Ψυχική Υγεία

Covid ψυχική υγεία: Φροντίστε την ψυχική σας υγεία ενώ νοσείτε με κορωνοϊό

Covid ψυχική υγεία: Φροντίστε την ψυχική σας υγεία ενώ νοσείτε με κορωνοϊό

Covid ψυχική υγεία: Πώς να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, διατηρώντας την ισορροπία ακόμη και όταν νοσείτε με κορωνοϊό και βρίσκεστε σε απομόνωση;

Για πολλούς από εμάς, η νόσηση με COVID και η απομόνωση στο σπίτι μπορεί να είναι μια μοναχική, τρομακτική και οδυνηρή εμπειρία. Για όσους έχουν προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι παρακάτω στρατηγικές έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία εάν νοσήσετε με COVID και απομονωθείτε στο σπίτι.

Θυμηθείτε τα βασικά

Όταν ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και απειλής, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε απλές στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της ευεξίας. Εάν απομονώνεστε στο σπίτι με COVID, είναι σημαντικό να:

 • Διαχειριστείτε τον πυρετό και άλλα συμπτώματα όπως μυαλγίες και πονόλαιμο
 • Διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή
 • Διατηρήσετε την πρόσληψη υγρών, ιδιαίτερα εάν έχετε πυρετό
 • Σταματήσετε την άσκηση για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, επιστρέψτε στην άσκηση αργά (εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή στην άσκηση, ρωτήστε τον γιατρό σας)
 • Αναπνέετε βαθιά, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία των πνευμόνων και να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της απομόνωσης και της ανάρρωσης
 • Εξασκηθείτε στην επίγνωση για να βοηθήσετε να αντιμετωπίσετε το αναπόφευκτο άγχος γύρω από την ασθένεια και την απομόνωση
 • Βρείτε περισπασμούς όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση ταινιών ή η άσκηση μιας δημιουργικής δραστηριότητας, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να μην προσηλώνει την ανησυχία (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά)
 • Μείνετε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας, στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου.

 

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας COVID. Εάν ζείτε μόνοι, θα πρέπει να κανονίσετε να επικοινωνεί κάποιος μαζί σας τακτικά για να βεβαιωθεί ότι τα καταφέρνετε. Μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης που πρέπει να αποφύγετε

 • Σε περιόδους άγχους και αβεβαιότητας, όπως η απομόνωση στο σπίτι με COVID, είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή, τον τζόγο ή άλλους εθισμούς για να διαχειριστούν την ψυχολογική δυσφορία.
 • Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά το άγχος. Αλλά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας μακροπρόθεσμα.
 • Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε το doom scrolling, το οποίο είναι η τάση να συνεχίζετε να περιηγείστε στα κακά νέα στο κινητό σας τηλέφωνο, παρόλο που τα νέα είναι θλιβερά, απογοητευτικά ή καταθλιπτικά.
 • Μπορεί να θέλετε να αποδεσμευτείτε από τα mainstream ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν έχει γίνει επιβλαβές για την ψυχική σας υγεία.

Πολύ δύσκολο για όσους έχουν ψυχικές ασθένειες

Η πανδημία έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή με ψυχικές ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια ήταν προκλητικά, αλλά και εξαντλητικά για πολλούς. Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και άλλες χρόνιες παθήσεις, χρειάστηκε να προσαρμόσουν τις συνήθεις στρατηγικές διαχείρισης για να αντεπεξέλθουν, μετατοπίζοντας τη φροντίδα και ορισμένες μορφές διαδικτυακής θεραπείας. Η ανάρρωση και η διαχείριση της ψυχικής ασθένειας συχνά περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η άσκηση, η θετική κοινωνική δέσμευση και η θεραπεία, όλα αυτά μπορεί να είναι περιορισμένα λόγω περιορισμών λόγω COVID, οικονομικών περιορισμών και ελλείψεων προσωπικού.

Οι οξείες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και της γενικής ιατρικής, αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση.
Η απομόνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα που δεν έχουν ένα ασφαλές και ασφαλές σπίτι. Τα άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε φροντίδα καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλή όταν αλληλεπιδρούν με επαγγελματίες υγείας στο σπίτι τους. Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης εάν ζουν με ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να μην έχουν ασφαλή μέρη για να πάνε όταν τα σχολεία ή οι εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας είναι κλειστά, επομένως η οικογένεια, οι φίλοι και οι υπηρεσίες όπως η Γραμμή βοήθειας για παιδιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της αυτοφροντίδας, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις burnout

Πώς επηρεάζει το μπλε φως την υγεία μας εν μέσω πανδημίας;

Blue Monday 2022: Η πιο μελαγχολική ημέρα ολόκληρου του χρόνου

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.