Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός επιπτώσεις: Γιατί αυξάνεται το ρίσκο για αυτοκτονικές πράξεις

Κορωνοϊός επιπτώσεις: Γιατί αυξάνεται το ρίσκο για αυτοκτονικές πράξεις

Κορωνοϊός επιπτώσεις: Γιατί αυξάνεται το ρίσκο για αυτοκτονικές πράξεις.  Η πανδημία έχει οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Και πολλές από αυτές τις μετατοπίσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί βιώνουν αυξημένη αγωνία αυτή τη στιγμή από την πανδημία. Μια εθνική έρευνα που διεξήχθη από τις 27 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου 2020, έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών ένιωθαν ανησυχία, κατάθλιψη ή συνδυασμό των δύο. Και το 80% των Αμερικανών ανέφεραν ότι νιώθουν μέτρια ή μεγάλη αγωνία. Επιπρόσθετα, 1 στους 4 Αμερικανούς ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης της εξάπλωσης της πανδημίας, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων ατόμων. Και για όσους σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Έτσι, τα άτομα που ζουν μόνα τους μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφοράς όταν βρίσκονται σε κοινωνική απόσταση ή σε καραντίνα. Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε άλλος βιώσει μεγαλύτερες ποσότητες μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο. Τα συνεχή lockdown έχουν προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Τα άτομα αυτά πιθανότατα αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για να βρουν εργασία ή εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Η οικονομική τους δυσπραγία μπορεί να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Πολλά άτομα βασίζονται στη συλλογική υποστήριξη από την κοινότητα για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αλλά σχεδόν όλες οι κοινοτικές δραστηριότητες και προγράμματα έχουν ακυρωθεί. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε (JAMA Psychiatry) βρήκε ότι η εβδομαδιαία παρακολούθηση σε μια θρησκευτική υπηρεσία συσχετίστηκε με 5 φορές χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας. Χωρίς πρόσβαση σε εκκλησιαστικές υπηρεσίες και κοινοτικές δραστηριότητες, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο απομονωμένοι από ποτέ, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσε να είναι κατάθλιψη;

Αλγόριθμοι υπολογίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία

Ανδρική αυτοφροντίδα. Μήπως είναι λίγο παραμελημένη

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.

Ψυχοθεραπεία: Γιατί υπάρχει αντίσταση στη θεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Ένα από τα πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και τους επιτρέπει να αισθάνονται σαν να έχουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους, είναι να σκεφτούν την αλλαγή.

Σπάστε τα δεσμά του φόβου στη ζωή σας

Φοβία: Κανείς δεν ξυπνά το πρωί ελπίζοντας να φοβάται θανατηφόρα και ακανόνιστα κοινά αντικείμενα ή δραστηριότητες που φαινομενικά όλοι οι άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.