Επιστημονικά Νέα

Παραπληροφόρηση Covid: Οι καρκινοπαθείς πιο πιθανό να πιστέψουν τα fake news για τον κορωνοϊό

Παραπληροφόρηση Covid: Οι καρκινοπαθείς πιο πιθανό να πιστέψουν τα fake news για τον κορωνοϊό

Παραπληροφόρηση Covid: Οι επιζώντες που υποβάλλονται σε θεραπεία να έχουν αυξημένο άγχος για το πώς η τρέχουσα πανδημία θα επηρεάσει την πορεία επιβίωσής τους, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο ή στα social media όπου εκτίθενται περισσότερο σε παραπληροφόρηση.

Η παραπληροφόρηση για την COVID-19 αφθονεί και οι καρκινοπαθείς που λαμβάνουν επί του παρόντος θεραπεία είναι πιο πιθανό να πιστέψουν τα ψέματα της COVID-1 από τους επιζώντες του καρκίνου που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία και τους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ καρκίνο, λέει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα σε σχεδόν 900 ενήλικες των ΗΠΑ περίπου ομοιόμορφα χωρισμένοι στις τρεις ομάδες. “Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την απειλή της παραπληροφόρησης για την COVID-19 σε έναν ήδη ευάλωτο πληθυσμό, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jeanine Guidry, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων και Πολιτισμού Richard T. Robertson University Commonwealth της Βιρτζίνια.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Η κατανόηση του ποιος είναι πιο πιθανό να πιστέψει ορισμένους τύπους παραπληροφόρησης μάς φέρνει πιο κοντά στο να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ανησυχητικό ζήτημα”, εξήγησε η Guidry σε πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων. Οι ερευνητές περιέγραψαν μια σειρά από πιθανούς λόγους για τα ευρήματά τους. “Μπορεί οι επιζώντες που υποβάλλονται σε θεραπεία να έχουν αυξημένο άγχος για το πώς η τρέχουσα πανδημία θα επηρεάσει την πορεία επιβίωσής τους, οδηγώντας τους να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου εκτίθενται περισσότερο σε παραπληροφόρηση”, έγραψαν. Επίσης, η αυξημένη αναζήτηση πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών των ασθενών με καρκίνο. Μπορεί να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, αντί να χρησιμοποιούν “πιο κρίσιμες, κεντρικές οδούς επεξεργασίας για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών”.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι επιζώντες καρκίνου που δεν βρίσκονται πλέον σε θεραπεία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην αξιολόγηση των διαδικτυακών πληροφοριών. “Οι επιζώντες μας από τον καρκίνο, πέρασαν αυτό το ταξίδι και βγήκαν στην άλλη άκρη, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείτε να πιστέψετε όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο — ξέρουν ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν αυτά τα θέματα. προβλήματα”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Bernard Fuemmeler, πρόεδρος στην έρευνα για τον καρκίνο στο VCU Massey Cancer Center. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία είναι επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση για την COVID-19. Μια προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι γονείς παιδιών με καρκίνο ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν την παραπληροφόρηση για την COVID-19 από τους γονείς παιδιών χωρίς ιστορικό καρκίνου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος και η στρατηγική αντιμετώπισής του στην ΕΕ

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ & Nοσοκομείων

K3: Πρώτη Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Καρκίνου

Θεοδωρίδου: Η φυσική ανοσία προστατεύει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία σε επαναλοίμωξη [live]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.