Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Μυστικά της Χαβάης για την ευτυχία και τη μακροζωία

Προσδόκιμο ζωής: Μυστικά της Χαβάης για την ευτυχία και τη μακροζωία

Προσδόκιμο ζωής: Οι κάτοικοι της Χαβάης είναι ειδικοί στο να ζουν ζωές που σχετίζονται περισσότερο με τις προσωπικές σχέσεις και τις πλούσιες εμπειρίες και λιγότερο με τα χρήματα.

Οι κάτοικοι της Χαβάης όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά είναι επίσης λιγότερο αγχωμένοι και πιο ευτυχισμένοι από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης πολιτείας. Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους που ζουν στη Χαβάη είναι 81,2 χρόνια, έναντι 75,6 ετών, για παράδειγμα, στο Μισισιπή. Και εκτός από τη μεγαλύτερη ζωή, οι κάτοικοι της Χαβάης γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι όσο περνάει ο καιρός. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Χαβάη κατέλαβε την πρώτη θέση στην δημοσκόπηση της Gallup-Heathway για την ευημερία σε όλη την πολιτεία.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά της πολιτείας Aloha για την ευτυχία και τη μακροζωία;

  • Ώρα Χαβάης: Ο βραδύς τρόπος ζωής στο νησί με χαμηλό στρες δίνει στους Χαβανέζους ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία. Λιγότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της Χαβάης λένε ότι είναι αγχωμένοι κάθε μέρα, καθιστώντας τους τον πληθυσμό της πολιτείας με το λιγότερο άγχος στη χώρα. Πώς μοιάζει αυτή η επιβραδυνόμενη ζωή; Είναι αυτό που αποκαλούν «χρόνος της Χαβάης» και «νησιωτικός τρόπος ζωής». Απλώς απολαμβάνετε χρόνο με φίλους και συγγενείς που σταματούν και αφιερώνετε αυτόν τον χρόνο για να γελάσετε, ακόμα κι αν έχετε μια κουραστική μέρα. Ο λόγος που έχουν πιο υγιή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα νησιά είναι λόγω αυτού του χαλαρού τρόπου ζωής «χωρίς ανησυχίες».
  • Ηλιοφάνεια και καθαρός αέρας: Η Χαβάη έχει παρθένες παραλίες, πλούσια τροπική βλάστηση και μέσες θερμοκρασίες τη δεκαετία του ’70, επομένως οι κάτοικοι της Χαβάης απολαμβάνουν άφθονο ήλιο – και οφέλη για την υγεία – περνώντας τόσο μεγάλο μέρος της ζωής τους έξω. Λαμβάνετε βιταμίνη D από τον ήλιο όταν είστε έξω και είναι πιο εύκολο να είστε σωματικά δραστήριοι εκεί – δεν αντιμετωπίζετε δύο πόδια χιονιού για ένα καλό κομμάτι του χρόνου και η έκθεση στον ήλιο, τον καθαρό αέρα και το αλμυρό νερό έχει έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε πολλά προβλήματα υγείας…ειδικά την κατάθλιψη!
  • Φρέσκο φαγητό και άσκηση: Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε καλύτερα εκεί και να ασκούνται περισσότερο. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των κατοίκων της Χαβάης ασκούνται τακτικά – δεύτερος μόνο στην Αλάσκα. Και η διατροφή της Χαβάης, η οποία είναι βαριά με φρέσκα ψάρια, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, βοηθά επίσης στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Το κλίμα επιτρέπει μια καλλιεργητική περίοδο όλο το χρόνο και πολλά σπίτια έχουν τους δικούς τους κήπους με οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά και βότανα. Στη Χαβάη, τείνετε να έχετε ένα μείγμα διατροφικών συνηθειών Ανατολής-Δύσης και η διατροφή της Χαβάης έχει πολλά από τα οφέλη της ιαπωνικής διατροφής, εκτός από το ότι είναι χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά.
  • Κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά: Η αισιοδοξία που είναι κεντρική στο πνεύμα της Aloha έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Οι κάτοικοι της Χαβάης είναι αισιόδοξοι ότι η ζωή τους βελτιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Gallup. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει την ευτυχία με την καλή υγεία και τη μακροζωία. Τα άτομα με θετική προοπτική ζωής μπορεί να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η ευτυχία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

  • Υποδειγματική Υγεία: Δεν δημιουργούνται όλες οι πολιτείες ίσες όσον αφορά την υγεία και την ευτυχία, και η Χαβάη θέτει ψηλά τον πήχη για την υπόλοιπη χώρα. Το υποδειγματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Χαβάης επιβάλλει στους εργοδότες να παρέχουν φροντίδα σε οποιονδήποτε εργαζόμενο εργάζεται περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη από ό,τι στις περισσότερες άλλες πολιτείες.
  • Ισχυρές Κοινότητες: Οι κάτοικοι της Χαβάης είναι ιδιαίτερα καλοί στο να δίνουν προτεραιότητα στο να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους – δραστηριότητες που επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους, την ευεξία και τη μακροζωία. Το πνεύμα της κοινότητας έχει έναν τρόπο να τρίβεται στα άτομα, δημιουργώντας μια μοναδική Χαβανέζικη προοπτική για τη ζωή. Βλέπετε πιο ανθεκτικές στο στρες προσωπικότητες. Τα Σαββατοκύριακα, όλοι βγαίνουν στην παραλία για μαγείρεμα με την Ohana (μέλη της οικογένειας), τους γείτονες και τους φίλους.

Όπως οι άνθρωποι σε κάθε πολιτεία, οι κάτοικοι της Χαβάης πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της εργασίας και των οικονομικών υποχρεώσεων, και πολλοί εργάζονται σε πολλές θέσεις εργασίας για να καλύψουν το υψηλό κόστος ζωής. Αλλά το αληθινό μυστικό για τον τρόπο ζωής της Χαβάης μπορεί να είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί σε καμία δημοσκόπηση ή μελέτη: η προοπτική. Οι κάτοικοι της Χαβάης είναι ειδικοί στο να ζουν ζωές που αφορούν περισσότερο τις προσωπικές σχέσεις και τις πλούσιες εμπειρίες και λιγότερο με τα χρήματα.

Παρόλο που οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται πολλές ώρες, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για πράγματα που έχουν αξία για αυτούς – αυτός είναι ο χρόνος της Ohana (οικογένειας). Ήλιος, αλατισμένος αέρας, υγιεινές τροφές, χαλαρός τρόπος ζωής και έντονη αίσθηση της κοινότητας… Όλα τα πράγματα που σκοπεύω να ζήσω για τον εαυτό μου μια μέρα σύντομα – και είστε όλοι καλεσμένοι να επισκεφτείτε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

η νέα μελέτη προσφέρει καινοτόμα αποτελέσματα για μια πρωτοποριακή θεραπεία που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Κλειδί θεραπείας, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Μοναδική θεραπεία ίασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοήθων αιματολογικών νόσων αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως λέγεται πλέον, η οποία έχει ενδείξεις όχι μόνο για κακοήθεις αλλά και για καλοήθεις νόσους του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με […]