Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή. Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) γίνονται συχνά δεκτά λόγω συμπτωμάτων όπως υπερκινητικότητα, επιθετικότητα και αυτοτραυματισμός.

Αυτισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ενώ η νευρο-φλεγμονή και η συστηματική φλεγμονή μπορούν να βελτιωθούν με φάρμακα, δίαιτα και συμπληρώματα, η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη από την Κορέα. Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα ενός παιδιού είναι επίσης πιο επιρρεπές σε περιβαλλοντικές εκθέσεις από το νευρικό σύστημα ενός ενήλικα, σημείωσαν οι επιστήμονες.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΔΑΦ, η οποία είναι πιο έντονη στα αγόρια παρά στα κορίτσια», ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Yun-Chul Hong, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Φροντίδας στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ και το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικής της Σεούλ. Σ

τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας σχετικά με τις καθημερινές εισαγωγές σε νοσοκομεία για αυτισμό σε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών μεταξύ 2011 και 2015. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε επίσης πληροφορίες για τα εθνικά ημερήσια επίπεδα λεπτών σωματιδίων (PM2,5), διοξειδίου του αζώτου (NO2) και όζοντος (O3) σε καθεμία από τις 16 περιοχές της Νότιας Κορέας για έως και έξι ημέρες. Αναλύοντας τους αριθμούς, η ομάδα διαπίστωσε ότι η έκθεση στους ρύπους συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για παιδιά με αυτισμό, ειδικά για αγόρια.

Για τα PM2,5, κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα συσχετίστηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για αυτισμό. Μια αύξηση κατά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο στο NO2 συνδέθηκε με 9% υψηλότερο κίνδυνο και για το O3, 3% υψηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους συσχετίστηκε με 29% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για αυτισμό, με το NO2 να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο περιελάμβαναν αυτές για υπερκινητικότητα, επιθετικότητα ή αυτοτραυματισμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου στο BMJ. «Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν ότι η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων [αυτισμού], με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το οικονομικό κόστος», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν ότι μετρήθηκαν τα περιφερειακά και όχι τα τοπικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι τα παιδιά με ήπιο αυτισμό μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν ψυχιατρική θεραπεία και, επομένως, μπορεί να μην συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Επίσης, η μελέτη βρήκε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ρύπανσης και της νοσηλείας, και όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μητέρες παιδιών με αυτισμό πάσχουν από κατάθλιψη;

Η έκταση των αναπτυξιακών καθυστερήσεων ποικίλλει ανάλογα με τον φάσμα του αυτισμού

Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.