ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου δέρμα: Oι δερματικές παθήσεις ασθενών με κολίτιδα μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου δέρμα: Oι δερματικές παθήσεις ασθενών με κολίτιδα μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου δέρμα: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του UC San Francisco αποκαλύπτει πώς η φλεγμονή του εντέρου μπορεί να διαταράξει όχι μόνο το πεπτικό σύστημα, αλλά και το δέρμα. 

Οι επιστήμονες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι οι διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το υπόλοιπο σώμα. Τέτοιες αλλαγές έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2022, στο Cell Reports, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε πώς η κολίτιδα, ή η χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με λοιμώξεις αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχουν παθογόνα του δέρματος.

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι παράγοντες που εμπλέκονται στη φλεγμονή του εντέρου προκαλούν στην πραγματικότητα το δέρμα να αντιδρά διαφορετικά στα μικρόβια στα οποία έχει ήδη συνηθίσει», δήλωσε η δερματολόγος Tiffany Scharschmidt, MD, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. “Η σύνθεση των βακτηρίων στο δέρμα δεν άλλαξε. Αντίθετα, αυτό που άλλαξε ήταν η ανοσολογική απόκριση του δέρματος σε αυτά.” Η Scharschmidt πιστεύει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με την κολίτιδα.

Κανονικά, τα παθογόνα βακτήρια που εισβάλλουν στον οργανισμό καταπολεμούνται και αποβάλλονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τα “καλά” μικροβιακά μέλη των μικροβιωμάτων του σώματος – που ονομάζονται “commensals” – γίνονται ανεκτά από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η ανοχή καθιερώνεται πολύ νωρίς κατά τη βρεφική ηλικία. Η Scharschmidt και η ομάδα της ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς η διαταραχή του περιβάλλοντος ανοσοποιητικού μικροβιώματος στο έντερο μπορεί να εκτινάξει την ανοχή του σε ένα άλλο μακρινό όργανο, το δέρμα. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κολίτιδας, που εμπίπτουν στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBD).

Η έρευνα, με επικεφαλής τον τότε πτυχιούχο φοιτητή Geil Merana, Ph.D., επικεντρώθηκε ειδικά στην πρόκληση κολίτιδας σε ενήλικα ποντίκια και στην παρατήρηση του πώς ανταποκρίθηκαν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα μικροβιώματα στο έντερο και το δέρμα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό επέτρεψε στα ουδετερόφιλα, έναν τύπο φλεγμονώδους ανοσοποιητικού κυττάρου, να διεισδύσουν στο δέρμα. Στα ποντίκια, η εισβολή των ουδετερόφιλων, η οποία έχει επίσης παρατηρηθεί σε ανθρώπους με δερματικές διαταραχές που σχετίζονται με IBD, απαιτούσε τη δραστηριότητα ενός μορίου που ονομάζεται IL-1, μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης.

Μια δεύτερη εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν ότι η κολίτιδα φαινόταν να αναιρεί την πρώιμη ανοχή σε συγκεκριμένα βακτήρια του δέρματος, οδηγώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεκινήσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις εναντίον μικροβίων τα οποία προηγουμένως ανεχόταν. Η ικανότητα του σώματος να “ανέχεται” ένα είδος βακτηρίων διατηρείται εξισορροπώντας το έργο δύο τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού που έχουν αντίθετες λειτουργίες. Τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ, ή Tregs, που προάγουν την ανεκτικότητα και τα Τ τελεστικά κύτταρα, που αμύνονται ενάντια σε μόρια ή μικρόβια που δεν ανήκουν στο σώμα. Η ανοχή προκύπτει όταν τα Tregs κρατούν υπό έλεγχο τα τελεστικά κύτταρα Τ.

Η ομάδα εξέτασε Τ κύτταρα που στοχεύουν το κοινό βακτήριο του δέρματος Staphylococcus epidermidis, το οποίο είναι συνήθως αβλαβές. Ανακάλυψαν ότι η κολίτιδα οδήγησε σε χαμηλότερη αναλογία Tregs προς Τ-ενεργά κύτταρα. Αυτό το έλλειμμα Treg, κατέληξαν, είναι αυτό που οδήγησε την προκύπτουσα φλεγμονή του δέρματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προκάλεσαν κολίτιδα σε μια ομάδα ποντικών των οποίων τα Τ κύτταρα δεν ανταποκρίνονταν στην IL-1. Σε αντίθεση με την απόκριση των φυσιολογικών ποντικών, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια δεν παρουσίασαν συσσώρευση ουδετερόφιλων στο δέρμα. Η αναλογία των δύο τύπων Τ κυττάρων δεν επηρεάστηκε και δεν εμφανίστηκε φλεγμονή.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η IL-1 παίζει βασικό ρόλο στην ανατροπή της ισορροπίας ανοχής και τη φλεγμονώδη απόκριση, σύμφωνα με την Scharschmidt.  Συνεπώς, οι θεραπείες που διατηρούν μια ισορροπημένη απόκριση των Τ-κυττάρων θα μπορούσαν να είναι ελπιδοφόρες για μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη, σημείωσε η Scharschmidt. «Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο δέρμα είναι ένα πρώτο βήμα προς νέους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκαλύπτει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ κατάθλιψης, νόσου Crohn & κολίτιδας

Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Τα Μικροπλαστικά συνδέονται με τη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η καθιστική συμπεριφορά βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Αλλά το να κάθεσαι συνέχεια δεν είναι ο τρόπος που έπρεπε να είμαστε ως άνθρωποι και θα μπορούσαμε να το αντιστρέψουμε όλο αυτό πολιτιστικά απλώς με το να μην μας ελκύουν τόσο όλα αυτά που κάνουμε ενώ καθόμαστε»

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.