Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Κοινωνική φοβία: Αποδεδειγμένες στρατηγικές για να την αντιμετωπίσετε

Κοινωνική φοβία: Αποδεδειγμένες στρατηγικές για να την αντιμετωπίσετε

Κοινωνική φοβία: Μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ενός συνδυασμού διαφορετικών παραγόντων

Η κοινωνική φοβία, γνωστή και ως κοινωνική αγχώδης διαταραχή, μπορεί να είναι μια απίστευτα συντριπτική και απομονωτική εμπειρία. Ο συνεχής φόβος της κρίσης και του ελέγχου μπορεί να δυσκολέψει τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων και την απόλαυση κοινωνικών καταστάσεων. Ωστόσο, δεν είστε μόνοι στον αγώνα σας. Υπάρχουν καθιερωμένες μέθοδοι για να ξεπεράσουμε την κοινωνική φοβία και να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε δέκα στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος. Το να αισθάνεστε άβολα και άγχος σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις είναι σχετικά φυσιολογικό και συνηθισμένο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βιώνουν ένα συντριπτικό κύμα άγχους που τους κυριεύει. Όταν η αίσθηση ανησυχίας αυξάνεται σε σημείο που παρεμβαίνει στην κοινωνική ζωή κάποιου, το άτομο μπορεί να έχει κοινωνική φοβία.

Η κοινωνική φοβία εξηγείται
Η κοινωνική φοβία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ενός συνδυασμού διαφορετικών παραγόντων. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι σε αγχώδεις διαταραχές, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες όπως εκφοβισμό, κακοποίηση ή απόρριψη στην παιδική ηλικία . Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικές βασικές πεποιθήσεις που κάνουν αφόρητη τη συναναστροφή με ανθρώπους σε κοινωνικές καταστάσεις.

Είναι η κοινωνική φοβία το ίδιο με τη ντροπαλότητα;
Όχι, η κοινωνική φοβία και η ντροπαλότητα δεν είναι το ίδιο. Η ντροπαλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα ή άβολα σε νέες κοινωνικές καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική φοβία είναι μια διαγνώσιμη πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλεί τους ανθρώπους να φοβούνται τις κοινωνικές καταστάσεις τόσο πολύ που θα προσπαθήσουν να τις αποφύγουν λόγω αφόρητου στρες.

Συμπτώματα κοινωνικής φοβίας
Τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας μπορεί να ποικίλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικός φόβος ή άγχος όταν συναντάτε ανθρώπους. αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια ομιλία, συνάντηση αγνώστων ή συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.
  • Σωματικά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα, εφίδρωση, τρέμουλο ή τρέμουλο σε κοινωνικές καταστάσεις.
  • Μένοντας μακριά από κοινωνικές εκδηλώσεις ή υποφέροντάς τα με ακραία αγωνία.
  • Ανησυχείτε υπερβολικά για κοινωνικές καταστάσεις πριν και μετά την εμφάνιση τους.
  • Δυσκολία στην οπτική επαφή ή στην ομιλία μπροστά σε άλλους.
  • Αρνητική αυτοομιλία, αυτοκριτική και αυτοαμφιβολία.
  • Διαταραχή της κοινωνικής, ακαδημαϊκής ή εργασιακής λειτουργικότητας λόγω της αποφυγής ή του άγχους γύρω από κοινωνικές καταστάσεις.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του ατόμου, προκαλώντας πολύ άγχος και δυσκολεύοντας τη συνεννόηση με τους ανθρώπους. οι τρόποι για να ξεπεράσετε την κοινωνική φοβία είναι:
1. Να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή
Παρόλο που οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο είναι μια πολύ καλή πηγή αυτοβοήθειας για την κοινωνική φοβία, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε έναν συμπεριφορικό θεραπευτή που ειδικεύεται στην κοινωνική φοβία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κοινωνική φοβία υπερβαίνει κατά πολύ τη ντροπαλότητα, καθώς είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Ένας ειδικός σε αυτόν τον τομέα θα αναπτύξει ένα εξατομικευμένο σχέδιο για εσάς που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τους παράγοντες που προκαλούν και τις ανάγκες σας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν τα ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων σας. Δουλεύοντας με έναν θεραπευτή, μπορείτε να μάθετε αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, να αναπτύξετε νέες κοινωνικές δεξιότητες και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοεκτίμησή σας.

2.Να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεσαι
Η αλλαγή του τρόπου σκέψης περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την πρόκληση αρνητικών και μη ρεαλιστικών σκέψεων που συμβάλλουν στο άγχος και την αποφυγή. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτείτε: ” Όλοι θα το προσέξουν αν κάνω λάθος ” ή ” Είμαι πολύ βαρετός και δεν είναι αρκετά ενδιαφέρων για να μιλήσω. ” Αυτοί οι τύποι σκέψεων μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικοί και να ενισχύσουν την κοινωνική φοβία σας. Προκαλώντας αυτές τις σκέψεις και αντικαθιστώντας τις με πιο ρεαλιστικές και θετικές, μπορείτε να γίνετε πιο χαλαροί και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Ένας καλός θεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας σε αυτό εάν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε.

3. Να αντιμετωπίσετε την απόρριψη
Ένας τεράστιος φόβος για τα άτομα με κοινωνική φοβία είναι ο φόβος της απόρριψης. Η απόρριψη μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα άγχους, αυτο-αμφιβολίας και πανικού. Ωστόσο, προσπαθήστε να καταλάβετε ότι η απόρριψη είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Δεν είναι δυνατόν να αρέσεις σε όλους και όλοι βιώνουμε την απόρριψη κάποια στιγμή. Για να αντιμετωπίσετε κατάλληλα την απόρριψη, προσπαθήστε να την επαναπροσδιορίσετε ως φυσικό μέρος της ζωής και μάθετε να τη διαχωρίζετε από την αυτοεκτίμησή σας. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της θετικής αυτοομιλίας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απόρριψη και να προχωρήσετε. Τέλος, να θυμάστε ότι η απόρριψη δεν αντικατοπτρίζει την αξία σας ως άτομο και είναι εντάξει να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που ταιριάζουν στο ύφος και στην προσωπικότητά σας, θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την κοινωνική φοβία και να κάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται καλύτερα κάθε φορά που βρίσκεστε σε κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία

Πώς επηρεάζει η αγοραφοβία τη ζωή μας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα των διαταραχών άγχους

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Aloe Vera: Φυσική θεραπεία για τους καλοκαιρινούς "κινδύνους"

Η αλόη βέρα είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Το δροσιστικό τζελ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας ενώ ενυδατώνει το δέρμα για να προωθήσει την επούλωση.

10 tips από ειδικούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου

Χρόνιος πόνος άσκηση: Ενώ κάθε εμπειρία χρόνιου πόνου είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την ανακούφιση του πόνου, η προσθήκη του σωστού είδους κίνησης στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Close Icon