Ρεπορτάζ Υγείας

Προσδόκιμο ζωής: Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα της όσφρησής σας λέει πολλά για την υγεία σας και μπορεί να είναι ένας δείκτης για πολλά πράγματα στους ηλικιωμένους. Αυτό λέει ο συγγραφέας μιας νέας μελέτης, Δρ Νίκολας Ρόουαν, ο οποίος είπε: «Κάνουμε ήδη τεστ για να αξιολογήσουμε πόσο καλά μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε. Είναι εξίσου εύκολο να διεξαχθεί ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης».

Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου από το Πανεπιστήμιο John Hopkins εξήγησε: «Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει ένα τεστ όσφρησης, τότε ίσως αυτός ο ασθενής πρέπει να βελτιώσει τη διατροφή του ή να υποβληθεί σε μια πιο λεπτομερή νευρολογική ή ιατρική εξέταση». Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα, η οποία έδειξε ότι η πτώση της ικανότητας όσφρησης ενός ατόμου είναι ένας πρώιμος δείκτης γνωστικής έκπτωσης που συνδέεται με τον εγκέφαλο. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 1.160 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δοκιμάστηκαν για την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να καταγράφουν πέντε διαφορετικές οσμές.

Τους δόθηκαν επίσης έξι μυρωδιές για να μετρήσουν πόσο καλά μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία μιας οσμής. Αυτά τα μέτρα όσφρησης ονομάζονται οσφρητική ευαισθησία και οσφρητική αναγνώριση. Η υγεία των συμμετεχόντων σημειώθηκε επίσης ως προς την αδυναμία – μια παρενέργεια της σωματικής έκπτωσης λόγω ηλικίας. Ο Δρ Ρόουαν είπε: «Βρήκαμε ότι τόσο η εξασθενημένη οσφρητική αναγνώριση όσο και οι λειτουργίες ευαισθησίας σχετίζονται με την αδυναμία».

Μιλώντας για τα «ενδιαφέροντα» ευρήματα, ο Δρ Ρόουαν είπε: «Δείχνει ότι δεν εργάζεται μόνο ο γερασμένος εγκέφαλός σας εδώ. Αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι περιφερειακό, όπως κάτι στο επίπεδο της μύτης σας που είναι σε θέση να προβλέψει την επικείμενη αδυναμία και τον θάνατό μας». Και πρόσθεσε: «Η πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση, ωστόσο, είναι τι συμβαίνει σε αυτές τις νέες σχέσεις όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την απώλεια μυρωδιάς».

Η Age UK λέει: Η αδυναμία χαρακτηρίζεται γενικά από θέματα όπως η μειωμένη μυϊκή δύναμη και η κόπωση. Περίπου το 10 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν με αδυναμία. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται μεταξύ 25 τοις εκατό και 50 τοις εκατό για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Στην πράξη, το να είσαι αδύναμος σημαίνει ότι ένα σχετικά μικρό πρόβλημα υγείας, όπως μια ουρολοίμωξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Οι ευπαθείς ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού, αφυδάτωσης, πτώσεων και προβλημάτων ουροδόχου κύστης. Η υγιής γήρανση περιλαμβάνει τον μετριασμό της πρόσληψης αλκοόλ, τη διατήρηση της κοινωνικής δέσμευσης και την αποφυγή του καπνίσματος. Η παρακολούθηση τακτικών ελέγχων υγείας και προληπτικών εξετάσεων μπορεί επίσης να εντοπίσει την έναρξη της νόσου που θα μπορούσε να τροποποιηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Μυστικά της Χαβάης για την ευτυχία και τη μακροζωία

Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.