήτησαν από εθελοντές να δωρίσουν ιδρώτα στη μασχάλη από τότε που έβλεπαν είτε μια τρομακτική ταινία είτε μια χαρούμενη. Στη συνέχεια, 48 γυναίκες με κοινωνικό άγχος συμφώνησαν να μυρίσουν μερικά από αυτά τα δείγματα, παράλληλα με τη λήψη μιας πιο συμβατικής θεραπείας που ονομάζεται ενσυνειδητότητα, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν στο εδώ και τώρα αντί να επαναλαμβάνουν αρνητικές σκέψεις.

Σε μερικές από τις γυναίκες δόθηκε γνήσια μυρωδιά σώματος για να μυρίσουν, ενώ σε άλλες – στην ομάδα ελέγχου – δόθηκε καθαρός αέρας. Όσοι εκτέθηκαν στον ιδρώτα φάνηκε να τα πηγαίνουν καλύτερα με τη θεραπεία. Η επικεφαλής ερευνήτρια κα Elisa Vigna, του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη, είπε: «

Ο ιδρώτας που παράγεται ενώ κάποιος ήταν χαρούμενος είχε το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που είχε φοβηθεί από ένα κλιπ ταινίας. Επομένως, μπορεί να υπάρχει κάτι σχετικά με τα ανθρώπινα χημειο-σήματα στον ιδρώτα γενικά που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία. Μπορεί να είναι ότι η απλή έκθεση στην παρουσία κάποιου άλλου έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Στην πραγματικότητα, αυτό δοκιμάζουμε τώρα σε μια μελέτη παρακολούθησης με παρόμοιο σχεδιασμό, αλλά πού βρισκόμαστε συμπεριλαμβανομένου και του ιδρώτα από άτομα που παρακολουθούν συναισθηματικά ουδέτερα ντοκιμαντέρ».

Τι είναι ο ιδρώτας και μυρίζει πάντα;

Ο περισσότερος ιδρώτας του δέρματος είναι άοσμος. Αλλά οι ιδρωτοποιοί αδένες στη μασχάλη και τη βουβωνική χώρα παράγουν ορισμένες ενώσεις που προκαλούν οσμή του σώματος. Τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος και στα κοντινά τριχοθυλάκια διασπούν αυτές τις ενώσεις, παράγοντας άλλες που ευθύνονται για τη μυρωδιά. Ο Duncan Boak από τη φιλανθρωπική οργάνωση Fifth Sense, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και της συναισθηματικής μας ευεξίας. Η απώλεια της ικανότητας να μυρίζεις άλλους ανθρώπους, όπως ο σύντροφός σου και τα παιδιά σου, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και αισθήματα απομόνωσης. Ενώ αυτή είναι μια προκαταρκτική μελέτη και χρειάζεται φυσικά περαιτέρω δουλειά, είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σημασία της όσφρησής μας για την καλή ψυχική υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποδεδειγμένες στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την κοινωνική φοβία.

Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική;

5 Τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος σας

Πώς θα αποφύγετε το άγχος της καθημερινότητας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.