Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Να μην προσβάλετε άλλους ανθρώπους ενώπιον των παιδιών. Φυσικά και δεν μπορείτε να τα πηγαίνετε καλά με όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να μιλάτε με σεβασμό.

Όταν θεατές μας τα παιδιά, υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις που καλό θα ήταν ως γονείς να αποφεύγουμε. Όταν ως γονείς ανοίγουμε «συζητήσεις ενηλίκων» μπροστά στα παιδιά συχνά ζητάμε από εκείνα να μην κάνουν ερωτήσεις και να μην εμπλέκονται σε ό,τι δεν τα αφορά. Όταν όμως άλλοι ενήλικες συζητούν μπροστά μας για ένα θέμα, ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με εκείνα. Εάν πραγματικά δεν θέλουμε να ακούσουν κάτι τα παιδιά, είναι προτιμότερο να μην μπαίνουμε σε διαδικασία συζητήσεων, ειδικά για θέματα που θεωρούνται «απαγορευτικά».

 

 

Θέματα που δεν πρέπει να συζητάμε παρουσία παιδιών

Το αν θα μιλήσουμε ή όχι για ένα θέμα μπροστά σε ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την αντίστοιχη αντιληπτική του ικανότητα. Σε γενικές γραμμές όμως, δεν είναι ωφέλιμο να αρχίζουμε συζητήσεις που αφορούν:

Οικονομικά προβλήματα

Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν νιώθοντας ασφαλή. Ανοίγοντας μπροστά τους συζητήσεις που προκαλούν σε εσάς ενδεχομένως λύπη και ανασφάλεια, τους προκαλείται ανησυχία και φόβος που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν. Επομένως, εάν θέλετε να τους εξηγήσετε κάτι, μπορείτε φυσικά να το κάνετε, αλλά πάντα προσαρμόζοντας τα λόγια σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Εργασιακά προβλήματα

Ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε καλά με την εργασία σας, προσπαθήστε να μην την υποτιμάτε μπροστά στο παιδί διότι είναι σαν να υποτιμάτε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Το παιδί είναι πιθανό να αρχίσει να χάνει το κίνητρό του για τις δικές του καθημερινές ενασχολήσεις, βλέποντας μονάχα την αρνητική τους πλευρά. Σκεφτείτε πως υπάρχει άλλωστε πάντα και η θετική πλευρά των πραγμάτων και κατά κύριο λόγο, αυτή είναι που πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά.

Συζυγικά προβλήματα

Δεν είναι σπάνιο τα ζευγάρια να μαλώνουν χωρίς να σκέφτονται πως υπάρχουν δυο μικρά μάτια που κοιτούν και δυο μικρά αυτάκια που ακούν. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ίσως είναι η επιθυμία σας να ξεσπάσετε συναισθηματικά όταν η σχέση με τον σύντροφό σας περνά μια άσχημη περίοδο, θα πρέπει να συγκρατηθείτε μπροστά στα παιδιά. Οι τσακωμοί μπροστά τους, το μόνο που αποφέρουν είναι υπερβολική ανασφάλεια και στεναχώρια.

 

Προσέξτε επίσης:

  • Να μην προσβάλετε άλλους ανθρώπους ενώπιον των παιδιών. Φυσικά και δεν μπορείτε να τα πηγαίνετε καλά με όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να μιλάτε με σεβασμό.
  • Να μην μιλάτε για τα παιδιά σαν να μην υπάρχουν (σας ακούν ακόμη κι αν κάνουν πως δεν σας ακούν)!
  • Να μην μιλάτε με «κώδικες» υποθέτοντας πως.. δεν θα σας καταλάβουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας στους έξι Ινδούς άνω των 59 έχει πραγματικά μια ήπια διαταραχή του εγκεφάλου

Το να είσαι νευρικός δεν είναι απλά αγχωτικό - μπορεί να είναι και επικίνδυνο

Πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της βίας

Πώς να οικοδομήσετε την αυτοεκτίμησή σας εύκολα και γρήγορα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon