Τεχνολογία

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Η Soraiya Verjee, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Sea Monster μας λέει πώς τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για την υγεία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση των εμβολίων. Ακολουθώντας την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, έχουν εξαπλωθεί θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της, όπως τα κυτταρικά δίκτυα 5G που είναι η αιτία, καθώς και γύρω από τα κίνητρα πίσω από προληπτικά μέτρα όπως εμβολιασμοί, μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις (ένα πολιτικό τέχνασμα, όχι λιγότερο).

Γιατί είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε;

Αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις είχαν ουσιαστικά αρνητικά αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες είδαν άρθρα γεμάτα παραπληροφόρηση εμβολίων, η προθυμία τους να εμβολιαστούν μειώθηκαν κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 6,4 εκατοστιαίες μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι θα αποδεχόταν σίγουρα ένα εμβόλιο . Η τήρηση των εγκεκριμένων προληπτικών μέτρων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί δραματικά ο αντίκτυπος της πανδημίας, μειώνοντας έτσι τη σύγχυση για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στα γεγονότα, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις, τις γλώσσες και τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα είναι σημαντικό.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιχνίδια;

Οι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα όταν ασχολούνται με το περιεχόμενο και παίζοντας ένα παιχνίδι προσφέρει μια συναρπαστική και πλούσια εμπειρία. Τα σοβαρά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν και να ωθήσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά και όχι μόνο να διασκεδάσουν. Ένα παιχνίδι είναι ένα σύνολο κανόνων, έχει έναν στόχο και προσφέρει ευκαιρίες για ανατροφοδότηση. Κρίσιμα, τα παιχνίδια παίζονται επίσης εθελοντικά και απαιτούν δεξιότητες και όχι τύχη. Δίνοντας στους ανθρώπους την πρακτορεία και έναν ασφαλή χώρο για μάθηση, τα μηνύματα μεταδίδονται διακριτικά και αντηχούν βαθιά. Το Gamification αναφέρεται στη συνέχεια στην εφαρμογή στοιχείων παιχνιδιού σε ρυθμίσεις εκτός παιχνιδιού. Αξιοποιείτε τη δύναμη της εθελοντικής δέσμευσης, μια ισορροπία εγγενών και εξωγενών κινήτρων – δεξιοτήτων και διασκέδασης – για να παρακινήσετε τους ανθρώπους.

Έχει χρησιμοποιηθεί η gamification στην υγειονομική περίθαλψη πριν;

Δεν είναι νέο φαινόμενο. Στο τέλος του 2012, υπήρχαν περισσότερες από 30.000 εφαρμογές ψηφιακής υγείας διαθέσιμες σε καταστήματα εφαρμογών, καταγράφηκαν σχεδόν 250 εκατομμύρια λήψεις και τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτό δείχνει το βάθος του δημοσίου ενδιαφέροντος για τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών για τη διαχείριση της υγείας τους. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί κυρίως, ώστε οι χρήστες να μπορούν να παρακολουθούν πράγματα όπως τα δικά τους πρότυπα ύπνου, τη διατροφή και το βάρος τους. Αυτό που τους καθιστά επιτυχείς είναι η χρήση καινοτόμων τεχνικών gamification όπως τα επίπεδα γνώσης, οι βαθμοί, τα σήματα και οι πίνακες κατάταξης για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν μικρές βελτιώσεις στην υγεία τους.

Οι εφαρμογές για την υγεία των Gamified όχι μόνο βελτιώνουν τις γνώσεις των ανθρώπων, αλλά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά απέναντι στην υγεία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν ενέργειες στον πραγματικό κόσμο που βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας. Αυτή η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πραγματικότητα COVID-19 προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, διασφαλίζοντας ότι είναι σε καλύτερη θέση για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση στη χειρότερη περίπτωση.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια ειδικά για την αντιμετώπιση παραπληροφόρησης COVID-19;

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα παιχνίδι για να αποδείξει και να απεικονίσει τον αντίκτυπο της εξάπλωσης του COVID-19, και τη δύναμη των εμβολίων και άλλων προληπτικών μέτρων, όπως η κοινωνική απομάκρυνση και η βελτίωση της προσωπικής υγείας. Μόλις οι προγραμματιστές παιχνιδιών καταλάβουν τα απαιτούμενα μαθησιακά αποτελέσματα, μπορεί να σχεδιαστεί ένα παιχνίδι που προκαλεί στους παίκτες να διατηρούν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους ασφαλείς από τον ιό. Οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν και να αποτύχουν σε έναν ασφαλή χώρο, λαμβάνοντας σχόλια σχετικά με το αν έχουν κάνει τις σωστές επιλογές. Αφού προσπαθήσουν και αποτύχουν και προσπαθούν ξανά, οι παίκτες θα καταλάβουν τα βασικά γεγονότα σχετικά με το γιατί πρέπει να ακολουθηθούν προληπτικά μέτρα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα θα ήταν να πάρουμε μια ιδέα από το εξαιρετικά δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Among Us, το οποίο περιλαμβάνει ένα διαστημικό πλήρωμα που ολοκληρώνει μίνι εργασίες για την επισκευή του πλοίου, ενώ ένας εξωγήινος απατεώνας προσπαθεί να σαμποτάρει τη δουλειά τους και να σκοτώσει το πλήρωμα. Το πλήρωμα δεν ξέρει ποιο από αυτά είναι ο απατεώνας, οπότε το ψέμα και η λανθασμένη κατεύθυνση είναι απαραίτητα για να πετύχει ένας πλαστογράφος.

Εάν ο απατεώνας μπορεί να μεταφέρει με επιτυχία την ευθύνη σε κάποιον άλλο ή να δημιουργήσει αρκετή σύγχυση που κανείς δεν παίρνει αρκετές ψήφους για να εξαχθεί, το παιχνίδι συνεχίζεται. Ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε με μια παρόμοια υπόθεση – που συνεργάζεται για τον κοινό στόχο της καταπολέμησης του COVID-19 κατά την πλοήγηση σε ψέματα και παραπληροφόρηση – θα μπορούσε να βοηθήσει τους παίκτες να οξύνουν τις δεξιότητές τους στην κριτική σκέψη και να ενισχύσουν την κατανόηση και την αποδοχή της καθοδήγησης για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα θωρακιστείτε από τα fake news στον κυβερνοχώρο το 2021

Πως διαμορφώνουμε την κριτική σκέψη των παιδιών

Fake news τα δημοσιεύματα για κρούσματα  γιατρών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τον κοροναϊό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα από αυτό το καλοκαίρι

Windows 11: Τα Windows 11 παρουσίασε η Microsoft. Η αναβάθμιση από τα Windows 10 θα είναι δωρεάν, όπως ενημέρωσε η εταιρεία. Τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα σε νέους υπολογιστές και μέσω δωρεάν αναβάθμισης από αυτό το καλοκαίρι.

You and Artificial Intelligence: Έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως

You and AI: Η έκθεση «You and AI» στο Πεδίον του Άρεως μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε, στην καρδιά της πόλης, καλλιτεχνικά έργα που αμφισβητούν τις φαντασιώσεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» και πώς θα τις ανακαλύψεις

Visit Greece App: Σε μια ουσιαστική και χρήσιμη αναβάθμιση της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ «Visit Greece App» προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνοντας τον κατάλογο με τις 545 παραλίες ανά την Ελλάδα, οι οποίες έχουν βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία».

Έως το 2030 η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τουρκία Διάστημα: Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φτάσουμε στο φεγγάρι».

Την Πέμπτη η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Κίνα: Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 09:22 (σ.σ. 04:22 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση διαστημόπλοιου με τρεις αστροναύτες και προορισμό τον διαστημικό της σταθμό υπό κατασκευή, για μια πρώτη αποστολή διάρκειας τριών μηνών.

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν έξυπνο «συναγερμό» που μπορεί να ανιχνεύσει αν κάποιος σε μια αίθουσα έχει Covid

Το κύριο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η τιμή: προς το παρόν, η παραγωγή μιας μόνο συσκευής κοστίζει 5.000 λίρες. Η πιθανή ανακάλυψη έχει πάρει δημοσιότητα στη Μεγάλη Βρετανία καθώς υπουργοί και επιστήμονες γίνονται όλο και πιο δυσοίωνοι σχετικά με την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την πανδημία.

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

NASA: Την περασμένη Παρασκευή στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα συναρμολογήθηκε ο νέος πύραυλος της NASA. Πρόκειται για ένα νέο τύπο πυραύλων που θα μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι και ακολούθως στον Άρη.