ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περιβάλλον υγεία: Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή αρνητικά την υγεία;

Περιβάλλον υγεία: Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή αρνητικά την υγεία;

Περιβάλλον υγεία: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως, από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.

Τα ακραία κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και πολλές άλλες φυσικές καταστροφές είναι απόδειξη των επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI), η μέση θερμοκρασία στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4 έως 4,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100 και οι καλοκαιρινοί καύσωνες προβλέπεται να διπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα ευρήματα της έκθεσης αποκάλυψαν επίσης ότι η Νότια Ασία υστερεί σημαντικά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό στην περιοχή. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού έχει επίσης εξασφαλίσει μείωση των επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

Καθώς η έκθεση έχει προβλέψει επίσης ότι τα ακραία γεγονότα όπως η έντονη ζέστη, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι πλημμύρες συμβαίνουν πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση, αρκετοί ειδικοί είπαν στο Financial Express.com ότι αυτά τα άκρα στο κλίμα θα επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και ασθένειες με πολλούς τρόπους. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένες υπάρχουσες απειλές για την υγεία θα ενταθούν και νέες απειλές για την υγεία θα αυξηθούν επίσης. Τώρα, τίθεται το ερώτημα: πώς η ανθρώπινη υγεία και το κλίμα συνδέονται μεταξύ τους;

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία»
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και το κλίμα οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας, αλλαγές στη βροχόπτωση, αύξηση της συχνότητας ή της έντασης ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την τροφή και το νερό που καταναλώνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και τον καιρό που βιώνουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως, από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το άμεσο κόστος ζημίας για την υγεία (δηλαδή εξαιρουμένου του κόστους σε τομείς που καθορίζουν την υγεία, όπως η γεωργία και η ύδρευση και η αποχέτευση) εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2-4 δισεκατομμυρίων USD/έτος έως το 2030.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την υγεία;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με ασυνήθιστα υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο. Οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας υποστήριξαν επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές σχετίζεται με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες. Επιπλέον, ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και τα κύματα καύσωνα μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία και εξάντληση και να επιδεινώσουν τις χρόνιες καταστάσεις υγείας. Εν τω μεταξύ, οι πλημμύρες που είναι μια από τις πιο κοινές φυσικές καταστροφές, προκαλούν τραυματισμούς και πνιγμούς και μεταδίδουν ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό. Παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπος της αλλαγής του κλίματος στην ανθρώπινη υγεία είναι προφανής, ο πραγματικός απολογισμός της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, είναι δύσκολο να μετρηθεί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aποτύπωμα Άνθρακα στο μενού ενός βρετανικού εστιατορίου

Αλλαγή νομοσχεδίου για την υγειονομική περίθαλψη και την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα πέφτει κάτω από ρεκόρ ζέστης

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.