Ψυχική Υγεία

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του. Ένας στους πέντε ασθενείς με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Σύμφωνα επιστημονική μελέτη, το 20% όσων προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry». “Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι όσοι επιζούν από μια λοίμωξη Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης

Το άγχος, η αϋπνία και η κατάθλιψη είναι οι πιο κοινές διαταραχές που εκδήλωσαν οι άνθρωποι, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19 και παρουσίασαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε άτομα που αντιμετώπισαν τη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για 69 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, στα οποία καταγράφονταν περισσότερες από 62.000 περιπτώσεις ασθενών με Covid-19. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη διάγνωση της λοίμωξης, ένας στους πέντε επιζήσαντες από τη νόσο του κορωνοϊού εκδήλωσε άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε άλλες ομάδες ασθενών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μια επιπλέον πληροφορία στο πλαίσιο της μελέτης είναι ότι, άτομα με ιστορικό ψυχικής πάθησης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, σε ποσοστό 65%, να διαγνωστούν με λοίμωξη Covid-19 συγκριτικά με όσους δεν έχουν παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην έρευνα ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτής έρχονται να προστεθούν στον ολοένα αυξανόμενο όγκο των στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχιατρικών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

Σοκ με 41 νεκρούς και 239 διασωληνωμένους - 1.490 νέα κρούσματα

Όλα όσα αφορούν την μετακίνηση μέσω sms

Στον δρόμο για την ανίχνευση covid-19 από εκπαιδευμένα σκυλιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.