Επιστημονικά Νέα

Ελκώδης κολίτιδα: 6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την πάθηση πριν τη διάγνωση

Ελκώδης κολίτιδα: 6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την πάθηση πριν τη διάγνωση

Ελκώδης κολίτιδα: Χαρακτηρίστηκε προκλινική η συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Έξι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες ρυθμίζονται προς τα πάνω στο πλάσμα αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Gastroenterology. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προέβλεψαν την ελκώδη κολίτιδα. Τέσσερις από αυτές τις πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω σε υγιή δίδυμα αδέρφια. Ο Daniel Bergemalm, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro στη Σουηδία, και οι συνεργάτες του χαρακτήρισαν προκλινική την συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στην μελέτη μετρήθηκαν ενενήντα δύο πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η βιολογική συνάφεια των ευρημάτων επικυρώθηκε σε μια αρχική κοόρτη 101 ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 50 υγιών μαρτύρων. Η επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτούς τους δείκτες εξετάστηκε σε μια κοόρτη 41 υγιών δίδυμων αδερφών ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 37 ταιριασμένων υγιών μαρτύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν προς τα πάνω στην προκλινική ελκώδη κολίτιδα έναντι των μαρτύρων σε μονοπαραγοντικά και πολυπαραγοντικά μοντέλα:

  • MMP10
  • CXCL9
  • CCL11
  • SLAMF1
  • CXCL11
  • MCP-1

Εντοπίστηκαν αρκετοί πιθανοί βασικοί ρυθμιστές, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης-1β, του παράγοντα νέκρωσης όγκου, της ιντερφερόνης-γάμα, της ογκοστατίνης Μ, του πυρηνικού παράγοντα-κΒ, της ιντερλευκίνης-6 και της ιντερλευκίνης-4. Στην αρχική κοόρτη, ένα πολυμεταβλητό μοντέλο διαφοροποίησε τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ελκώδη κολίτιδα από τους μάρτυρες με διασταυρούμενη επικύρωση άδειας μίας εξόδου (περιοχή κάτω από την καμπύλη, 0,92). Μεταξύ των υγιών δίδυμων αδερφών, τα MMP10, CXCL9, CXCL11 και MCP1, αλλά όχι τα CCL11 και SLAMF1, ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω, αν και η σχετική αφθονία τους ήταν υψηλότερη στην περιστατική ελκώδους κολίτιδας.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα δεδομένα για την πρώιμη αλληλουχία φλεγμονωδών συμβάντων που τελικά προκαλούν ελκώδη κολίτιδα επειδή η ενεργοποίηση αρκετών από τις πρωτεΐνες προκλήθηκε από την έκθεση σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοιλιακός πόνος και άγχος μετά την κατανάλωση φαγητού στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Φάρμακο της ΣΚΠ στη μάχη κατά της ελκώδους κολίτιδας

Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ενδέχεται να εμφανίσουν επικίνδυνες φλεγμονές

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.