Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος μουσική: Οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιδρούν σε συγκεκριμένα τραγούδια

Εγκέφαλος μουσική: Οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιδρούν σε συγκεκριμένα τραγούδια

Εγκέφαλος μουσική: Αυτοί οι νευρώνες μπορεί να ανταποκρίνονται σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το τραγούδι, όπως η αντιληπτή ένταση ή η αλληλεπίδραση μεταξύ των λέξεων και του αντιληπτού τόνου, πριν μεταδώσουν πληροφορίες σε άλλα μέρη του εγκεφάλου για περισσότερη επεξεργασία.

Αν ένας σπουδαίος τραγουδιστής φαίνεται να φωτίζει το μυαλό σας, αυτό δεν είναι αποκύημα της φαντασίας σας. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) εντόπισαν μια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο που αντιδρούν στο τραγούδι αλλά όχι σε άλλα είδη μουσικής. “Αυτό ήταν ένα εύρημα που πραγματικά δεν περιμέναμε, επομένως δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το όλο νόημα της προσέγγισης, που είναι να αποκαλύψει δυνητικά νέα πράγματα που ίσως δεν σκεφτόσασταν να ψάξετε”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Sam Norman-Haignere. Είναι πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής του MIT, ο οποίος τώρα είναι επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Norman-Haignere και η ομάδα του είπαν ότι οι νευρώνες ανταποκρίνονται στον συγκεκριμένο συνδυασμό φωνής και μουσικής, αλλά όχι σε οργανική μουσική ή κανονική ομιλία. Το hotspot για το συγκεκριμένο τραγούδι βρίσκεται στην κορυφή του κροταφικού λοβού, κοντά σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μουσική και τη γλώσσα. Η τοποθεσία υποδηλώνει ότι αυτοί οι νευρώνες μπορεί να ανταποκρίνονται σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το τραγούδι, όπως η αντιληπτή ένταση ή η αλληλεπίδραση μεταξύ των λέξεων και του αντιληπτού τόνου, πριν μεταδώσουν πληροφορίες σε άλλα μέρη του εγκεφάλου για περισσότερη επεξεργασία.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προσδιορίζει αυτούς τους νευρώνες και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς τι κάνουν αυτοί οι ειδικοί για το τραγούδι νευρώνες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της εργασίας που δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο Current Biology. Οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εντοπίσουν έναν πληθυσμό νευρώνων στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται ειδικά στη μουσική. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καταγραφές ηλεκτρικής δραστηριότητας που ελήφθησαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου, καθώς 15 εθελοντές άκουσαν τους ίδιους 165 ήχους που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη μελέτη.

Οι νευρώνες που εντοπίστηκαν πρόσφατα είχαν πολύ αδύναμες αποκρίσεις είτε στην ομιλία είτε στην οργανική μουσική, δείχνοντας ότι διαφέρουν από τους επιλεκτικούς νευρώνες μουσικής και ομιλίας που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Υπάρχει ένας πληθυσμός νευρώνων που ανταποκρίνεται στο τραγούδι και μετά πολύ κοντά υπάρχει ένας άλλος πληθυσμός νευρώνων που ανταποκρίνεται ευρέως σε πολλή μουσική”, δήλωσε ο Norman-Haignere σε δελτίο τύπου του MIT. “Στην κλίμακα του fMRI, είναι τόσο κοντά που δεν μπορείς να τα ξεμπερδέψεις, αλλά με τις ενδοκρανιακές εγγραφές, έχουμε πρόσθετη ανάλυση, και αυτό πιστεύουμε ότι μας επέτρεψε να τα ξεχωρίσουμε”, εξήγησε. Οι ερευνητές είπαν ότι θέλουν επίσης να μάθουν εάν τα βρέφη έχουν περιοχές του εγκεφάλου που επιλέγουν τη μουσική, προκειμένου να μάθουν πότε και πώς αναπτύσσονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζωή μας περνά από μπροστά μας λίγο πριν τον θάνατο;

Μη παρεμβατική εγκεφαλική διέγερση (NIBS) για τη θεραπεία της Μακράς Covid

Η ψυχική υγεία όλων των ηλικιών υπέστη πλήγμα αλλά οι νεότεροι και οι υπερήλικες (άνω των 80) αισθάνθηκαν μεγαλύτερη μοναξιά και θλίψη.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το TikTok την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon