Ψυχική Υγεία

Πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της βίας

Πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της βίας

Το παιχνίδι πυροδοτεί έναν θετικό κύκλο μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, επιτρέποντας στους νέους να αλλάξουν τη σχέση τους με την ευαλωτότητα - εκφράζοντάς την σε έναν ασφαλή χώρο.

Στον Καναδά, μόνο 1 στα 5 παιδιά που χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας τις λαμβάνουν. Τα κλινικά και ψυχιατρικά προγράμματα, αν και αποτελεσματικά, μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλους χρόνους αναμονής και απαγορευτικό κόστος. Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του πανεπιστημίου McGill επισημαίνει μια λύση για να καλύψει το κενό: ένα πρόγραμμα χαμηλού κόστους, βασισμένο στην κοινότητα, το οποίο έχει εμπνευσμένα αποτελέσματα.

Τα παιδιά που εκτίθενται στη βία είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους βίας στο μέλλον, είτε ως θύτες, είτε ως επιζώντες είτε ως μάρτυρες. Το LOVE Quebec συνεργάζεται με νέους που έχουν βιώσει βία για να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος. Σε μια προηγούμενη μελέτη του προγράμματος μετά το σχολείο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση κατά 80 τοις εκατό της βίας στη ζωή τους και αυξημένη παραμονή στο σχολείο, ενώ προάγουν επίσης τη συνολική ψυχική τους υγεία ευρύτερα.

Για να ξεκλειδώσουν το κλειδί της επιτυχίας του, ερευνητές από το McGill, το Université du Québec à Montréal και το Université de Sherbrooke μελέτησαν το Πρόγραμμα Media Arts (MAP) της LOVE σε δύο αστικά λύκεια του Κεμπέκ μεταξύ 2018 και 2019. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτογραφία, γραφή και ποίηση , μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Παιχνίδι: Η τέλεια συνταγή;

Ενόψει των βαθιών και δύσκολων συνθηκών ζωής των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υιοθέτηση μιας παιχνιδιάρικης προσέγγισης είναι καθοριστική για την ενίσχυση της προθυμίας τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

«Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα, το οποίο διαμορφώνεται από το προσωπικό της LOVE», λέει ο Franco Carnevale, καθηγητής στο McGill’s Ingram School of Nursing και ο κύριος ερευνητής της μελέτης. «Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική μη κλινική προσέγγιση για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας που βοηθά τους νέους χωρίς να τους κάνει να αισθάνονται ασθενείς».

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το παιχνίδι πυροδοτεί έναν θετικό κύκλο μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, επιτρέποντας στους νέους να αλλάξουν τη σχέση τους με την ευαλωτότητα – εκφράζοντάς την σε έναν ασφαλή χώρο.

Τα ευρήματα βασίζονται στην προηγούμενη μελέτη της ομάδας σχετικά με το πρόγραμμα LOVE’s MAP μετά το σχολείο. Το ολοένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων απαιτεί μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς τα κοινοτικά προγράμματα χαμηλού κόστους μπορούν να βοηθήσουν να αποσπάσουν τις φωνές παιδιών, των οποίων οι εμπειρίες μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν.

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την ευημερία των νέων ως προτεραιότητα της δημόσιας υγείας με πιο ενεργή κυβερνητική υποστήριξη και μεγαλύτερη κινητοποίηση», εξηγεί ο Carnevale. “Το LOVE παρέχει ένα μοντέλο με μεγάλη επίδραση και μπορεί απλώς να είναι η τέλεια συνταγή για ορισμένες από τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα.” Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Children & Society.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Bullying: Τα θύματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψύχωση

Αποτρόπαια πτώση στην υγεία των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

4 απλά βήματα για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε φοβίζει

Σχεδόν έξι εκατομμύρια Αμερικανίδες έμειναν έγκυες από βιασμό, σεξουαλικό εξαναγκασμό ή και τα δύο κατά τη διάρκεια της ζωής τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.