Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Πώς μία μη “φυσιολογική” πρωτεΐνη συνδέεται με τους κινητικούς νευρώνες;

Μελέτη: Πώς μία μη “φυσιολογική” πρωτεΐνη συνδέεται με τους κινητικούς νευρώνες;

Μελέτη: Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ανωμαλίες στην πρωτεΐνη SOD1 είναι ένας κοινός παράγοντας σε όλους τους τύπους ασθενειών των κινητικών νευρώνων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη που, συνήθως συνδέεται με μια σπάνια κληρονομική μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων και υπάρχει σε όλους τους τύπους νόσου των κινητικών νευρώνων, υποδηλώνοντας μια κοινή σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών μορφών της νόσου.

Σύνδεση των κινητικών νευρώνων με μία μη “φυσιολογική”πρωτεΐνη

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης Brain, είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει τοξικές αλλαγές στην πρωτεΐνη σε άτομα με γενετικές ή μη γενετικές μορφές νόσου των κινητικών νευρώνων. Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι η πιο κοινή μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων. Το 10% των περιπτώσεων ALS είναι κληρονομικές, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν εμφανή γενετική αιτία.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτή η μη φυσιολογική πρωτεΐνη συμβάλλει στον κυτταρικό θάνατο σε πολλές μορφές νόσου των κινητικών νευρώνων, όχι μόνο σε σπάνιες γενετικές περιπτώσεις νόσου των κινητικών νευρώνων”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Kay Double από το Brain and Mind Center, Faculty of Medicine and Health. “Είναι ένα μεγάλο βήμα για την προώθηση της κατανόησής μας για τη νόσο των κινητικών νευρώνων. Τα ευρήματά μας θα κατευθύνουν περαιτέρω έρευνα και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες”. Κανονικά, η πρωτεΐνη υπεροξείδιο δισμουτάση 1 (SOD1) προστατεύει τα κύτταρα, αλλά μια μετάλλαξη στο γονίδιο της θεωρείται ότι καθιστά την πρωτεΐνη “τοξική”. Αυτή η μορφή τοξικής πρωτεΐνης σχετίζεται με κληρονομικές μορφές ALS. Το μη φυσιολογικό μεταλλαγμένο SOD1 βρίσκεται μόνο σε περιοχές του νωτιαίου μυελού όπου πεθαίνουν τα νευρικά κύτταρα, γεγονός που εμπλέκει αυτήν την ανώμαλη πρωτεΐνη στον κυτταρικό θάνατο.

Προηγούμενες έρευνες για τον ρόλο των τοξικών μορφών της πρωτεΐνης SOD1 επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μεταλλαγμένες μορφές της πρωτεΐνης και διεξήχθησαν κυρίως χρησιμοποιώντας ζωικά και κυτταρικά μοντέλα ALS. Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα από το Κέντρο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, προάγει την κατανόησή μας για τα αίτια της νόσου των κινητικών νευρώνων μελετώντας αυτήν την ανώμαλη πρωτεΐνη σε μεταθανάτιους ιστούς από ασθενείς με ALS.

“Δείξαμε για πρώτη φορά ότι μηχανισμοί ασθένειας που υποτίθεται εδώ και καιρό ότι εμφανίζονται σε ζωικά και κυτταρικά μοντέλα είναι παρόντες σε ασθενείς με νόσο των κινητικών νευρώνων”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Benjamin Trist από το Brain and Mind Center, Faculty of Medicine and Health. . “Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόησή μας για το ALS και τη νόσο των κινητικών νευρώνων ευρύτερα”. Σε σχετικά πειράματα, η καθηγήτρια Double και η ομάδα της επίσης μελετούν επί του παρόντος πώς το μη φυσιολογικό SOD1 αλληλεπιδρά με άλλες πρωτεΐνες που συνδέονται με την ασθένεια στη νόσο των κινητικών νευρώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα θεραπεία κατόρθωσε να φρενάρει τον καρκίνο

Η νευροεπιστήμη αναλύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ποια είναι τα χόμπι που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας;

Η ψεύτικη έρευνα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.