Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Η ψεύτικη έρευνα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας

Μελέτη: Η ψεύτικη έρευνα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας

Μελέτη: Η καλύτερη πηγή πληροφοριών για την καθοδήγηση της θεραπείας είναι η ιατρική έρευνα. Αλλά πώς ξέρετε πότε αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες και βασισμένες σε στοιχεία;

Εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση, θέλετε να είστε σίγουροι ότι ο γιατρός σας θα σας προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία. Σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε χρόνο ή χρήμα σε κάτι που δεν θα λειτουργήσει ή να πάρετε κάτι που θα μπορούσε να σας βλάψει. Η καλύτερη πηγή πληροφοριών για την καθοδήγηση της θεραπείας είναι η ιατρική έρευνα. Αλλά πώς ξέρετε πότε αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες και βασισμένες σε στοιχεία; Και πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ των κακών ευρημάτων της έρευνας και εκείνων που έχουν αξία;

Υπάρχει ένα μακρύ ταξίδι για τη δημοσίευση των ερευνητικών ευρημάτων. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πειράματα και μελέτες για να διερευνήσουν ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία ή την πρόληψη και ακολουθούν ορισμένες επιστημονικές αρχές και πρότυπα. Στη συνέχεια το πόρισμα υποβάλλεται για δημοσίευση σε ερευνητικό περιοδικό. Οι συντάκτες και άλλα άτομα στον τομέα των ερευνητών, που ονομάζονται peer-reviewers, κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση της έρευνας. Όταν η μελέτη κριθεί αποδεκτή, δημοσιεύεται ως άρθρο σε ερευνητικό περιοδικό. Αλλά πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε αυτό το μακρύ ταξίδι που θα μπορούσε να κάνει ένα άρθρο σε ερευνητικό περιοδικό αναξιόπιστο.

Και η αξιολόγηση από ομοτίμους δεν έχει σχεδιαστεί για να συλλαμβάνει πλαστά ή παραπλανητικά δεδομένα. Οι αναξιόπιστες επιστημονικές μελέτες μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν – είτε από κριτές είτε από το ευρύ κοινό – αλλά με την υποβολή των σωστών ερωτήσεων, μπορεί να γίνει. Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα, μελέτες με πλαστά ή μοιραία ελαττωματικά ευρήματα δημοσιεύονται μερικές φορές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Είναι δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση του αριθμού των δόλιων μελετών, επειδή η διαδικασία επιστημονικής δημοσίευσης συλλαμβάνει ορισμένες από αυτές πριν δημοσιευθούν. Μια μελέτη με 526 δοκιμές ασθενών στην αναισθησιολογία διαπίστωσε ότι το 8% είχε πλαστά δεδομένα και το 26% είχαν σοβαρά ελαττώματα.

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις βοηθούν στον εντοπισμό αδύναμων μελετών

Τα πιο αξιόπιστα στοιχεία από όλα έρχονται όταν οι ερευνητές συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα πολλών μελετών σε αυτό που είναι γνωστό ως συστηματική ανασκόπηση. Οι ερευνητές που διεξάγουν συστηματικές ανασκοπήσεις εντοπίζουν, αξιολογούν και συνοψίζουν όλες τις μελέτες για ένα συγκεκριμένο θέμα. Όχι μόνο κοσκινίζουν και συνδυάζουν αποτελέσματα σε ίσως δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα επιπλέον φίλτρο για να συλλάβουν πιθανές δόλιες μελέτες και να διασφαλίσουν ότι δεν τροφοδοτούν τις συστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο αυστηρές μελέτες έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια συστηματική ανασκόπηση και οι κακές μελέτες αποκλείονται με βάση αυστηρά κριτήρια συμπερίληψης και αποκλεισμού που εφαρμόζονται από τους αναθεωρητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νέα τεχνολογία προκαλεί ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Οι ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα

Με fake news ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρασύρει τους γιατρούς

Οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την επαλήθευση ταυτότητας αγνοώντας ίσως τους κινδύνους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.