ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περιβαλλοντική αλλαγή: Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιωσιμότητα και την υγεία μας;

Περιβαλλοντική αλλαγή: Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιωσιμότητα και την υγεία μας;

Περιβαλλοντική αλλαγή: Το περιβάλλον αλλάζει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ανθρώπινος πληθυσμός.

Σύμφωνα με την έκθεση Lancet Countdown 2021, ο κόσμος είναι τώρα 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι στην προβιομηχανική περίοδο (1850–1900), με τα τελευταία χρόνια να έχουν καταγραφεί ως τα πιο καυτά μέχρι σήμερα – το 2016 τα υψηλότερα επίπεδα θερμότητας σε όλο τον κόσμο. Οι αναφορές της IPCC το 2022 καταγράφουν το τρέχον παγκόσμιο επίπεδο θερμότητας ως ακόμη υψηλότερο, τοποθετώντας το στους 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας θέρμανσης έχει συμβεί απότομα τα τελευταία 40 χρόνια ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας που οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την υγεία;

Τα αέρια του θερμοκηπίου που έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Και αυτό που κάνουν αυτά τα αέρια είναι ότι βασικά απορροφούν τη θερμότητα και δεν επιτρέπουν στη θερμότητα που έρχεται από τον Ήλιο στη Γη να ανακλαστεί πίσω στο διάστημα.

Πρώτον, η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνηση ένα περίπλοκο “φαινόμενο ντόμινο” που τελικά επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, την πρόσβασή τους στην επισιτιστική ασφάλεια και στο καθαρό νερό, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της τήξης των παγετώνων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο NatureTrusted Source το 2021 επιβεβαιώνει ότι οι παγετώνες, που λιώνουν λόγω της σταθερής αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, έχουν προκαλέσει περίπου το 21% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα προηγούμενα 20 χρόνια. Η παγκόσμια θέρμανση οδηγεί επίσης σε θαλάσσια κύματα καύσωνα, τα οποία σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τέτοιες επιπτώσεις μπορούν να αλλάξουν τις αλιευτικές πρακτικές και να μειώσουν τη διαθεσιμότητα θαλάσσιων πόρων για τις παράκτιες κοινότητες. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όσων κατοικούν σε παράκτιες περιοχές.

Οι εκθέσεις της IPCC για το 2022 τονίζουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους η παγκόσμια θέρμανση επηρέασε τη γεωργική παραγωγικότητα τα τελευταία 50 χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες ήδη αγωνίζονταν με την επισιτιστική ανασφάλεια. Ο σοβαρότερος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο είναι εκείνοι που ήδη αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα εξαρχής.  Οι ειδικοί αναφέρουν  “Ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε περισσότερο όταν σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή είναι ακριβώς η επισιτιστική και η υδάτινη ανασφάλεια, ειδικά επειδή οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο βρίσκονται σε πολύ αυξημένο επίπεδο κινδύνου από την κλιματική αλλαγή.

Βλέπουμε, από τη μία πλευρά, αλλαγμένα πρότυπα βροχοπτώσεων με αυξημένες πλημμύρες, αυξημένες ξηρασίες σε διάφορες περιοχές, βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που οδηγούν επίσης σε αποτυχία των καλλιεργειών, όλα αυτά υπονομεύουν όχι μόνο την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, αλλά και αλυσίδες εφοδιασμού καλλιεργειών και αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Και από την άλλη πλευρά, με την ακραία έκθεση στη ζέστη, βλέπουμε ήδη ότι αυτό αρχίζει να υπονομεύει άμεσα την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, αλλάζοντας τους χρόνους ωρίμανσης διαφορετικών καλλιεργειών. Έτσι, αυτό θέτει επίσης όρια στην παραγωγικότητα των τροφίμων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων μέσα στο καλοκαίρι

Πώς το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα επηρεάζει την υγεία, την ομορφιά & την ευεξία

Πώς τα ηλεκτρικά scooter μπορούν να μας αλλάξουν την ζωή;

ΠΟΥ: Συστάσεις συμπερίληψης της ψυχικής υγείας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν