Επιστημονικά Νέα

Νευρολογικές Διαταραχές: Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Νευρολογικές Διαταραχές: Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Νευρολογικές Διαταραχές: Το μυστήριο πίσω από την αστρονομική αύξηση των νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

Το μυστήριο πίσω από την αστρονομική αύξηση των νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες που είναι πανταχού παρούσες αλλά ελάχιστα κατανοητές, προειδοποιούν κορυφαίοι γιατροί.

Νευρολογικές διαταραχές

Σε ένα συνέδριο την Κυριακή, κορυφαίοι νευρολόγοι και νευροεπιστήμονες της χώρας θα τονίσουν τις πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες για την κάλυψη του κενού επιστημονικού κενού στην κατανόηση του ρόλου που παίζουν οι περιβαλλοντικές τοξίνες – ατμοσφαιρική ρύπανση, φυτοφάρμακα, μικροπλαστικά, για πάντα χημικά και άλλα – σε όλο και πιο κοινές ασθένειες όπως η άνοια και αναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας.

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν 80.000 ή περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες καθώς εργάζονται, παίζουν, κοιμούνται και μαθαίνουν – τόσες πολλές που είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστούν οι ατομικές τους επιπτώσεις σε ένα άτομο, πόσο μάλλον πώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν ή τις σωρευτικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα σε μια διάρκεια ζωής.

Κάποια επαφή με τις περιβαλλοντικές τοξίνες είναι αναπόφευκτη λόγω του πολλαπλασιασμού των πλαστικών και των χημικών ρύπων, καθώς και της ρυθμιστικής προσέγγισης της Αμερικής, αλλά η έκθεση είναι άνιση.

Στις ΗΠΑ, οι έγχρωμες κοινότητες, οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι πολύ πιο πιθανό να εκτεθούν σε μυριάδες ρύπους μέσω μη ασφαλών κατοικιών και νερού, μεταποιητικών και γεωργικών εργασιών και γειτνίασης με δρόμους και ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων κινδύνων.

Είναι πιθανό η γενετική σύνθεση να παίζει ρόλο στο πόσο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στις παθολογικές επιδράσεις διαφορετικών χημικών ουσιών, αλλά η έρευνα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά καρκίνων και αναπνευστικών ασθενειών σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες κοινότητες.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο στη διαταραχή του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη συναίνεση ότι η γενετική και η γήρανση δεν ευθύνονται πλήρως για την απότομη αύξηση των προηγούμενων σπάνιων ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και το ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) – μια εκφυλιστική ασθένεια περισσότερο πιθανώς σε βετεράνους του στρατού και γειτονιές με βαριά βιομηχανία.

Οι νευρολόγοι και οι χειρουργοί τους, νευροχειρουργοί, θα επισημάνουν το ερευνητικό κενό στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας (ANA) στο Σικάγο.

«Η νευρολογία είναι περίπου 15 χρόνια πίσω από τον καρκίνο, επομένως πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν έρευνα, επειδή η EPA [Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος] δεν μας προστατεύει απολύτως», δήλωσε η Frances Jensen, πρόεδρος του ANA και πρόεδρος του Τμήματος. Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Πολλές γνωστές επικίνδυνες τοξίνες όπως ο αμίαντος, τα γλυφοσάτες και η φορμαλδεΰδη συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία, τις κατασκευές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί αλλού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Guardian ανέφερε για τις εταιρικές προσπάθειες να επηρεάσουν την EPA και να αποκρύψουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου Paraquat και της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Jensen πρόσθεσε: «Είναι σαν τη σκοτεινή ύλη, υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα… θα είναι πραγματικά μια επική εξερεύνηση χρησιμοποιώντας την πιο αιχμή της επιστήμης που έχουμε».

Η νευρολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που επικεντρώνεται σε διαταραχές του νευρικού συστήματος – του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των αισθητήριων νευρικών στοιχείων όπως τα αυτιά, τα μάτια και το δέρμα. Οι νευρολόγοι αντιμετωπίζουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τις ημικρανίες, τη νόσο του Πάρκινσον, την επιληψία και το Αλτσχάιμερ, καθώς και παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ, ο αυτισμός και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Ο εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο και σημαντικό όργανο του σώματος – και πιθανότατα το πιο ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές τοξίνες, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτος στους ερευνητές έως ότου αναπτύχθηκαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης, γενετικές και μοριακές τεχνικές τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο μέλλον, η έρευνα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και να εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Ο Rick Woychik, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, δήλωσε: «Δεν πρόκειται μόνο για τα φυτοφάρμακα. Τα χημικά PFAS είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, όπως και τα νανοπλαστικά. Και υπάρχει ζήτηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για νανοϋλικά, αλλά είναι απογοητευτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την τοξικολογία τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη στους νευρώνες συνδέεται με νευροεκφυλισμό

Ο άνθρωπος σήμερα παράγει περισσότερους εγκεφαλικούς νευρώνες από τους Νεάντερταλ

Το μπλε φως από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες

Πώς μία μη "φυσιολογική" πρωτεΐνη συνδέεται με τους κινητικούς νευρώνες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.