Επιστημονικά Νέα

Παρηγορική φροντίδα: Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: "Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα".

Στους Αμερικανούς δεν αρέσει να πεθαίνουν. Οπότε ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλα έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν απλώς μέτρια δουλειά για να προσφέρουν έναν καλό θάνατο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάχθηκαν στη μέση των 81 χωρών που αξιολογήθηκαν ως προς το πόσο καλά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους παρέχουν φροντίδα στο τέλος της ζωής τους. Μόνο έξι χώρες — το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Κόστα Ρίκα — κέρδισαν βαθμούς Α για τη σωματική και ψυχική φροντίδα που προσφέρουν στους ετοιμοθάνατους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν C, τοποθετώντας τις στην 43η θέση. Τριάντα έξι χώρες έλαβαν D ή F. “Η κοινωνία θα πρέπει επίσης να κρίνεται για το πόσο καλά πεθαίνουν οι άνθρωποι”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Έρικ Φίνκελσταϊν σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Duke.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Πολλά άτομα τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο πεθαίνουν πολύ άσχημα — όχι στον τόπο της επιλογής τους, χωρίς αξιοπρέπεια ή συμπόνια, με περιορισμένη κατανόηση για την ασθένειά τους, αφού ξοδέψουν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους και συχνά με λύπη για την πορεία τους Αυτά τα πράγματα είναι πολύ κοινά”, είπε ο Finkelstein. Είναι ειδικός στην ανακουφιστική φροντίδα και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη και στο Duke Global Health Institute στο Durham, N.C. Για τη μελέτη, ο Finkelstein και οι συνεργάτες του ερεύνησαν περισσότερους από 1.200 φροντιστές από διάφορες χώρες για να προσδιορίσουν τους 13 πιο σημαντικούς παράγοντες για τους ασθενείς στο τέλος της ζωής τους. Περιλάμβαναν:

  • άνεση και σωστή διαχείριση του πόνου
  • έναν καθαρό και ασφαλή χώρο
  • αντιμετωπίζονται ευγενικά;
  • θεραπείες που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής, αντί να παρατείνουν απλώς τη ζωή

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 181 ειδικούς της παρηγορητικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο να βαθμολογήσουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους με βάση αυτούς τους 13 παράγοντες. “Ίσως το κύριο συμπέρασμα από αυτή τη σημαντική άσκηση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν άσχημα — πολλοί χωρίς καθόλου θεραπεία και πολλοί από υπερβολική, συχνά μάταιη, θεραπεία που αυξάνει τον πόνο”, είπε ο Richard Smith, ειδικός στην ανακουφιστική φροντίδα και πρώην συντάκτης του British Medical Journal. Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έθνη με την υψηλότερη κατάταξη είναι πλούσιες χώρες, η μεσαία κατάταξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι τα πλουσιότερα έθνη δεν δίνουν πάντα προσοχή στη φροντίδα στο τέλος της ζωής τους, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα”, είπε ο Finkelstein. “Γενικά, οι άνθρωποι δεν μιλούν για τον θάνατο. Η COVID τον έχει κάνει λιγότερο ταμπού. Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και όχι μόνο να βοηθήσουμε τους ασθενείς με COVID, αλλά να βοηθήσουμε όλους να έχουν μια καλύτερη εμπειρία στο τέλος της ζωής τους”, πρόσθεσε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο στο Journal of Pain and Symptom Management.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κέντρα Πόνου για την ανιμετώπιση του χρόνιου πόνου

ΑΘ.Παππά: Τα ρευματικά προβλήματα δεν θα μας κλείσουν στο σπίτι

Η λανθασμένη ομαδοποίηση των φαρμάκων επιβαρύνει την τσέπη των ασθενών

Χρόνιος Νευροπαθητικός Πόνος στη μέση:Ένα σημαντικό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό Ελλήνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.