Ψυχική Υγεία

Έκζεμα: Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

Έκζεμα: Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

Έκζεμα: Το άγχος και το στρες είναι κοινές αιτίες για εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας (AD)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν ζείτε με ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, αυτό επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Ανελέητη φαγούρα, άγρυπνες νύχτες. Ένα άσχημο, κόκκινο εξάνθημα. Εάν ζείτε με αυτό, είναι πρόκληση για τη συναισθηματική σας ευεξία.  Για να προσθέσετε λάδι στη φωτιά, το άγχος και το στρες είναι κοινές αιτίες για εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας (AD). Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ακόμη περισσότερο άγχος και στρες, το οποίο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ατοπική δερματίτιδα. Να γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Η σύνδεση μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και ψυχικής υγείας

Όταν περνάτε από μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα σας περνά σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Αυξάνει τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αλλά αν και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε έναν εισβολέα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Στην πραγματικότητα, εάν το σώμα σας παράγει υπερβολική κορτιζόλη, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα σας. Τα άτομα που ζουν με ατοπική δερματίτιδα είναι ήδη αρκετά επιρρεπή σε αυτή τη φλεγμονώδη απόκριση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν απαλλαγείτε από το άγχος, θα απαλλαγείτε από την ατοπική δερματίτιδα σας. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων από τα συμπτώματά σας.

Πάνω από το 30% των ατόμων με ατοπική δερματίτιδα έχουν επίσης διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό, που κυμαίνεται γύρω στο 7,6% Είναι λογικό ότι εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα, θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε θλίψη ή άγχος. Αλλά η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται επίσης με φλεγμονή του δέρματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί στον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος, κατάθλιψη, κούραση και με ομιχλώδη σκέψη.

Εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα, είναι σημαντικό να προσέχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αίσθημα λύπης, άδειας ή άγχους
 • Αίσθημα απελπισίας
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες
 • Λιγότερη ενέργεια
 • Πρόβλημα συγκέντρωσης
 • Ανησυχία
 • Αυπνία
 • Υπερκοιμισμένος
 • Αλλαγή βάρους
 • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι βιώνουν αυτά τα συμπτώματα περιστασιακά. Αλλά αν το δικό σας συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας αμέσως. Μπορούν να σας παραπέμψουν σε θεραπεία ομιλίας και, εάν είναι απαραίτητο, να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

Πώς να νιώσετε καλύτερα

Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή με την ατοπική δερματίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εξασκηθείτε στην επίγνωση. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του άγχους και να ανακουφίσει μέρος του κνησμού που σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα. Τόσο η ατοπική δερματίτιδα όσο και η χρόνια φαγούρα φαίνεται να ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με χρόνιο στρες και πόνο. Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου παραμένουν υπερδραστήρια, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών του στρες και άλλων φλεγμονωδών χημικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ίδιος ο διαλογισμός απενεργοποιεί αυτά τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να ανακουφίσουν τον κνησμό και να μειώσουν τις φλεγμονώδεις ορμόνες και το στρες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα που έκαναν διαλογισμό για 8 εβδομάδες ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και λιγότερο κνησμό.
 • Κοιμήσου αρκετά. Εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να ξεκουραστείτε καλά τη νύχτα, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.
 • Κρατήστε τη θερμοκρασία χαμηλά. Η χαμηλότερη θερμοκρασία του δέρματος οδηγεί σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κνησμό. Εκτός από το να χαμηλώσετε τη θερμότητα (ή να ανεβάσετε το AC), μπορείτε να δοκιμάσετε ψυκτικά μαξιλάρια και καλύμματα στρώματος.

 • Δοκιμάστε ένα μίνι μασάζ. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αϋπνία καθώς χαλαρώνει τους μύες και μειώνει το άγχος. Μπορείτε επίσης να τρίψετε λάδι καρύδας σε περιοχές του δέρματος που έχουν ατοπική δερματίτιδα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Eγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συνδεθείτε με άλλους που ζουν επίσης με ατοπική δερματίτιδα.
 • Μείνε ενεργός. Η τακτική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε ήρεμοι και χαρούμενοι. Αλλά είναι μια λεπτή ισορροπία. Η αφυδάτωση από την άσκηση μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας και ο ιδρώτας μπορεί να το τσιμπήσει και να το ερεθίσει. Όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

10 Τρόποι βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.

Έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι τόσο κακή για την υγεία μας όσο η υπέρταση και η παχυσαρκία

Pantell: Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να παραμείνει κανείς στο σπίτι, χάρη στις συναντήσεις Zoom, τα ηλεκτρονικά ψώνια, τη διανομή φαγητού και τις υπηρεσίες ροής ταινιών. Αλλά επιλέγοντας την ευκολία, μπορεί να χάσουμε αυτές τις τυχαίες συναντήσεις με φίλους ή γείτονες που συνθέτουν την κοινότητά μας. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η έλλειψη μπορεί να έχει συνέπειες για την ψυχική και σωματική μας υγεία.