Ψυχική Υγεία

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του. Ένας στους πέντε ασθενείς με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Σύμφωνα επιστημονική μελέτη, το 20% όσων προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry». “Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι όσοι επιζούν από μια λοίμωξη Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης

Το άγχος, η αϋπνία και η κατάθλιψη είναι οι πιο κοινές διαταραχές που εκδήλωσαν οι άνθρωποι, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19 και παρουσίασαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε άτομα που αντιμετώπισαν τη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για 69 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, στα οποία καταγράφονταν περισσότερες από 62.000 περιπτώσεις ασθενών με Covid-19. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη διάγνωση της λοίμωξης, ένας στους πέντε επιζήσαντες από τη νόσο του κορωνοϊού εκδήλωσε άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε άλλες ομάδες ασθενών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μια επιπλέον πληροφορία στο πλαίσιο της μελέτης είναι ότι, άτομα με ιστορικό ψυχικής πάθησης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, σε ποσοστό 65%, να διαγνωστούν με λοίμωξη Covid-19 συγκριτικά με όσους δεν έχουν παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην έρευνα ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτής έρχονται να προστεθούν στον ολοένα αυξανόμενο όγκο των στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχιατρικών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

Σοκ με 41 νεκρούς και 239 διασωληνωμένους - 1.490 νέα κρούσματα

Όλα όσα αφορούν την μετακίνηση μέσω sms

Στον δρόμο για την ανίχνευση covid-19 από εκπαιδευμένα σκυλιά

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.

Ανδρική κατάθλιψη και συμπτώματα

Αναγνώριση της κατάθλιψης στους άνδρες: 7 σημάδια για παρακολούθηση. Είσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις να παλεύει με την κατάθλιψη; Φαίνεται ότι ο αδερφός, ο θείος, ο πατέρας ή ο φίλος δεν είναι ο συνήθης εαυτός του; Λέει ότι νιώθει κουρασμένος όλη την ώρα; Η γνώση των σημείων κατάθλιψης στους άνδρες είναι σημαντική, ώστε ο αγαπημένος σας να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία και να μην ξεπεραστεί από την κατάθλιψη.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν θυμώνουν από κάτι που είπε ή έκανε ο/η σύντροφός τους, γίνονται ψυχροί. Μπορεί να μην εκφράζουν κακία απευθείας, αλλά συμπεριφέρονται στον άλλο σαν να είναι κάποιος που σχεδόν δεν γνωρίζουν ή σαν να μιλούν στον γείτονα ή στον συνάδελφό τους.

Μήν αφήνετε πεποιθήσεις και ανασφάλειες να αλληλεπιδρούν αρνητικά στη ζωή σας

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών με οδοντικό άγχος

Οδοντικό άγχος: Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών.  Σε πρόσφατη έρευνα 18.000 ατόμων παγκοσμίως, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάσχουν από οδοντικό φόβο και άγχος. Συχνά, το άγχος του ασθενούς εκδηλώνεται ως οδοντιατρική αποφυγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες επιπλοκές από το στόμα ή σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει αλλά υπάρχει η γελοφοβία

Γελοφοβία: Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία στις σχέσεις. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στο γέλιο μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία ενός ατόμου στις ρομαντικές σχέσεις και συνδέεται με την ανασφαλή προσκόλληση. Η γελοφοβία είναι μια κοινωνική φοβία που χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικό φόβο να γελοιοποιηθεί. Οι άνθρωποι με αυτές τις τάσεις είναι υπερευαίσθητοι στο γέλιο και συχνά παρερμηνεύουν τους ήχους του γέλιου ως γελοιοποίηση που απευθύνεται στους εαυτούς τους.