Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αυτισμός: Προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αυτισμός: Προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αυτισμός: Τα αυτιστικά άτομα είναι πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τα αυτιστικά άτομα είναι πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of Autism and Developmental Disorders και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υποστήριξη των αυτιστικών ατόμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Αυτισμό, 524 μη αυτιστικά άτομα και 417 αυτιστικά άτομα συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την εμπειρία τους από την εγκυμοσύνη. Δικαίωμα συμμετοχής είχε όποια ήταν έγκυος τη στιγμή της ανταπόκρισης ή είχε προηγουμένως γεννήσει. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αυτιστικοί γονείς είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη αυτιστικούς γονείς να αναφέρουν ότι είχαν εμφανίσει:

  • προγεννητική κατάθλιψη (9% των μη αυτιστικών γονέων και 24% των αυτιστικών γονέων)
  • και άγχος (14% των μη αυτιστικών γονέων και 48 % των αυτιστικών γονέων)

Οι ερωτηθέντες με αυτισμό παρουσίασαν επίσης χαμηλότερη ικανοποίηση από την υγειονομική περίθαλψη της εγκυμοσύνης. Οι ερωτηθέντες με αυτισμό ήταν λιγότερο πιθανό να εμπιστευτούν τους επαγγελματίες, να αισθάνονται ότι οι επαγγελματίες έπαιρναν τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους στα σοβαρά, να αισθάνονται ότι οι επαγγελματίες τους αντιμετώπιζαν με σεβασμό και να είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που τους παρουσιάζονταν οι πληροφορίες στα ραντεβού.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες με αυτισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αισθητηριακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιο πιθανό να αισθάνονται συγκλονισμένοι από το αισθητηριακό περιβάλλον των προγεννητικών ραντεβού. Η Δρ Sarah Hampton, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αυτιστικά άτομα είναι πιο ευάλωτα σε δυσκολίες ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος ψυχικής υγείας και υποστήριξη για τα αυτιστικά άτομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.”

Η Δρ Rosie Holt, μέλος της ερευνητικής ομάδας, πρόσθεσε: “Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από τις προσαρμογές στην προγεννητική υγειονομική περίθαλψη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προσαρμογές στο αισθητηριακό περιβάλλον των ρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και προσαρμογές στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται πληροφορίες κοινοποιούνται κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ραντεβού”.

Η Δρ Carrie Allison, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για τον Αυτισμό και μέλος της ομάδας, δήλωσε: “Είμαστε ευγνώμονες στα μέλη της αυτιστικής κοινότητας για την παροχή σχολίων όταν σχεδιάσαμε αυτήν την έρευνα. Είναι ζωτικής σημασίας να βοηθήσουν τα αυτιστικά άτομα με βιωμένη εμπειρία διαμορφώνουμε την έρευνα που κάνουμε και κρατάμε τις προτεραιότητές τους ως σαφή εστίαση”.

Ο καθηγητής Simon Baron-Cohen, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον Αυτισμό και μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: Είναι σημαντικό να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα εξετάζοντας τις εμπειρίες αυτιστικών νέων γονέων, οι οποίοι έχουν παραμεληθεί στην έρευνα. Είναι σημαντικό αυτή η έρευνα να μεταφραστεί σε πολιτική και πρακτική για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι γονείς λαμβάνουν έγκαιρα την υποστήριξη και τις προσαρμογές που χρειάζονται”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Οι μητέρες παιδιών με αυτισμό πάσχουν από κατάθλιψη;

Η έκταση των αναπτυξιακών καθυστερήσεων ποικίλλει ανάλογα με τον φάσμα του αυτισμού

Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση από τις αποφάσεις ζωής;

Κόπωση διαχείριση: Η κόπωση αποφάσεων αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει πολλές αποφάσεις για μια χρονική περίοδο, οδηγώντας σε πτώση της ποιότητας λήψης αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να επιδεικνύουν χειριστικές ή εκμεταλλευτικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους.

Μπορείτε πραγματικά να «επιβραδύνετε» τον χρόνο κάνοντας διαλογισμό; 

Χρόνος διαλογισμός: Με την εξάσκηση του διαλογισμού και την καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ευρύχωρη εμπειρία χρόνου, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.

PTSD : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μια κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PTSD είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Πότε μας δημιουργεί προβλήματα η γνωστική ασυμφωνία και γιατί;

Γνωστική ασυμφωνία: Όταν αντιμετωπίζουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, μπορεί να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υπάρχουσα νοοτροπία μας.

Εφηβική κατάθλιψη: Mια σύγχρονη μορφή κρίσης και αγωνίας 

Επιπλέον, το στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας συχνά εμποδίζει τους εφήβους να αναζητήσουν βοήθεια ή να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτό μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω και να επιδεινώσει τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας τους.

Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Close Icon