Αυτοφροντίδα

Κόπωση εξάντληση: Πώς να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε ένα burnout

Κόπωση εξάντληση: Πώς να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε ένα burnout

Κόπωση εξάντληση: Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη της φροντίδας του εαυτού και των συστημάτων υποστήριξης, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εξουθένωση.

Το Burnout είναι μια λέξη που ακούμε συχνά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τι είναι ακριβώς; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση είναι «ένα σύνδρομο που προκύπτει από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς».

Τα συμπτώματα της εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  • Αισθήματα εξάντλησης ενέργειας
  • Αυξημένη ψυχική απόσταση από τη δουλειά ή αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού που σχετίζονται με τη δουλειά
  • Μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα

 

Αλλά το burnout δεν αφορά απαραίτητα μόνο τη δουλειά, μπορεί να αφορά και την προσωπική μας ζωή. Καθώς ο κόσμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της πανδημίας του COVID-19, κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων έχει γίνει πιο αγχωτική από ποτέ – οδηγώντας σε μεγαλύτερη συναισθηματική, διανοητική και σωματική σύγχυση ή/και κούραση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα πραγματικό ζήτημα υγείας που όλοι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, καθώς δεν αφορά μόνο την ψυχική υγεία ενός ατόμου αλλά και τη σωματική και συναισθηματική του κατάσταση.

Η εξουθένωση έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Οι ειδικοί υγείας συνιστούν να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να συζητήσετε ό,τι σας απασχολεί και να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Την ίδια ώρα, καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να αισθάνονται εξαντλημένοι με κάποιο τρόπο, πώς μπορεί κάποιος να διαφοροποιήσει την κατάθλιψη από την εξουθένωση και την κούραση;

Το Burnout δεν είναι απλώς μία κούραση, αλλά μια κατάσταση κατά την οποία φτάνεις τα όριά σου διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά, εξηγούν οι ειδικοί. Κλινικά μιλώντας, η εξάντληση δεν συνιστά διάγνωση, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Ωστόσο χρόνια εξουθένιση που δεν αντιμετωπίζεται καταλλήλως, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική διάγνωση, δηλαδή σε ψυχική νόσο. Άρα, η εξουθένωση και η κατάθλιψη με κάποιον τρόπο μπορεί να σχετίζονται.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς είναι αυτό που αισθάνεστε στην παρούσα φάση της ζωής σας, είναι πάντα σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας. Την ίδια ώρα, η αυτοφροντίδα είναι ένα must για να διαχειριστείτε την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, εν αντιθέσει με όσα ακούγονται συχνά, η φροντίδα του εαυτού είναι η κύρια προτεραιότητα και δεν είναι εγωιστική, αλλά μετέχει βαθειά στους τρόπους που συνδεόμαστε με τους άλλους. Τούτο γιατί, αν δεν φροντίσουμε εαυτούς, δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όσων αγαπάμε, εκτιμάμε, κλπ.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για κάποιου είδους ματαιοδοξία, αλλά έναν τρόπο ζωής που σχετίζεται με την ψυχική, τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία και βιωσιμότητα, γιατί αυτό είναι που μας κάνει αυτό που είμαστε.

Για να γίνουμε τώρα λίγο πιο πρακτικοί, η λύση δεν είναι η πλήρης ανανέωση του τρόπου ζωής σας από τη μια μέρα στην άλλη. Τα μικρά βήματα αρκούν. Μικρά μέτρα δράσης κάθε μέρα θα μειώσουν το άγχος που ενδεχόμενα να κινητοποιήσει η αλλαγή και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε συνεπείς.

Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:

  • Καθορισμός αυστηρών χρόνων “clock in” και “clock out” για τη δουλειά
  • Συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, είτε αυτοπροσώπως, είτε τηλεφωνικά/virtualy
  • Περιστασιακά αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές
  • Αφιερώστε έστω και 10 λεπτά για να εστιάσετε σε κάτι που σας φέρνει χαρά

 

Να θυμάστε πως η εξουθένωση είναι πραγματική και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία κάποιου. Μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, καθώς και σε παρορμητική και επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι ειδικοί λένε ότι η επικοινωνία με φίλους και  οικογένεια, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Τα συστήματα υποστήριξης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετωπίστε την εξάντληση από το χρόνιο στρες

Κάηκε συναισθηματικά σημαίνει εξάντληση της δύναμης

Σωματικά συμπτώματα που προδίδουν την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 Tips για το κάμπιγκ στην παραλία

Camping: Αν ετοιμάζεστε για camping, χρειάζεται να προετοιμαστείτε κατάλληλα! Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε!

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Πρωινός διαλογισμός: H ειδικός στη γιόγκα Manisha Kohli λέει ότι ακόμη και 2-5 λεπτά διαλογισμού μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη εάν γίνονται σε τακτική βάση. 

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.