Ψυχική Υγεία

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του

Covid 19 ψυχική διαταραχή: Τρεις μήνες μετά την διάγνωση του. Ένας στους πέντε ασθενείς με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή εντός τριμήνου από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Σύμφωνα επιστημονική μελέτη, το 20% όσων προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry». “Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι όσοι επιζούν από μια λοίμωξη Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης

Το άγχος, η αϋπνία και η κατάθλιψη είναι οι πιο κοινές διαταραχές που εκδήλωσαν οι άνθρωποι, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19 και παρουσίασαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε άτομα που αντιμετώπισαν τη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για 69 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, στα οποία καταγράφονταν περισσότερες από 62.000 περιπτώσεις ασθενών με Covid-19. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη διάγνωση της λοίμωξης, ένας στους πέντε επιζήσαντες από τη νόσο του κορωνοϊού εκδήλωσε άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 απ’ ό,τι σε άλλες ομάδες ασθενών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μια επιπλέον πληροφορία στο πλαίσιο της μελέτης είναι ότι, άτομα με ιστορικό ψυχικής πάθησης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, σε ποσοστό 65%, να διαγνωστούν με λοίμωξη Covid-19 συγκριτικά με όσους δεν έχουν παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην έρευνα ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτής έρχονται να προστεθούν στον ολοένα αυξανόμενο όγκο των στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ψυχιατρικών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

Σοκ με 41 νεκρούς και 239 διασωληνωμένους - 1.490 νέα κρούσματα

Όλα όσα αφορούν την μετακίνηση μέσω sms

Στον δρόμο για την ανίχνευση covid-19 από εκπαιδευμένα σκυλιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Το άγχος από την πανδημία COVID-19 προκαλεί τους millennials να αγωνίζονται με τη λήψη αποφάσεων

Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι παλεύουν με τα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας, με τους περισσότερους να έχουν μέσες βαθμολογίες ανθεκτικότητας και μόλις το 16% να έχουν υψηλές βαθμολογίες ανθεκτικότητας. Ωστόσο, συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους παραμένουν σταθερά και ότι οι ενήλικες των ΗΠΑ διατηρούν μια θετική προοπτική. Το εβδομήντα τοις εκατό ήταν βέβαιο ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος της πανδημίας και το 77% είπε ότι γενικά τα πήγαιναν καλά.

Γιόγκα για καλύτερη ψυχική και γνωστική υγεία

Αθλητισμός: Η γιόγκα ενισχύει μέρη του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα. Σκεφτείτε το σαν άρση βαρών για τον εγκέφαλο.

Όταν οι μισοί από τους γονείς, των οποίων τα παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, δεν έχουν ιδέα

Είναι οδυνηρό, ως γονέας, να παραδεχτείτε ότι το παιδί σας αγωνίζεται. Μπορεί να νιώθουμε ενοχές ή άγχος ότι ως γονείς έχουμε αποτύχει κατά κάποιον τρόπο. Αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ευημερία του παιδιού μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και να λέμε ότι αγωνιζόμαστε.

Γιατί ποτέ δεν είμαστε «αρκετά μεγάλοι» για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Όσο φρικτό κι αν είναι το πένθος, είναι αναπόφευκτο. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να είναι παρών ως στήριγμα, να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τη θλίψη και τη λύπη – να επικυρώσει αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα και να σας στηρίξει.