Επιστημονικά Νέα

Ελκώδης κολίτιδα: 6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την πάθηση πριν τη διάγνωση

Ελκώδης κολίτιδα: 6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την πάθηση πριν τη διάγνωση

Ελκώδης κολίτιδα: Χαρακτηρίστηκε προκλινική η συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Έξι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες ρυθμίζονται προς τα πάνω στο πλάσμα αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Gastroenterology. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προέβλεψαν την ελκώδη κολίτιδα. Τέσσερις από αυτές τις πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω σε υγιή δίδυμα αδέρφια. Ο Daniel Bergemalm, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro στη Σουηδία, και οι συνεργάτες του χαρακτήρισαν προκλινική την συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στην μελέτη μετρήθηκαν ενενήντα δύο πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η βιολογική συνάφεια των ευρημάτων επικυρώθηκε σε μια αρχική κοόρτη 101 ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 50 υγιών μαρτύρων. Η επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτούς τους δείκτες εξετάστηκε σε μια κοόρτη 41 υγιών δίδυμων αδερφών ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και 37 ταιριασμένων υγιών μαρτύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι πρωτεΐνες ρυθμίστηκαν προς τα πάνω στην προκλινική ελκώδη κολίτιδα έναντι των μαρτύρων σε μονοπαραγοντικά και πολυπαραγοντικά μοντέλα:

  • MMP10
  • CXCL9
  • CCL11
  • SLAMF1
  • CXCL11
  • MCP-1

Εντοπίστηκαν αρκετοί πιθανοί βασικοί ρυθμιστές, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης-1β, του παράγοντα νέκρωσης όγκου, της ιντερφερόνης-γάμα, της ογκοστατίνης Μ, του πυρηνικού παράγοντα-κΒ, της ιντερλευκίνης-6 και της ιντερλευκίνης-4. Στην αρχική κοόρτη, ένα πολυμεταβλητό μοντέλο διαφοροποίησε τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ελκώδη κολίτιδα από τους μάρτυρες με διασταυρούμενη επικύρωση άδειας μίας εξόδου (περιοχή κάτω από την καμπύλη, 0,92). Μεταξύ των υγιών δίδυμων αδερφών, τα MMP10, CXCL9, CXCL11 και MCP1, αλλά όχι τα CCL11 και SLAMF1, ρυθμίστηκαν σημαντικά προς τα πάνω, αν και η σχετική αφθονία τους ήταν υψηλότερη στην περιστατική ελκώδους κολίτιδας.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα δεδομένα για την πρώιμη αλληλουχία φλεγμονωδών συμβάντων που τελικά προκαλούν ελκώδη κολίτιδα επειδή η ενεργοποίηση αρκετών από τις πρωτεΐνες προκλήθηκε από την έκθεση σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοιλιακός πόνος και άγχος μετά την κατανάλωση φαγητού στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Φάρμακο της ΣΚΠ στη μάχη κατά της ελκώδους κολίτιδας

Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ενδέχεται να εμφανίσουν επικίνδυνες φλεγμονές

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.