Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αυτισμός: Πιο πιθανή η εμφάνιση ψυχιατρικών παθήσεων

Αυτισμός: Πιο πιθανή η εμφάνιση ψυχιατρικών παθήσεων

Αυτισμός: Οι  νέοι άνδρες και γυναίκες με αυτισμό επηρεάζονται περισσότερο από ψυχιατρικές παθήσεις και έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ως αποτέλεσμα της ψυχικής τους ασθένειας σε σύγκριση με τα μη αυτιστικά άτομα.

Οι  νέοι άνδρες και γυναίκες με αυτισμό επηρεάζονται περισσότερο από ψυχιατρικές παθήσεις και έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ως αποτέλεσμα της ψυχικής τους ασθένειας σε σύγκριση με τα μη αυτιστικά άτομα. Οι γυναίκες με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Αυτό δείχνουν ερευνητές από το Karolinska Institutet σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Ψυχική υγεία και άτομα με αυτισμό

Τα αυτιστικά άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες. Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι οι αυτιστικές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους αυτιστικούς άνδρες, αλλά λίγες μελέτες έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων.

Ερευνητές από το Karolinska Institutet διεξήγαγαν τώρα μια μελέτη κοόρτης βασισμένη σε μητρώο με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σουηδία που παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 16 έως 24 ετών μεταξύ 2001 και 2013. Λίγο πάνω από 20.000 από αυτά τα άτομα διαγνώστηκαν με αυτισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 25 ετών, 77 στις 100 αυτιστικές γυναίκες, σε σύγκριση με 62 στους 100 αυτιστικούς άνδρες, είχαν λάβει τουλάχιστον μία ψυχιατρική διάγνωση. «Είδαμε αυξημένο κίνδυνο έντεκα διαφορετικών ψυχιατρικών καταστάσεων, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, αυτοτραυματισμό και δυσκολία στον ύπνο», λέει η Miriam Martini, διδακτορική φοιτήτρια ψυχιατρικής επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet και πρώτη συγγραφέας. της μελέτης.

Κάτι που η Miriam Martini βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι 32 στις 100 αυτιστικές γυναίκες είχαν νοσηλευτεί ως αποτέλεσμα της ψυχικής τους ασθένειας, σε σύγκριση με 19 στους 100 αυτιστικούς άνδρες. Για τα μη αυτιστικά άτομα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από πέντε στα 100. Η μελέτη επικεντρώνεται σε νεαρούς ενήλικες που βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, όταν πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται, ενώ η μετάβαση στην ενηλικίωση συχνά σημαίνει φτωχότερη πρόσβαση στη φροντίδα, λέει η Miriam Martini.

«Η υγειονομική περίθαλψη για τους νεαρούς ενήλικες πρέπει να επεκταθεί, ειδικά για τις αυτιστικές γυναίκες, έτσι ώστε η ψυχική ασθένεια να μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων με αποτέλεσμα τη νοσηλεία», λέει η Miriam Martini.

Ο λόγος για τον οποίο οι αυτιστικές γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από ψυχικές ασθένειες από τους αυτιστικούς άνδρες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά στη μελέτη, οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετούς πιθανούς παράγοντες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι αυτιστικές γυναίκες χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό αντισταθμιστικές συμπεριφορές για να καμουφλάρουν τον αυτισμό τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες γενικά τείνουν να προσαρμόζονται στις προσδοκίες των γύρω τους. Αυτό καθυστερεί τη διάγνωση και την παροχή βοήθειας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο αυτισμός σε γυναίκες χρησιμοποιώντας διαγνωστικά κριτήρια. «Μπορεί ο αυτισμός να εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ανιχνεύονται χρησιμοποιώντας τα σημερινά διαγνωστικά κριτήρια. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα», λέει η Miriam Martini.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Οι μητέρες παιδιών με αυτισμό πάσχουν από κατάθλιψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας μετά από τραύμα;

Για τα άτομα που βιώνουν τραύματα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος μπορεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποιος όχι.

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Παιδιά και νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αρχίσουν το άτμισμα ή το κάπνισμα ή και τα δύο, δείχνει νέα έρευνα.

Πώς να αποκτήσετε καλή σχέση με τον κουνιάδο σας;

Σχέση κουνιάδος: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον αδελφό του συζύγου σας μπορεί να εμπλουτίσει τη δυναμική της οικογένειάς σας και να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Εξερεύνηση της επίδρασης της παρουσίας οικείων ανθρώπων στον διαπροσωπικό χώρο 

Ο διαπροσωπικός χώρος, γνωστός και ως προσωπικός χώρος, αναφέρεται στη φυσική απόσταση που διατηρούν τα άτομα μεταξύ τους και των άλλων κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Kοινωνική Aπόσυρση: Μελέτη ρίχνει φως σε ξεχωριστά συναισθηματικά αποτελέσματα στη νεολαία 

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κοινωνικής απόσυρσης στη νεολαία: η ντροπαλότητα και η μη κοινωνικότητα.

Close Icon