Ψυχική Υγεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Η θεραπευτική τους σχέση επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας

Νοσηλευτές ασθενείς: Η θεραπευτική τους σχέση επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε έναν νοσηλευτή και έναν νεαρό ασθενή ψυχικής υγείας είναι “κρίσιμης σημασίας για καλά αποτελέσματα”, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.Ωστόσο, τα αποτελέσματα από την έρευνα του University of Manchester και του Pennine Care NHS Foundation Trust ανέφεραν επίσης ότι μερικές φορές το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχε “τον χρόνο ή την υποστήριξη για να αναπτύξει θεραπευτικές σχέσεις με τους ασθενείς του”. Η θεραπευτική σχέση είναι η επαγγελματική σύνδεση μεταξύ νοσηλευτή και ασθενή ψυχικής υγείας. Υπό το φως των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ζήτησαν την πρόσληψη “επαρκούς αριθμού προσωπικού” και το νοσηλευτικό προσωπικό να λάβει εστιασμένη εκπαίδευση και χρόνο για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης με τους ασθενείς.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από ψυχολόγους του πανεπιστημίου και του καταπιστεύματος. Ο Δρ. Sam Hartley, επίτιμος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κύριος κλινικός ψυχολόγος στο Pennine Care NHS Foundation Trust, σημείωσε ότι αυτή η σύνδεση ήταν εξίσου σημαντική με τη θεραπεία που έλαβαν οι ασθενείς. “Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει το καθιερωμένο σημείο ότι οι θεραπευτικές σχέσεις μεταξύ ασθενών και προσωπικού είναι εξίσου σημαντικές με τη συγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνουν, αν όχι περισσότερο”, είπε. Στην ποιοτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, συμμετείχαν οκτώ νέοι, οκτώ μέλη της οικογένειας και οκτώ νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νέοι που λάμβαναν περίθαλψη σε διάφορες υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και πήραν συνέντευξη, εντοπίζοντας θέματα, ένα από τα οποία ήταν ότι “οι θεραπευτικές σχέσεις είναι μια θεραπεία από μόνες τους”. Ο Δρ Χάρτλεϊ είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι νέοι συμφώνησαν ότι αυτές οι θεραπευτικές σχέσεις ήταν “κρίσιμες για καλά αποτελέσματα”. “Αυτές οι ομάδες θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από ένα σύστημα που δίνει προτεραιότητα στο σχηματισμό και τη διατήρηση αποτελεσματικών θεραπευτικών σχέσεων”, είπε. Σημείωσε πώς η “διατήρηση προσωπικού” επηρέασε την αποτελεσματικότητα καθώς “η συνέχεια της φροντίδας και των σχέσεων μπορεί να παρεμποδιστεί”.

Η σημασία των ευρημάτων

Ο Δρ Χάρτλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ερευνητική ομάδα ήλπιζε ότι αυτή η μελέτη θα επηρέαζε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στη θεραπευτική σχέση ως “ουσιώδης για την ποιοτική νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα” και ότι τους παρασχέθηκαν οι “δομές, η υποστήριξη και η σημασία που τους αξίζει”. Ο Δρ Michael Ramsey, επαγγελματίας επικεφαλής στις επιστήμες υγείας στο Πανεπιστήμιο του Dundee και μέλος του Unite Mental Health Nurses Association (Unite-MHNA), χαιρέτισε τα νέα στοιχεία, λέγοντας ότι οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υποστήριξαν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη σχέση.

Είπε στους Nursing Times: “Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας. Χαιρετίζουμε νέα στοιχεία, όπως η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με νεότερους ανθρώπους, που επιβεβαιώνουν και βελτιώνουν την κατανόησή μας για τη σημασία μιας τέτοιας σύνδεσης. Πολλοί νοσηλευτές ψυχικής υγείας θα συμφωνούσαν με τη μελέτη, ότι αυτές οι σχέσεις είναι παρεμβάσεις από μόνες τους, επιβεβαιώνοντας τις υψηλού επιπέδου δεξιότητες των επαγγελματιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρησή τους”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Μήπως εσύ τη ζεις την Blue Monday κατ’ επανάληψη αρκετά συχνότερα;

Μπορούν οι σχέσεις να στηριχτούν στο "πρέπει";

Η σημασία της αυτοφροντίδας, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις burnout

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών. 

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.