Ψυχική Υγεία

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Πως ανιχνεύεται η μοναξιά

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Πως ανιχνεύεται η μοναξιά

Ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές στον τόνο και το περιεχόμενο της γλώσσας που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ως το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Μια ομάδα ερευνητών του MIT και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι μπορούν να μετρήσουν αυτά τα αποτελέσματα αναλύοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκφράσουν το άγχος τους στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώντας τη μηχανική εκμάθηση για να αναλύσει το κείμενο περισσότερων από 800.000 δημοσιεύσεων Reddit, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές στον τόνο και το περιεχόμενο της γλώσσας που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ως το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε πολλές βασικές αλλαγές στις συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής αύξησης των συζητήσεων σχετικά με το άγχος και την αυτοκτονία.

Γιατί απαιτείται επένδυση στην ψυχική υγεία περισσότερο από ποτέ

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αυτές οι φυσικές συστάδες που σχετίζονται με την αυτοκτονία και τη μοναξιά, και ο αριθμός των θέσεων σε αυτές τις συστάδες υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους, κάτι που αποτελεί σοβαρή ανησυχία», λέει. Ο Daniel Low, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πρόγραμμα Βιοεπιστήμης και Τεχνολογίας Ομιλίας και Ακοής στο Χάρβαρντ και MIT και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ποικίλες επιπτώσεις σε άτομα που ήδη πάσχουν από διαφορετικούς τύπους ψυχικών ασθενειών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ψυχίατρους, ή ενδεχομένως τους συντονιστές των φόρουμ Reddit που μελετήθηκαν, να εντοπίσουν καλύτερα και να βοηθήσουν άτομα των οποίων η ψυχική υγεία πάσχει, λένε οι ερευνητές. «Όταν οι ανάγκες ψυχικής υγείας πολλών στην κοινωνία μας ικανοποιούνται ανεπαρκώς, ακόμη και στην αρχή, θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους τρόπους που υποφέρουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκειμένου να ενισχύσουμε και να ενημερώσουμε την κατανομή πόρων για να τους υποστηρίξουμε », Λέει η Laurie Rumker, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα PhD Bioinformatics and Integrative Genomics στο Harvard και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Satrajit Ghosh, ένας κύριος ερευνητής στο McGovern Institute for Brain Research του MIT, είναι ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης , η οποία εμφανίζεται στο περιοδικό Journal of Internet Medical Research. Άλλοι συγγραφείς της εφημερίδας περιλαμβάνουν την Tanya Talkar, μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πρόγραμμα Βιοεπιστήμης και Τεχνολογίας Ομιλίας και Ακοής στο Χάρβαρντ και του MIT. John Torous, διευθυντής του τμήματος ψηφιακής ψυχιατρικής στο Beth Israel Deaconess Medical Center. και Guillermo Cecchi, κύριο μέλος του ερευνητικού προσωπικού στο IBM Thomas J. Watson Research Center.

Ένα κύμα άγχους

Η νέα μελέτη αναπτύχθηκε από την τάξη MIT 6.897 / HST.956 (Machine Learning for Healthcare), στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT. Ο Low, ο Rumker και ο Talkar, που όλοι πήραν το μάθημα την περασμένη άνοιξη, είχαν κάνει κάποια προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη χρήση μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό διαταραχών ψυχικής υγείας με βάση τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι άνθρωποι και τι λένε. Μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, αποφάσισαν να επικεντρώσουν την τάξη τους στην ανάλυση φόρουμ Reddit αφιερωμένων σε διαφορετικούς τύπους ψυχικών ασθενειών. «Όταν χτύπησε ο Covid, ήμασταν όλοι περίεργοι αν επηρέαζε ορισμένες κοινότητες περισσότερο από άλλες», λέει ο Low.

«Το Reddit μας δίνει την ευκαιρία να δούμε όλα αυτά τα subreddits που είναι εξειδικευμένες ομάδες υποστήριξης. Είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς αυτές οι διαφορετικές κοινότητες επηρεάστηκαν διαφορετικά καθώς το κύμα συνέβαινε, σε πραγματικό χρόνο. ” Οι ερευνητές ανέλυσαν δημοσιεύσεις από 15 ομάδες subreddit αφιερωμένες σε μια ποικιλία ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Περιλάμβαναν επίσης λίγες ομάδες αφιερωμένες σε θέματα που δεν σχετίζονται ειδικά με την ψυχική υγεία, όπως η προσωπική χρηματοδότηση, η φυσική κατάσταση και η γονική μέριμνα.

Χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους αλγορίθμων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, οι ερευνητές μέτρησαν τη συχνότητα των λέξεων που σχετίζονται με θέματα όπως το άγχος, ο θάνατος, η απομόνωση και η κατάχρηση ουσιών και ομαδοποιήθηκαν αναρτήσεις βάσει ομοιότητας στη χρησιμοποιούμενη γλώσσα. Αυτές οι προσεγγίσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν ομοιότητες μεταξύ των θέσεων κάθε ομάδας μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς και διακριτές διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι άνθρωποι στις περισσότερες από τις ομάδες υποστήριξης άρχισαν να δημοσιεύουν το Covid-19 τον Μάρτιο, η ομάδα που αφορούσε το άγχος για την υγεία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, τον Ιανουάριο. Ωστόσο, καθώς εξελίχθηκε η πανδημία, οι άλλες ομάδες ψυχικής υγείας άρχισαν να μοιάζουν πολύ με την ομάδα άγχους για την υγεία, όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται συχνότερα. Ταυτόχρονα, η ομάδα που αφιερώθηκε στην προσωπική χρηματοδότηση παρουσίασε την πιο αρνητική σημασιολογική αλλαγή από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 και αύξησε σημαντικά τη χρήση λέξεων που σχετίζονται με το οικονομικό άγχος και το αρνητικό κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη στον αγώνα κατά του Covid-19

Αποτελεσματικό τέστ κορωνοϊού με αλγόριθμο μόνο από τον ήχο του βήχα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στρώνει το έδαφος για την προληπτική ιατρική

Εθισμός... μία ακόμα πτυχή της ψυχικής ασθένειας

Εθισμός: Είναι μία εγκεφαλική διαταραχή. Είσαι εθισμένος; Στον έρωτα; Στο φαγητό; Σε ουσίες; Σε κακή συνήθειες; Ή ίσως σε κάποιον; Ο εθισμός είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα εγκεφαλική διαταραχή. Όντας εθισμένος, θα ασχοληθείτε με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά που παρέχει επιτακτικά κίνητρα και επιβραβεύει αποτελέσματα επανειλημμένα. Ωστόσο, θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Διαταραχές στη χρήση […]

Δεν συγκρίνεσαι με κανέναν

Σύγκριση αντίθεση: Η διαφορετικότητα μας είναι αυτή που μας ξεχωρίζει. Ζούμε περιτριγυρισμένοι από συνεχείς συγκρίσεις που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας ή, αν δεν το κάνουμε, βυθιζόμαστε σε ανυποψίαστα νερά… Στις συγκρίσεις, υπάρχει πάντα κάποιος που θα χάσει και κάποιος που θα κερδίσει. Αυτό δεν είναι καθόλου θετικό, ούτε […]

Η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψυχική Υγεία: Ψυχολογικά αποτελέσματα της μουσικής στην εγκυμοσύνη. Ο κορωνοϊός έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η μουσική κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Από τους προϊστορικούς χρόνους οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σε μαγικές τελετές και τελετές για να εκφράσουν και να τρομάξουν τους φόβους τους. Από μια πιο πρόσφατη προοπτική, […]

Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη. Όλοι ελέγχουμε τον τρόπο που μιλάμε. Σαφώς, μέσω της απόλυτης εμπειρίας, το πώς λέγεται κάτι έχει άμεση επίδραση στις εντυπώσεις και τις απόψεις των άλλων. Έχουμε παραδείγματα για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη: μάρκετινγκ , πολιτικές ομιλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και οποιαδήποτε […]

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

The Queen's Gambit... και η ψυχική υγεία

The Queen’s Gambit: Κάτι παραπάνω από σκάκι. Η Gambit de Dama σαρώνει τον κατάλογο Netflix. Έχει δείξει ότι μια σειρά σκακιού, βιβλίων και συναισθημάτων μπορεί να είναι πιο ελκυστική από ταινίες δράσης ή ρομαντισμό με μια κλασική εξέλιξη. Η σειρά δεν έχει κοινή πλοκή. Ο τίτλος του ακούγεται παράξενος και ελκυστικός ταυτόχρονα. Η πρωταγωνίστρια ζει […]

Πως να περιορίσετε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερανάλυση

Χρειαζόμαστε πολύ νοητική ενέργεια για να υπεραναλύουμε. Ο εγκέφαλος παράγει τόσες διαφορετικές σκέψεις και σενάρια που δεν μας σπρώχνει σε κανέναν παραγωγικό «τόπο». Το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του στρες και αυτή είναι που μας προκαλεί εξάντληση.

Με τι κριτήρια επιλέγουμε σύντροφο

Έλξη σχέση: Πώς επιλέγουμε έναν σύντροφο; Αλληλεπιδρούμε με πολλούς ανθρώπους σε όλη μας τη ζωή, αλλά μόνο μερικοί καταλήγουν να είναι φίλοι ή φίλοι και πολύ λίγοι καταλήγουν να είναι ζευγάρι. Σε πολλούς τομείς όπως η φιλοσοφία ή η ψυχολογία, αυτό που μας κάνει να επιλέξουμε ένα άτομο και όχι άλλο καθώς ένα ζευγάρι έχει […]